ANKARA
Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Çiftçiler Buluşması; Üreten Çifti, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye” programında yaptığı konuşmada, sınırların ötesinde Afrin’de destan yazan kahraman Mehmetçik’e başarı dileğinde bulundu.
Mehmetçik’in, bu ülkenin geleceği, bağımsızlığı, milletin can ve mal emniyeti, Türkiye’nin bekası için büyük bir görevi yerine getirdiğini vurgulayan Yıldırım, 81 milyon vatan evladının da bir gün ihtiyaç olursa onların yanında olacağını belirtti.
“Türkiye, tarımda ihracatçı ülke konumundadır”
Tarım sektörünü kalkındırmak, üretimi geliştirmek ve çiftçilerin alın terinin karşılığını vermek için birçok destek sağladığını, reform ve projeleri hayata geçirdiklerinin altını çizen Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
“15 yıl önce kişi başına kırmızı et tüketimi Türkiye’de 5 kilo idi. Şimdi 15 kiloya çıktı. Üç kat artış oldu. Hayvancılıktaki artış hızlı olmadığı için geçici süre de olsa bir miktar ithalat yapmak suretiyle fiyat kontrolünü sağlıyoruz. Ancak ana hedefimiz, damızlık sayısını artırarak, burada da dışa bağımlı olmaktan kurtulmaktır. Bunun için bakanlığımız bir proje başlattı. Konuyu büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Tarımsal hasılada Avrupa’da 4. sıradaydık şimdi birinci sıradayız. Teknolojide ilimde ne kadar iyi olursanız olun, tarım her devrin vazgeçilmez sektörüdür. İnsanlar, yiyecek, içecek ve hayat devam edecek. O bakımdan tarıma verilen destekler, geleceğe yatırım anlamına geliyor.
Türkiye tarımda ihracatçı ülke konumundadır. Tarım ihracatımız 3,7 milyar dolardan 17 milyar dolara çıktı. Hayvancılık desteğini 15 yılda 36 kat artırdık. Son 15 yılda hayvancılığa toplam 25 milyar destek sağladık. Yerli üretimi destekleme modelini geliştirdik. Bankacılık verilerine göre sektörün tarım alanında kullandırdığı kredi miktarı geçen yıl yüzde 19,8 arttı ve 197 milyar liraya yükseldi.”
Tersine göç
Yıldırım, sürdürülebilir tarım ve gıda arzının stratejik öneme sahip olduğunun farkında olduklarını söyledi.
Çiftçilerin alın terine emeğine sahip çıkmanın en temel görevleri olduğunu belirten Yıldırım, “Az önce yanımda oturan Eğil’in Ilgın köyünden Ahmet Akkoyun, ‘Organik tarım başladı köyün nüfusu arttı, 65 haneydi şimdiden 91 haneye çıktı’ dedi. Anadolu’nun birçok yerinde tersine göç başladı. Altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim gelişti. Artık insanlar doğdukları yerde geleceğini inşa etmek için gayret gösteriyor. Bunu her yerde görüyoruz. Bir yandan da tabi terör örgütünün verdiği tahribat da ortadan kaldırıldığı için vatandaşlarımız bulundukları yerde yatırımlarını yapıyor, çiftçilik ve hayvancılık faaliyetlerini yürütüyorlar.” ifadesini kullandı.