TBMM
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Anasaya Komisyonu‘nda görüşülen anayasa değişiklik teklifiyle ilgili söz alarak teklifin getirdiği düzenlemelere değindi.
Teklifin birinci maddesi ile anayasadaki, yargı yetkisinin Türk milleti adına “bağımsız” mahkemelerce kullanılacağına ilişkin maddeye “tarafsız” ifadesinin de eklendiğini belirten Bozdağ, “Yargı görevi yapan birisi kendisini, anayasa, yasa ve hukuk değil de başka şeylerle bağlı hissederse tarafsızlığı da bağımsızlığı da kaybeder.” değerlendirmesinde bulundu.
Bozdağ, teklifteki yargıya ilişkin düzenlemelerin, cumhuriyetin niteliklerinden “hukuk devleti” ilkesini güçlendiren mahiyette olduğunu söyledi.
“Cumhurbaşkanının işlemleri yargı denetimine açıldı”
Cumhurbaşkanlığıyla ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi veren Bozdağ, getirilen yeniliklerle cumhurbaşkanının işlemlerinin yargı denetimine açıldığını söyledi.
Bozdağ, “Teklifle, cumhurbaşkanın tek başına yapacağı bütün işlemlerine karşı yargı denetiminin de açıldığını görüyoruz. Bu son derece önemlidir. Hukuk devletini güçlendirme bakımından da büyük bir anlam ifade etmektedir. Cumhurbaşkanını resen imzaladığı emirler, kararlar ne kadar varsa bunların hepsine de yargı yolu açılmaktadır. Bu iki düzenleme cumhuriyetimizin hukuk devleti vasfını güçlendiren düzenlemelerdir.” diye konuştu.
Anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanını, mevcut durumdan daha sorumlu bir hale getirdiğini belirten Bozdağ, yargı denetimi ve sorumluluk yüklenmesine ilişkin önemli adımlar atıldığının altını çizdi.
“Mevcut sistem kavga zemini oluşturuyor”
Mevcut anayasanın vesayeti taçlandıran bir niteliği olduğunu, cumhurbaşkanı ve başbakan arasında uyumsuzluklar olması halinde sorunları artırdığını ifade eden ve buna ilişkin geçmişten örnekler veren Bozdağ, uygulamadaki sistemin kavga zemini oluşturduğunu vurguladı.
Bozdağ, “Düzenleme ile yürütme yetkisini millet sandıkta verecek. Millet bu yetkiyi kime verdiyse, o kullanacak. O yetkinin ortağı olmayacak.” şeklinde konuştu.
Teklifte HSYK’ya yönelik düzenlemeye ilişkin de Bozdağ, “HSYK’da seçim usulünün kalkmış olması, yargıya yapılan en büyük iyiliklerden biri olmuştur.” dedi.
Öte yandan komisyona verilen öğle yemeği arasında grup başkanvekilleri bir araya gelerek, çalışmaların daha sağlıklı ilerlemesi için neler yapılabileceğini görüştü.
Toplantıda ortak bir karar alınamadığı, ancak görüşmeler devam ederken özellikle konuşma süreleri konusunda makul bir sürenin yerleşeceğinin öngörüldüğü öğrenildi.
Muhabir: Seval Güler