İDLİB
Suriye’nin Türkiye sınırı hattındaki sığınmacı kampları, Beşşar Esed rejiminin saldırılarından kaçan yüz binlerce sivile ev sahipliği yapıyor. Gencinden yaşlısına, her biri savaşın biteceği ve evlerine dönecekleri günün umuduyla yaşama sarılıyor.
Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaş, 7. yılını doldurdu.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, iç savaşın başından bu yana 5 milyon 600 bin sivil mülteci konumuna düştü. Ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı ise 6,5 milyon civarında. Bunlardan 2,8 milyonu ise çocuk.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, bu bilanço dünyadaki en büyük yerinden edilmiş topluluğun Suriye’de olduğunu gösteriyor.
Yerinden edilmiş Suriyelilerin bir milyon kadarı Türkiye sınırındaki kamplarda yaşıyor.
Hatay’ın karşısındaki Suriye’nin İdlib iline bağlı Atme köyündeki sığınmacı kamplarında yaklaşık 300 bin sivil barınıyor.
Kamp nüfusunun büyük kısmı, Beşşar Esed rejiminin saldırılarında ailelerinden kayıplar vermiş sivillerden oluşuyor.
AA’nın insansız hava aracı (İHA) ile çektiği görüntülerde, sivillerin derme çatma çadırlarda verdiği yaşam mücadelesi görülüyor.
“Esed rejimi hala köylerimizi vuruyor”
Atme sığınmacı kampında barınan İdlibli Um Ayed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıldır evinden uzakta, çadırda yaşadığını söyledi.
50 yaşındaki Um Ayed, savaş devam ettiği müddetçe evlere dönemeyeceklerinden endişe ettiklerini belirterek, “Esed rejimi hala köylerimizi Lazkiye’deki Curin askeri üssünden vuruyor. Evimize ancak Esed rejimi düşünce dönebiliriz.” dedi.
“Beş yıldır bizi yaşatan umudumuzdur”
Sığınmacı kampında yaşayanlardan Abdülrahman Lattuf da Şam kırsalında Esed rejimi destekçisi yabancı güçlerin Kusayr ve Kalamun bölgesinde operasyon başlatmasının ardından 2013 yılında evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Lattuf, “Kafamızı yastığa koyduğumuzda yarın geri dönme umudu ile yatıyoruz. Beş yıldır bizi yaşatan, ayakta tutan umudumuzdur.” dedi.
2011 yılında inşaat mühendisliği bölümünden mezun olan Lattuf, “Gençliğimin en verimli yılları mesleğimi icra edemeden geçti. Hiç ev inşa edemeden savaş evlerimizi yıktı. Savaş bitince en kısa sürede evlerimizi yeniden inşa edeceğiz.” diye konuştu.
Bir diğer sığınmacı 7 yaşındaki Ömer de köyden ne zaman çıktıklarını bile hatırlamadığı söyledi.
Ömer, “Buraya nasıl geldiğimizi hatırlamıyorum bile. Tek hatırladığım Esed rejiminin evlerimizi bombalaması. O yüzden evimizi terk ettik. Esed rejimi evlerimize saldırı düzenlemezse evlerimize dönebiliriz. Döndüğümüzde ilk işimiz yıkılan evlerimizi yeniden yapmak olacak.”
27 yaşındaki İdlibli el Habit köyünden Ahmet Zarzur da şöyle konuştu:
“Köyümü zorla terk edeli altı yıl oldu. Evimiz İdlib’in güney kırsalında Esed rejimin işgalindeki bölgelere yakındır. Topçu atışıyla hala vuruyorlar. İnşallah savaş bittiğinde geri döneceğiz. Rejimin düşmesiyle geri döneceğiz. Umudum var. Ailemden uzak ve dağınık olmak en zor şeylerden biri.”