İSTANBUL – ANDAÇ HONGUR
Vedide Baha Pars Ortaokulu’ndaki “İyilik Manavı”nın kurulduğu günlerden bir gün önce öğrencilere duyuru yapılıyor. Öğrencilerin harçlıklarından ayırarak toplanan para, görevli iki öğrenciye veriliyor. Bu iki öğrenci pazardan meyve alışverişi yapıyor. Ertesi gün okula getirilip “İyilik Manavı”nda satışa sunulan mandalina, portakal, elma, armut ve muz gibi meyvelere öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Mandalina ve elma 50 kuruşa, muz, armut ve portakal 1 liraya satılırken, en çabuk mandalina ve muz tüketiliyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ayşe Atlı, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, “İyilik Manavı” projesini, “öğrencilerin paylaşma ve yardımlaşma duygularını ortaya çıkaran” ve “manevi hazzı yüksek” bir proje şeklinde tanımlayarak, projenin sosyal ve dayanışma kurumlarını daha yakından tanımayı ve kurumlara yardım sağlamayı kapsadığını anlattı.
Ayda bir “İyilik Manavı”nu kurduklarını ve her ay farklı bir kuruma destek vermeye çalıştıklarını belirten Atlı, son yapılan manavın gelirinin Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlanacağını bildirdi. Atlı, “Kendi yaşlarındaki çocuklara yapacakları yardım çocukları daha mutlu ediyor. Yardım yaparken gidip o kurumu da ziyaret etmek istiyoruz.” dedi.
Ayşe Atlı, çocukların yardım etme anlayışını yaşayarak öğrenmelerini istediklerini ifade etti.
Manav için elma, armut, portakal, mandalina, muz gibi vitaminli kış meyveleri seçtiklerini dile getiren Atlı, “Çocuklar verdikleri parayla bir hayır kurumuna yardım yapmanın hazzını yaşıyor. İlk teneffüs manava yoğun ilgi oluyor, kantine neredeyse hiç kimse gitmiyor. Son derse kadar meyvelerimiz tükeniyor. Bir gün içerisinde 4-5 kasa meyve tükeniyor. Çocuklar hem yardımlaşma kültürünü öğreniyor hem de sağlıklı besleniyor. Bazen hiç meyve yemeyen çocuklar bile bir hevesle buradan meyve alıp yiyor.” diye konuştu.