ANKARA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Polis Eşleri Derneği‘nin burslu okuyan çocuklara destek sağlamak için Kentpark AVM’de düzenlediği kermesin açılışını yaptı.
Kermesin gelirlerinin üçte birinin şehit çocukları yararına dağıtıldığını belirterek, “Bugün 3 bin polis çocuğuna burs veren Polis Eşleri Derneği’nin bu hayırlı kermesi için buradayız. İnşallah çok hayırlı bir hizmete vesile olacak. Burada gönülden, gece gündüz demeden emek veren tüm kadınlarımıza polis aileleri için gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok’un eşi Gülhan Altınok’a da teşekkürlerini ileten Kaya, “Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatana ve ailelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla devam ettiğine dikkati çeken Kaya, şehit ailelerine bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sahip çıkacaklarını vurguladı. Tüm şehitleri rahmetle, minnetle yad ettiklerini söyleyen Kaya, gazilere de acil şifalar diledi.
Çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyon
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının çocuk istismarıyla mücadele konusunda yapılacak düzenlemelere ilişkin sorularını yanıtladı.
Çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyonun dünkü ilk toplantısı sorulan Kaya, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında, 6 saati aşkın bir sürede detaylı bir toplantı yapıldığını dile getirdi.
Var olan yasal düzenlemelerin de toplantıda ele alındığını, neler yapılabileceğinin konuşulduğunu ve dünya örneklerinin incelendiğini aktaran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hükümet olarak her türlü ihmal ve istismardan çocuklarımızı korumak için tüm kamuoyunun da desteğiyle birlikte inşallah bu sorunun üstesinden gelmek üzere çok daha yoğun çaba sarf edeceğiz. Burada ihmal ve istismara çocuklarımız uğramadan koruyucu, önleyici önlemlerle birlikte bu sorunun üstesinden gelmemiz çok daha kıymetli. Olduktan sonra çocuklarımızın rehabilitasyon süreci çok önemli.
Hep cezalar üzerinden bu konu gündeme geliyor ama asıl koruyucu, önleyici hizmetler anlamında gündeme gelmesini daha doğru buluyorum. Bu konuda da 15 yıl içerisinde yaptığımız çok güzel çalışmalar var ama bunları daha da fazla artıracağız inşallah. Kamuoyunun, toplumun farkındalığını, bilinçlenmesini artırmak durumundayız.”
“Basının kullandığı dil çok önemli”
Çocukların ihmal ve istismarıyla mücadelede kamuoyu ve medya desteğinin önemine dikkati çeken Kaya, şunları söyledi:
“Özellikle bu tür olaylarda, çocuklarımızın tekrar tekrar örselenmesinin önüne geçmek için basının kullandığı dil çok önemli. Bu konuda hepinizden hassasiyet, duyarlılık bekliyorum. Çünkü bizim aklımızın, vicdanımızın hiçbir şekilde almayacağı, tahayyül bile edilemeyecek kadar çirkin ve vicdanları yaralayan, bir kadın, anne olarak benim günlerce uykularımı kaçıran, gerçekten ‘vahşet’ denilebilecek olayların tekrar tekrar çocukların yaşadıkları şehir ve mahallesine kadar vararak verilmesi orada yaşayan insanların bundan sonraki hayatını çok olumsuz etkileyecek konular. Bu konuda da düzenlemeler yapılabilir. Sizlerden duyarlılık bekliyoruz. Bu çocukların, ailelerin bir hayatı var, bunu unutmayalım.”
Çocuk İzlem merkezleri
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Çocuk İzlem Merkezleriyle (ÇİM) ilgili soruya karşılık da “Çocuk İzlem merkezlerimizin sayısı şu an 35. 35 farklı Çocuk İzlem Merkezimiz var ve oralar gerçekten çocuklar için ikincil örselenmenin önlenmesi adına tarihi bir adımdır. Hükümetlerimiz döneminde kurulmuş çok önemli merkezler Çocuk İzlem merkezleri. Çocuk İzlem merkezlerinin yasal alt yapısını da inşallah kanunla sağlıklı bir şekilde oluşturacağız.” yanıtını verdi.
ÇİM’lerde mağdur çocukların ifadesinin psikologlar, savcılar, öğretmenler eşliğinde, yaşına uygun bir şekilde alındığını anlatan Kaya, aynı zamanda şiddete uğrayan kadınların ikincil örselenmelerinin önüne geçmek üzere de Ankara’da pilot uygulama olarak ilk Kadın İzlem Merkezinin açıldığını aktardı.