Antep fıstığı, incecik açılan kat kat yufkalar ile tereyağının bir araya gelmesiyle usta ellerde lezzete dönüşen baklava, düğünden cenazeye kadar tüm sofralarda yerini alıyor Baklava ustası Akıncıoğlu: “Dönemin padişahları özel günlerde hep baklava gönderirlermiş
Ege Gürün – Antep fıstığı, incecik açılan kat kat yufka ve tereyağının bir araya gelmesiyle usta ellerde lezzete dönüşen baklava, düğünden cenazeye kadar tüm sofralarda yerini alıyor.
Avrupa Birliği (Ab) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan Antep baklavasının geçmişi Osmanlı İmparatorluğuna kadar dayanıyor. Ustaların maharetli ellerinde eşsiz lezzete dönüşen Antep baklavasının yapımı da büyük özen gerektiriyor.
Baklava ustası Mehmet Akıncıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abtarafından tescil edilen Antep baklavasının, geçmişten gelen tarihsel bir lezzete sahip olduğunu söyledi. Osmanlı’nın baklavayı çok önemsediğini belirten Akıncıoğlu, “Dönemin padişahları özel günlerde hep baklava gönderirlermiş. Bizler de aradan geçen onca yıla rağmen bu geleneği sürdürüyoruz. Cenazelerde, düğünlerde, bayramlarda, soframızda baklava eksik olmaz. Ziyaretlerde, misafirliğe gidilirken vazgeçilmez hediyeler arasında ilk sıradadır” dedi.
Antep baklavasının Ab tarafından tescil edilmesiyle kendilerini dünyaya ispatladıklarını vurgulayan Akıncıoğlu, yurt içi ve dışından gelen turistlerin de baklavaya ilgi gösterdiği ifade etti. Akıncıoğlu, değişik illerden gelen siparişleri de karşıladıklarını kaydetti.
Antep baklavasının yapımının oldukça zahmetli olduğuna işaret eden Akıncıoğlu, “Lezzeti nedeniyle de insanlara keyif veriyor. Dünyada baklava denilince Türkiye,Türkiye’de ise Gaziantep akla gelir. İyi baklavanın rengi ilk baktığınızda sizi cezbetmeli. Çatalı batırdığınızda çıtır çıtır sesi duymalısınız. Yenildiğinde fıstığın ve yağın kokusunun hissedilmesi gerekiyor” diye konuştu.