Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Salı, Ağustos 12, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Salı, Ağustos 12, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
Ana Sayfa Haber Gaziantep

Fıstığın Anavatanı Gaziantep’te Hasat Başladı | Bu Yıl Rekolte Düşük Fiyatlar Yüksek

• Kanal5
3 saat önce
• Gaziantep
A A

Gaziantep, Antep fıstığının ana vatanı olarak fıstık yetiştiricilerinin büyük emeklerle ürettiği boz fıstığın hasadına ev sahipliği yapıyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilen bu özel fıstığın hasat süreci, Gaziantep’te hızla başladı. Olgunlaşmamış iç fıstığa “yeşil altın” denirken, bu sene yok yılı nedeniyle rekoltenin düşük olması öngörülüyor.

Antep fıstığı yetiştiricileri, özellikle baklava yapımında kullanılan “boz” fıstığın hasadı için sabahın erken saatlerinde bahçelerine ulaşarak büyük bir çaba harcıyor. Bu sene 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda, gün boyu fıstıkları toplamak için çalışıyorlar. Ekipler, sabah saatlerinde bahçelerde gruplar halinde bir araya gelerek yaklaşık 10 saat boyunca fıstık topluyorlar.

Ağaçların altına branda sermenin ardından merdivenle ağaçların tepesine çıkan çiftçiler, fıstıkları dallarından tek tek kırıp topluyor. Dökülen fıstıklar çuvallara doldurularak traktörlere taşınıyor ve daha sonra ayrıştırılmak üzere işletme tesislerine gönderiliyor.

Şehitkamil ilçesinin Bozobası Mahallesi’nde fıstık hasadına başlayan üreticiler, bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla önemli ölçüde düştüğünü ifade etti. Normal Antep fıstığına göre hasadı bir ay önce yapılan yağlı ve yeşil renkteki boz fıstığın, daha çok baklavada kullanıldığı biliniyor.

Rekoltenin beklenenin altında olmasına rağmen, satış fiyatlarındaki artış çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çiftçilerden İbrahim Böke, bu sene fıstık hasadının genel olarak 3’te bir seviyelerine düştüğünü ve hasadı erken başlattıklarını belirtti. “Fıstıkları önce ‘boz’ olarak topluyoruz, ardından ‘kırmızı beng’ olarak toplayacağız. Çiftçi fıstığın az olmasından endişeli, fakat fiyat artışları bizi memnun ediyor” dedi.

Geçtiğimiz sene 100 TL’ye satılan boz fıstığın bu yıl 250 TL’ye kadar çıktığını belirten Hayri Böke de, “Rekolte düşük ama fiyatlar iyi. Bu yıl çiftçilerin yüzü güldü.” ifadesinde bulundu.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«