Hindistan’da 19 Nisan’da başlayıp 1 Haziran’a kadar sürecek genel seçimler kapsamında 1 milyara yakın seçmen, federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi (Lok Sabha) üyelerini belirlemek için oy kullanacak.
Son seçimlerden galip çıkan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan “Ulusal Demokratik İttifakı (NDA)” ile 30’dan fazla muhalefet partisinin “Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA)” adı altında toplandığı geniş koalisyona karşı yarışacak.
Sonuçları 4 Haziran’da açıklanacak seçim, 7 aşamadan oluşacak ve yaklaşık 6 hafta sürecek. Ülke tarihindeki en uzun seçim Ekim 1951-Şubat 1952 arasında yapılmış, 4 ay sürmüştü.
Eyaletlerin farklı zamanlarda oy kullanacağı seçim sürecinde, yaklaşık 968 milyon seçmen Halk Meclisi üyelerini seçmek için yarın oy kullanmaya başlayacak.
Çok partili parlamenter demokrasiyle yönetilen Hindistan’da parlamentonun Eyaletler Meclisi (Rajya Sabha) ve Halk Meclisi (Lok Sabha) olmak üzere iki kanadı bulunuyor. Seçimleri beş yılda bir yapılan Halk Meclisinde 545 sandalye yer alıyor.
Seçimlerde partiler Halk Meclisinin 543 sandalyesini kazanmak için yarışacak. Meclisin 523 sandalyesi eyaletlerde, 20 sandalyesi de “Birlik Toprakları” adı verilen 8 özel yönetim bölgesinde yapılan seçimlerde belirleniyor.
Kalan 2 sandalyenin sahibiyse cumhurbaşkanı tarafından ülkedeki İngiliz toplumu üyeleri arasından seçiliyor.
Bir siyasi partinin veya ittifakın hükümet kurabilmesi için en az 272 sandalye kazanması gerekiyor. Çoğunluğu elde eden parti hükümeti kurarak adaylarından birini başbakan olarak atıyor.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’da seçimlerin tek bir günde yapılması ülkenin büyüklüğü, personel sayısı ve güvenlik nedenleriyle mümkün değil.
Ülkedeki 28 eyalet ile 8 özel yönetim bölgesini kapsayan genel seçimlerde oy kullanma süreci yaklaşık 6 haftayı buluyor.
Halk, ilk aşaması yarın başlayacak seçimlerde 26 Nisan, 7, 13, 20, 25 Mayıs ve son olarak 1 Haziran’da oy kullanacak.
Yaklaşık 1,4 milyar nüfusa sahip ülkede 497 milyonu erkek, 471 milyonu kadın yaklaşık 968 milyon seçmen bulunuyor. Bunlardan 18 milyonu ilk kez oy kullanacak.
Seçmenler tercihlerini, ülke genelinde bulunan 1 milyonu aşkın merkezde 5,5 milyondan fazla elektronik oy kullanma makinesi yardımıyla yapacak. Seçimlerde 15 milyon kadar seçim ve güvenlik görevlisi çalışacak.