Robotlar her endüstriye yayılarak iş dünyasında devrim yaratıyor. Bu değişimi benimseyerek bundan yararlanan şirketler var. Makina otomasyonu 1960’dan bu yana hızla yükseliyor. Yapay zeka, robotların hayatlarımızı iyileştirebileceği yolları artırdı. Son yıllarda en basit insan etkileşimi bile mekanikleştiriliyor.
Otomasyona daha çok para harcandıkça, robotlar yeni iş imkanları mı yaratacak yoksa milyonları işsiz mi bırakacak?Covid krizinden bu yana otel ve restoran endüstrisi küresel bir istihdam krizi yaşıyor. Fransa’da sektör, çalışanlarının yaklaşık yüzde 10’unu kaybetti. Peki, robotlar bu sıkıntıya bir çözüm olabilir mi?
Paris’teki bir restoranda, Pazzi adı verilen bir robot, herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın saatte 80 pizza hazırlayıp servis ediyor.Süreç basit ve şeffaf. Müşteri otomattan siparişini veriyor, robot mekanik kollarıyla hamuru düzleştiriyor, sosu yayıyor, tümü organik olan malzemelerini ekliyor ve pizzayı fırına veriyor. En son müşteri QR koduyla siparişini teslim alıyor.
Milyonlarca kişi, bir gün işini robotlara kaptırma endişesi duyabilir ancak durum o kadar da vahim değil. İnsanlar olarak bize bir süre daha ihtiyaç duyulabileceğine inanan uzmanlar da var. Bilişim sektöründe teknoloji lideri ve ‘Dijital Yeniden Keşfiniz’ kitabının yazarı olan Nahia Orduna, robotların insanların işini elinden alamayacağına inanıyor.
Orduna, “Makinalarla insanlar arasındaki yer değişimi nedeniyle 85 milyon kişi işini kaybedecek. Ancak 97 milyon yeni iş imkanı oluşacak. Ve bunlar yarının meslekleri gibi yeni iş imkanları olacak. Size en sevdiğim restoranı söyleyeyim. Almanya’da Münih’te yaşıyorum. Burada bir İtalyan restoranı. Ne zaman oraya gitsem, beni garsonlar karşılıyor. Pizzalar belki mutfakta robotlar tarafından yapılıyor. Bu umurumda değil. Ama beni İtalya’da tatilde gibi hissettiren İtalyan garson, yok olmayacak. Bütün bu insani etkileşim makineleşme riski altında değil çünkü bu bizim insani yanımızla ilgili.” ifadelerini kullanıyor.