TBMM
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, bir ülkenin dışişleri bakanlığı neredeyse anlaşmaların orada imzalandığını belirterek, “Sadece 1985’te Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu dönem değil, Erdal İnönü’nün Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde de Kudüs’le yapılan anlaşma şu anda arşivlerde var. Bu, bir ülkenin başkentini tanımak anlamına gelmiyor.” dedi.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Hazine Müsteşarlığı, BBDK, SPK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, RTÜK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumunun 2018 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.
“Bu şarlatanın ABD’de yargılanması hepimiz için utançtır”
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TİKA’nın, yurt dışındaki Türk soydaşlarına destek olmak amacıyla kurulmasına rağmen, yurt dışında TİKA değil FETÖ’nün büyüdüğünü öne sürdü.
Dudu, “Mavi Marmara anlaşması, Kudüs’te imzalanarak aslında AKP Kudüs’ü zımnen kabul etmiştir. Anlaşmaların üçte ikisi Kudüs’te imzalanmıştır. İsrail, önemli anlaşmaları Kudüs’te imzalatarak, Başkent olarak burayı meşrulaştırmak istemiştir, maalesef Türkiye de buna alet olmuştur.” dedi.
ABD’deki dava hakkında konuşan Dudu, “Bu şarlatanın (Rıza Sarraf) ABD’de yargılanıyor olması hepimiz için utançtır ama asıl utanç duyması gerekenler, dört bakanı burada yargılamayanlardır. Ama eninde sonunda Sarraf ve suç ortakları Türkiye’de yargı önünde hesap vereceklerdir.” diye konuştu.
Işık, eleştirilere yanıt verdi
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, muhalefetin, “Türkiye’nin İsrail ile imzaladığı anlaşmalarda Kudüs yazıldığı için İsrail’in tanındığına” ilişkin eleştirilerine yanıt verdi.
Işık, bu konu sosyal medyada da çok speküle edilince konuyu araştırdıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Genel uygulama şu: Bir ülkenin dışişleri bakanlığı neredeyse, anlaşmalar eğer iki taraflı imzalanıyorsa orada imzalanıyor. Sadece 1985’te Sayın Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu dönem değil, mesela merhum Erdal İnönü’nün Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde de Kudüs’le yapılan anlaşma şu anda arşivlerde var. Bu, bir ülkenin başkentini tanımak anlamına gelmiyor. Sadece o ülkenin dışişleri bakanlığı ile bizim Dışişleri Bakanlığımız anlaşma teati ettiyse, onların dışişleri bakanlığı Kudüs’te olduğu için Kudüs yazılıyor ama bu kesinlikle tanıma anlamına gelmez.”
Başbakan Yardımcısı Işık, tanıma anlamına kesinlikle gelmeyen bir uygulamayı, bundan sonra tanıma anlamına gelecek şekilde yorumlanmanın bir anlamı olmadığını düşündüğünü söyledi.
Türkiye ile İsrail arasında imzalanan bir anlaşmayı gösteren Işık, “Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Süleyman Demirel, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin. Bu anlaşma Kudüs’te 1 Haziran 1992 tarihinde İngilizce, Türkçe ve İbranice olarak iki asil nüsha halinde düzenlenmiş.” dedi.
Muhabir: Coşkun Ergül