34. ULUSLARARASI KAZI, ARAŞTIRMA VE ARKEOMETRİ SEMPOZYUMU BAŞLADISEMPOZYUMUN AÇILIŞINA KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY’DA KATILDI..KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY;“EFES’İN DÜNYA MİRASI KALICI LİSTESİNE GİRMESİ İÇİN NEDEN GAYREK GÖSTERİLMEMİŞ, BUNU BÜROKRASİMİZ VE EFES’TEKİ SORUMLULURA SORUYORUM”“ADAY LİSTELERE GİRİLMESİNDEN BAZI BELEDİYE BAŞKANLARINI RAHATSIZ EDİYOR, AMA KAZI BAŞKANLARI RAHATSIZ OLMAMALI”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Efes’in 1990’lı yıllarda UNESCO’nun dünya mirası aday listesine girdiğine dikkat çeket çekerek, “Efes’in kalıcı listeye girmesi için neden bir gayret gösterilmemiş.
Bunu kendi bürokrasimiz ve Efes’le ilgili tüm sorumlulara soruyorum. İkincisi Bergama. Dünya mirası aday listesine bile 2012 yılına kadar nasıl gösterilmemiş. Bunu soruyorum. Dünya aday listesine girilmesi Türkiye’de bazı belediye başkanlarını rahatsız ediyor. Ama kazı başkanlarını rahatsız etmemeli” dedi.
34. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış programına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.Türkiye’deki kazı sayısı ve kazılara ayrılan ödeneğin arttığını dile getiren Bakan Günay, 500’e yakın alanda çalışıma yapıldığını, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalar ile, tarihin ve toprağın hakkını vermeye çalıştıklarını söyledi.
Arkeoloji çalışmalarından elde edilen tarihi ve kültürel eserlerin tüm insanlığa ait olduğunu dile getiren Bakan Günay, Türkiye’de veya başka ülkelerde kazı ve araştırmalarda elde edilen eserlerin tüm insanlığın ortak malı olduğunu belirterek, bunların korunup gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade etti.
İHA