ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Resmi Konutu’nda Cezayirli mevkidaşı Abdulkadir Mesahil ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Mesahil’in ziyaretinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turu kapsamında Cezayir’e yapacağı ziyaretin hazırlığı niteliğinde olacağını ve dolayısıyla görüşmelerde hangi anlaşmaları imzalayacaklarını gözden geçirdiklerini ifade etti.
Mevlüt Çavuşoğlu, ekonomik ilişkileri güçlendirmek, siyasi ilişki ve bağları derinleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi. İkili ticaret hacmi konusunda mevcut rakamları rahatlıkla ikiye katlayabileceklerini ve bu nedenle Karma Ekonomik Komisyonu ve iş forumu gibi toplantıları bir an önce gerçekleştirmekte fayda olduğunu anlatan Çavuşoğlu, görüşmede turizm, tarım ve enerji alanında yapılabilecekler üzerinde de konuştuklarını söyledi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Keçiova Camisi’nin açılışını yapacak”
Bakan Çavuşoğlu, Erdoğan’ın ziyareti sırasında restorasyonu tamamlanan, ortak miras niteliğindeki Keçiova Camisi’nin açılışının da yapılacağını bildirdi.
FETÖ’nün hain darbe girişiminden sonra Cezayir’in Türkiye’ye çok güçlü destek verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, FETÖ’nün dünyada yaklaşık 160 ülkede geniş bir ağa sahip olduğuna dikkati çekti.
Çavuşoğlu, Cezayirli mevkidaşına New York’taki görüşmelerinde Cezayir’deki FETÖ yapılanmasıyla ilgili bir liste verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Bazı adımların atıldığını görmekten mutluluk duyuyorum. İstihbaratlarımız ve güvenlikle ilgili kurumlarımızın hem FETÖ hem de ortak düşmanımız terörle mücadelede daha sıkı iş birliği içinde olmaları gerektiği konusunda hemfikiriz, mutabık kaldık. İlgili kurumlarımızı bu konularda teşvik edeceğiz ki DEAŞ gibi, bölgedeki diğer terör örgütlerine yönelik, YPG/PKK gibi terör örgütlerine yönelik de iş birliğimizi daha güçlendirmemizde fayda var diye düşünüyorum.”
Görüşmede Suriye ve Libya ile bazı bölgesel konuları da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, iki ülkenin bu konularda görüşlerinin örtüştüğünü ve terörle mücadele iş birliğini güçlendireceğini söyledi.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin ardından kendisinin de Cezayir’i ziyaret etmekten mutluluk duyacağını belirtti.
Sorular
Çavuşoğlu, ikili ilişkilere yönelik bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde iş adamlarının da kendisine eşlik edeceğini, böylelikle iki ülke iş adamlarının iş imkanlarını konuşacağını, yeni fırsatları değerlendireceğini kaydetti. Çavuşoğlu, “Özellikle ilişkilerimizin hukuki altyapısını güçlendirdiğimizde, çifte vergilendirmenin karşılıklı önlenmesi ve yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması gibi anlaşmaları imzaladığımızda iş adamlarımız hem Türkiye hem de Cezayir’de yatırımları daha rahat bir şekilde yapacaktır.” diye konuştu.
Suriye’de rejim yanlısı terör gruplarının Afrin’e girdiği yönünde uluslararası medyada yer alan haberlere ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, “Nedense bu operasyon özellikle Batılı ülkelerin çok dikkatini çekti. Hatta Suriye’de koalisyon içinde bulunan ülkelerin daha da fazla dikkatini çekti.” yanıtını verdi.
Zeytin Dalı Harekatının bölgedeki terör örgütlerine yönelik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “YPG/PKK terör örgütüne yönelik başlattığımız operasyon şimdi DEAŞ, YPG/PKK terör örgütlerine yönelik bir operasyona dönüştü. Çünkü burada her iki terör örgütünün iş birliği yaptığını ve Türk ordusuna karşı birlikte sözde mücadele etmek istediğini görüyoruz. Bu terör örgütlerini buradan temizleyeceğiz.” dedi.
“Soçi Zirvesini de bu sefer Türkiye’de gerçekleştireceğiz”
Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü konusunu Türkiye’nin katıldığı her toplantıda ve toplantıdan çıkan ortak deklarasyonlarda vurguladığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Soçi Zirvesi’ni de bu sefer Türkiye’de gerçekleştireceğiz. İlk defa Soçi’de olduğu için zirvelerin adı öyle kaldı, dönüşümlü olarak devam ettireceğiz bunu.” dedi.
PYD/PKK’nın Suriye’nin topraklarını bölmek için bölgede bulunduğunu ve kendinden olmayan herkesi sürgüne gönderdiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“PKK/YPG’ye karşı, DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele eden hiç kimseye karşı değiliz. Terör hepimizin ortak düşmanıdır. Fakat PKK/YPG’yi korumak için buraya gelmek isteyenlere de fırsat vermeyiz. Daha önce 5-10 araçlık bir konvoy halinde bir ilerleme oldu, gereken yapıldı. Burada ister milis olsun, ister adı ne olursa olsun fark etmez. Bizim için hangi ülke olursa olsun, hangi güç olursa olsun fark etmez terör örgütlerine, PKK/YPG’ye destek vermeye çalışanlar bizim için eşittir PKK/YPG’dir. Ona göre muamele yaparız.”
Cezayir Dışişleri Bakanı Mesahil
Cezayir Dışişleri Bakanı Abdulkadir Mesahil de yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari iş birliğine değinerek, “Türkiye ile ticari hacmimiz 3,5 milyar dolara ulaşıyor. Cezayir’de 797 Türk şirketi bulunuyor. Bu şirketler tarafından toplam 28 bin 434 kişi istihdam ediliyor. Bu tür iş birliklerinin gerçekten çok önemli olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Cezayir’in ekonomisini gaz ve petrolden bağımsız kılmak ve çeşitlendirmek istediklerini belirten Mesahil, “Cezayir, turizm konusunda, tarım konusunda, yenilenebilir enerji, ve teknoloji konusunda birçok olanağa sahip.” diye konuştu.
Suriye sorununa “Cezayir Yaklaşımı”
Mesahil, Libya ve Suriye gibi konuları da ele aldıklarını belirterek, bu gibi ülkelerdeki sorunların çözümü için Çavuşoğlu’na “Cezayir Yaklaşımı”nı sunduğunu belirtti.
Bu anlayışın devletlerin bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesine, ayrıca diğer devletlerin içişlerine müdahale etmemeyi öngördüğüne değinen Mesahil, bu sistemin bağımsız seçimleri de kapsadığını vurguladı.
Mesahil, terörden kendi ülkesinin de çok fazla acı çektiğini hatırlatarak, terörle mücadele konusunda hep bir adım önde olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Muhabir: Ercan Canbolat, Tuğçenur Yılmaz, Meltem Bulur, Nazlı Yüzbaşıoğlu