Google’ın 12,5 milyar dolarlık teklifle cep telefonu üreticisi Motorola Mobility şirketini satın alma girişimi, ABD Adalet Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu’nun onayını aldı.
Ancak antiröst düzenleyici kurumlar Google’ın elde edeceği patent haklarını kötüye kullanmasından endişeli.
Motorola, Google’ın geride kalan 13 yıl içindeki en büyük satın alımı olmak üzere. Google, 2004’ten bu yana 185 satım alım gerçekleştirdi. Motorola için teklif edilen miktar, tüm bu satın alımlar için ödenen paradan fazla.
Google, önünde neredeyse hiçbie engel kalmayan satın alım sonunda cep telefonu, tablet bilgisayar ve diğer elektronik ürünlerinin üretiminde kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Google’ın bir diğer önemli getirisi ise 17 binden fazla patenti içeren dev portföy olacak.
Google, elde edeceği patentler sayesinde sadece fikri haklar üzerinde yaşanan savaşta çok önemli bir güç kazanmakla kalmayacak, aynı zamanda en büyük rakipleri Apple ve Microsoft’a karşı başta akıllı telefon ve tablet bilgisayar alanında daha fazla kontrole sahip olacak.
ABD Adalet Bakanlığı, Google ile Motorola arasındaki anlaşma üzerinde yaptığı altı aylık incelemenin ardından, satın alımın cep telefonu piyasasındaki rekabeti azaltmayacağı sonucuna vardı. Avrupa Komisyonu’nun da aynı karara varmasının ardından, satım alımın önündeki en büyük engeller kalkmış oldu. Google, anlaşmanın tamamlanması için Çin, Tayvan ve İsrail’den onay bekliyor.
ENDİŞELERİN TOPLANDIĞI NOKTA: ANDROID
Avrupa Komisyonu, Google’ın elde edeceği patentleri kullanımı konusunda takınacağı tavır konusunda endişeli. Avrupa Birliği (AB) Rekabet Komisyoneri Joaquin Almunia, “düzenleyici kurumların sektördeki tüm kurumları yakından takip edeceğini, özellikle şirketlerin patentlerini giderek daha stratejik anlamda kullanma eğilimlerinin mercek altına alınacağını” ifade etti.
Düzenleyici kurumlar, Google’ın akıllı telefonlar için ürettiği Android işletim sisteminin, Motorola ile yapılacak şirket birleşmesinin ardından nasıl kullanılacağı konusunda oldukça endişeli. Android bugün, Motorola’nın ürettiği telefonlarda dahil olmak üzere dünya çapında 250 milyondan fazla cep telefonunda kullanılıyor. Google’ın, Android’in en gelişmiş versiyonunu Motorola’ya vermesi ve aynı işletim sistemini kullanan Samsung ve HTC gibi markalardan uzak tutması, akıllı telefon piyasasındaki dengeleri alt üst edebilir.
Google, Android’i işbirliği içinde olduğu tüm cep telefonu üreticileriyle paylaşacağını açıklamıştı. Bu sözün yerine getirilmemesi halinde, cep telefonu üreticileri Microsoft, Research In Motion (RIM), Hewlett Packard (HP) ve diğer işletim sistemi üreten şirketlere dönmek zorunda kalacak. Yine de Almunia, dün yaptığı açıklamada, “Avrupa’daki düzenleyici kurumların Google-Motorola birleşmesinin rekabeti bastıracağı yönünde endişeli olmadığını” ifade etti.
Avrupa Komisyonu ise Anroid konusunda endişeli değil. Komisyon, “Android, Google’ın hizmetlerinin daha çok insan tarafından kullanılmasını sağlıyor. Google’ın amacının cep telefonu hizmetlerini ve yazılımlarını daha fazla kullanıcıya ulaştırmak olduğunu düşünürsek, Android’i tek bir üreticiyle kısıtlaması beklenmedik bir durum olur” açıklamasını yaptı.
ÇİN EN SON VE EN BÜYÜK ENGEL
Google, Motorola’yı almaya yönelik planlarını altı ay önce açıklamıştı. Motorola anlaşmasının onayı almak konusunda, Google iki yıl önce siber saldırılar nedeniyle gerilim yaşadığı ve ardından arama motorunu piyasasından çekmek zorunda kaldığı Çin ile sorun yaşabilir.
Avrupa Komisyonu, Google’ın arama motoru piyasasında haksız rekabet yaratma iddiaları dahil, akıllı telefon piyasasında yaşanan patent suçlamalarını da inceliyor. En son olarak geçtiğimiz ay, Samsung’un patentlerini rakiplerinin rekabet gücünü bastırmak için kullandığı suçlamaları üzerine Avrupa Komisyonu bir soruşturma başlattı.
Google, Motorola’nın satın alımı hakkındaki açıklamasında, “Android’in fazlasyla güçleneceğini ve rekabetin artacağını” belirtti. Şirket, “anlaşmanın tamamlanması geri kalan yetkili taraflardan cevap beklediklerini” ifade etti.