ANKARA
Başkent Üniversitesi, Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisinde gerçekleşen Çin Gastronomi Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında 9 Çinli master şef ile Türk meslektaşları atölye çalışması gerçekleştirdi.
Atölye çalışması sırasında Çin mutfağının otantik lezzetlerini hazırlayan master şefler, Türk meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulundu.
Çin Gastronomi Federasyonu Başkan Yardımcısı Bian Jiang, Çin yeni yılının ilk gününde böyle bir etkinliğin yapılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Türkiye ve Çin, İpek Yolu’nun batı ve doğu ucunda bulunan iki önemli medeniyet merkezi. Bugün burada Türk ve Çinli aşçıların bir araya gelmesi ve birlikte yemekleri tatmaları son derece anlamlı.” dedi.
Çin ve Türk yemekleri arasındaki ortak noktanın “lezzet” olduğunu söyleyen Jiang, “Çin’in batısı ve kuzeyinden birçok yemeğin Çin mutfağına etki ettiğini görüyoruz. Bu bağlamda iki mutfağın birbirine benzer olduğunu söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.
Master Şef Deniz Orhun, Türk ve Çin mutfakları arasında gastronomi konusunda bilgi alışverişi sağlamak amacıyla böyle bir etkinlik yaptıklarını belirterek, bilinenin aksine iki kültürün yemeklerinin birbirine yakın olduğunu kaydetti.
Toplumların kültürel değerlerinin, yaptıkları savaşların, ekonomik durumları ve mizah anlayışlarının yemek alışkanlıklarına etkisi olduğunu aktaran Orhun, “Bizim kültürümüzde bazı malzemeler orijin olarak bize ait olmasa da, biz çok güzel bir şekilde bunu işleyen ve aldığımız yemeği kendimize göre yoğuran bir toplumuz.” dedi.
Mantının iki kültürde de yer alan yemeklerden olduğunu söyleyen Orhun, “Mantı şekil itibarıyla eski Çin parasını andırıyor. O yüzden bolluk, bereket anlamına geliyor ve devamlı bu yemeği yapmak istiyorlar. Çin’in yeni yılı şubat ayında oluyor. Yeni yıla girerken ülkeye bolluk bereket gelsin diye kendi evlerinde mantıyı eski Çin parası şeklinde kapatarak yapıyorlar.” diye konuştu.
Muhabir: Ahmet Sertan Usul