ANKARA
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, siyasi partilerin birlikte ve ortak seçime girmesine ilişkin, “Bugünkü mevcut düzenlemelerde siyasi partiler uygun görürlerse birden çok parti bir araya gelmek suretiyle seçimlere ortak listeyle girmelerine engel bir durum yok.” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
Yazıcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “MHP, AK Parti ile yan yana mücadelesini sürdürecektir” açıklamasına ilişkin, “Bu çok doğru, çok kıymetli bir bakış, bir duruştur diye değerlendiriyorum. Yani bundan çok başka anlamlar çıkartmaya gerek yok. İşte bunu Sayın Bahçeli’nin diliyle bakışıyla okursak, vatan, millet söz konusu olduğunda gerisi teferruat olarak da özetleyebiliriz.” yorumunu yaptı.
Hükümet sistemi değişikliğine ilişkin, Milletvekili Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu, Halkoylaması Kanunu, Mahalli İdareler Seçimi Kanunu gibi kanunlarda uyum düzenlemelerinin yapıldığını aktaran Yazıcı, “Yani buradaki şeyler diyelim ki seçilme yaşı 18’e indi Anayasa’da, işte mahalli idarelerde de 18’e inecek. Cumhurbaşkanı hükümet modeliyle bağlantılı devletin yönetim şemasını ilgilendiren düzenlemeler o ayrı bir kategori o çalışma belki Cumhurbaşkanlığında, Külliye’de uzmanlar düzeyinde devam ediyor olabilir. Eminim ki o daha sonra siyaset kurumuna gelecek. Siyaset kurumu da siyasi bakış itibarıyla o düzenlemelere renk verecek, onları desenleştirecek. Onlar henüz gündemde yok, çünkü zaman daha var.” diye konuştu.
“Ortak listeyle seçime girmeye engel bir durum yok”
Siyasi partilerin birlikte ve ortak seçime girişine ilişkin düzenlemenin varlığına işaret eden Yazıcı, “Bugünkü mevcut düzenlemelerde siyasi partiler uygun görürlerse birden çok parti bir araya gelmek suretiyle seçimlere ortak listeyle girmelerine engel bir durum yok. Bunu sağlayıcı mekanizmalar var bunun uygulamasını da geçmişte gördük, yani mevcut anayasa değişikliği de bunu yasaklamıyor. Dolayısıyla o alana ilişkin bir düzenleme çalışması yok, mevcut düzenleme bu imkanı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
“İki partinin de amblemine kadar kullanabileceği bir ittifak olabilir mi?” sorusuna Yazıcı şu yanıtı verdi:
“O bir düzenleme bunlar tartışılır, yani nihayet bunlar Meclis’e gelecek, önce hükümete gelecek ve hükümetten parlamentoya, parlamentodan komisyona gelecek, oralarda bunlar tartışılacak, konuşulacak. Ama hükümetin veya partimizin yapmakta olduğu bu çalışma kapsamında bu alanı da kuşatıcı bir düzenleme efendim çerçevelenmedi, böyle bir çerçevelenme yok. O alanda ittifakları sağlayacak mevcut yasalardaki düzenleme var şeklinde değerlendirme yapıyoruz.”
“Çalışmalarımız arasında seçim barajı paragrafı yok”
Seçim barajına yönelik bu konunun tartışılabileceğini anlatan Hayati Yazıcı, çalışmaları arasında seçim barajı paragrafının olmadığını bildirdi.
Bu konunun, Türkiye Parlamentosu’na, Türkiye demokrasisine kazanımları, avantajları, dezavantajlarının müzakere edileceğini, ona göre formüle yapılacağını kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:
“Seçim sisteminde anayasa değişikliği dolayısıyla bir değişiklik yapmayı gerekli kılan zaruri bir durum yok. Ben barajın yüzde 10 olmasının Türkiye’de demokratik temsil açısından çok büyük sorun oluşturacağı kanısında değilim.”
Muhabir: Aynur Ekiz