KARS – HÜSEYİN DEMİRCİ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu‘nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, ramazan için yakılan tandırlarda pişirilmeye başlandı.
Yüz yıllarca nesilden nesle aktarılan ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel yemeklerinden olan velibah, su böreği, bişi, hunk, kete ve tandır ekmeği sabahın erken saatlerinde yakılan tandırlarda ev hanımlarınca pişiriliyor.
Büyük bir ustalık istiyor
Tandırın yakılarak hazır hale getirilmesinden ekmeğin pişirilmesine kadar büyük bir ustalık isteyen tandır ekmeği, ev hanımlarının hünerli ellerinden sofralara sunuluyor.
İçinde tezek ve odun yakılarak ısıtılan tandırların sıcak yüzüne yapıştırılan hamurlar, yaklaşık 30 saniye içerisinde kabararak kızarıyor ve yörenin eşsiz lezzeti ortaya çıkıyor.
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yağbasan köyünde yöresel yemeklerden pişiren kadınlardan 45 yaşındaki Elmas Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Tandırları hem iftar hem de sahurda yenilen yemekler için yaktık. Tandır üzerine konulan tava veya sac üzerinde öncelikle iftarda yiyeceğimiz velibah, su böreği, hunk daha sonra sahurda yiyeceğimiz bişi, kete gibi yemekleri hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.