MERSİN – Hakan Can Şahin
Sümerler tarafından ilk uygulamalarının yapıldığı tahmin edilen, Roma döneminde de kaldırımlarda meydanlarda kullanılır hale gelen mozaik, günümüzde halen binaların dış cephelerinde ve girişlerinde, ev ile iş yerlerinde dekoratif amaçla tercih ediliyor.
Birbirine benzemeyen parçaların bir araya getirilip resim oluşturacak şekilde dizilmesiyle oluşan mozaik sanatı, taş, cam, tuğla, metal, tahta, mermer ve deniz kabuğu gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yapılabiliyor.
İlk kez Sümerler tarafından kullanıldığı tahmin edilen bir sanat dalı olan mozaik, binlerce yıldır insanların tercihleri arasında bulunuyor. Roma döneminde daha da yaygınlaşarak kaldırımlarda, meydanlarda, hamamlarda tercih edilen mozaiklerin günümüzde ise kullanım alanları daha da genişledi.zaman yitirmiyor.
“Mozaiğe ilgi hiçbir dönem azalmadı”
Binalara mozaik uygulamaları yapan heykeltıraş Yasemin Arslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaiğe ilginin hiçbir dönem azalmadığını söyledi.
Arslantaş, estetik anlayış her dönem değişse de mozaiğin bu alanda vazgeçilmez olduğunun altını çizerek, şunları dile getirdi:
“Mozaik bina dışında ve ev içi dekorasyonda çok yaygın olarak kullanılıyor. Mozaik piyasasının bu kadar canlı olması çok büyük bir avantaj çünkü kullanım alanı çok geniş. İç dekorasyonda banyodan mutafa, salondan oturma odasına kadar geniş alanlarda mozaik desen uygulaması yapılıyor. Mozaiğin tercih edilmesinin bir diğer nedeni de dayanıklı olması.”
Arslantaş, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve Gaziantep’in adeta simgesi haline gelen “Çingene Kızı” mozaiğinin binalarda daha çok tercih edildiğini belirtti.
Mozaik kurslarına ilgi artıyor
Arslantaş mozaiğin binalarda uygulamasının artmasının yanı sıra bu sanatla ilgili kurslara da yoğun talep olduğunu aktardı.
Kendisine ait atölyede mozaik derslerinin olduğunu belirten Arslantaş, hafta içi 10, hafta sonu da 30 kişiye mozaik yapımı hakkında eğitim verdiğini sözlerine ekledi.
Mersin Olgunlaşma Enstitüsünde mozaik yapımı alanında usta öğretici olan Beril Ulus da enstitüye de bu alanda eğitim almak için yoğun talep geldiğini söyledi.
İlgiden memnun olduklarını dile getiren Ulus, “Günümüzde mozaik sanatı süsleme ve dekoratifte yaygın olarak kullanılıyor. Kursiyerlerin de bu alana ilgisi oldukça yüksek. Zaten mozaik binlerce yıldan beri insanların yaşadıkları mekanları güzelleştirmek için yapılan bir sanat eseri. Bu alandaki ilginin önümüzdeki yıllar da artacak devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.