Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazartesi, Haziran 30, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazartesi, Haziran 30, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL

Türk devletleriyle bağlarımızın pekiştirilmesini önemsiyorum

• Kanal 5
11 yıl önce
• Genel
A A

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Turizm, tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelerimiz arasında hem iktisadi, hem insani boyutu olan bir alandır. Turizm, ticari yönünün ötesinde, insanlarımızın birbirlerini daha yakından tanımalarını ve müşterek noktalarını bir kez daha keşfetmelerini sağlamaktadır. Bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak beşeri köprüler, bir yandan gönül bağlarımızı pekiştirmekte, diğer yandan verimli ortaklıkların önünü açmaktadır” dedi.

Gül, Bodrum Hilton Türkbükü Otel’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi oturum açılışını yaptı. Gül, toplantının açılışından önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’u otelin kapısında karşıladı ve bir süre sohbet etti. Aile fotoğrafının çekiminin ardından ise zirve oturumunun açılışı yapıldı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile konuk ülkelerin bakanları da katıldı.

Açılışta konuşan Gül, konseye üye olmamasına karşın Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un misafir olarak katıldığına vurgu yaptı.

Gül, konuk cumhurbaşkanlarıyla buluşmalarının kendisi için her zaman özel bir anlam taşıdığına vurgu yaparak, “Şahsen ortak dil, kültür, inanç, tarih ve değerleri paylaştığımız kardeş Türk devletleriyle bağlarımızın pekiştirilmesine büyük önem veriyorum. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanı sıfatıyla her birinizi resmi ziyaret için Türkiye’de ağırladım. Birçok kez misafiriniz olmaktan da büyük mutluluk duydum” ifadesini kullandı.

Aradaki bağların köklü, dostluğun güçlü ve ilişkilerin yoğun olması nedeniyle işbirliğinin ikili düzeyde sınırlı tutulamayacağına işaret eden Gül, şunları kaydetti:

“Nitekim, 2009 Nahçıvan Zirvesi’nde, kardeş Türk Cumhuriyetleri arasında karşılıklı ekonomik bağımlılığı ve sosyo-kültürel etkileşimi arttırmaya yönelik çabalarımıza ivme kazandırmak üzere Türk Konseyi’ni kurmaya işte bu anlayışla karar verdik.

Türk Konseyi’ni, ‘birlikten kuvvet doğar’ şiarından hareketle, çok taraflı işbirliğimize kurumsal bir çerçeve kazandırmak için kurduk. Önemli el sanatlarımızdan halı dokumacılığındaki ‘Türk Düğümü’nden ilham aldık. Bildiğiniz üzere, dokumacılıkta birbirine eklenen düğümler, diğerlerinden güç alarak daha dayanıklı ve kıymetli bir eser ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu aynı zamanda, Türk kavimleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın da sembolüdür.”

Gül, Türk Konseyi ile, birbirinden alınacak kuvvetle işbirliğini bir kat daha perçinlemeyi hedeflediklerini dile getirerek, maksatlarının diğer bölgesel işbirliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerjiler oluşturmak olarak açıkladı.

Paylaşılan ortak coğrafyadaki imkanlardan layıkıyla istifade etmek ve karşı karşıya bulunulan risklerle mücadele etmek için buna ihtiyaç olduğunu belirten Gül, “Böylece, halklarımızın refahına ve bölgemizin istikrarına daha fazla katkı yapabileceğimize; dayanışma ve ortaklığımızı pekiştireceğimize inanıyoruz. Bunda önemli ölçüde başarılı olduğumuzu memnuniyetle de müşahede ediyorum” diye konuştu.

Gül, 2009’dan bu yana her yıl kesintisiz olarak Konsey çatısı altında Zirve toplantılarında bir araya gelindiğini anımsatarak, çalışmaların düzenli takibi için İstanbul’da yerleşik Sekretarya’yı her geçen gün güçlendirdiklerini kaydetti.

Çok taraflı işbirliğini pekiştirecek mekanizmaların tesis edildiğini dile getiren Gül, Astana’da Türk Akademisinin kurulduğunu, Türk Kültür ve Miras Vakfının da yakında Bakü’de faaliyete geçeceğini bildirdi. Bu iki kurumu çok önemsediğini söyleyen Gül, “Zira, bunlar, geleceğimizin teminatı gençlerimizin geçmişle ve ortak değerlerimizle bağları ile aramızdaki etkileşimi daha da güçlendirecektir. Milli şuurumuzun pekiştirilmesine vesile olacaktır” dedi.

Zirve’nin teması “turizm”

Cumhurbaşkanı Gül, bu yılki zirvenin temasını “turizm” olarak belirlediklerini kaydederek, şunları söyledi:

“Turizm, tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelerimiz arasında hem iktisadi, hem insani boyutu olan bir alandır. Turizm, ticari yönünün ötesinde, insanlarımızın birbirlerini daha yakından tanımalarını ve müşterek noktalarını bir kez daha keşfetmelerini sağlamaktadır. Bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak beşeri köprüler, bir yandan gönül bağlarımızı pekiştirmekte, diğer yandan verimli ortaklıkların önünü açmaktadır.”

Gül, bugün yapacakları görüşmelerde halkların yararına olacak konuları ele alacaklarına dikkati çekerek, zirve üyesi ülkeleri ilgilendiren güncel bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alış verişinde bulunulacağını belirtti.

Konuşmasının sonunda Gül, zirveye katılan cumhurbaşkanlarına görüşmelerin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

“Somut projelerin hayata geçirilmesi çok önemli”

Gül, oturumun kapanışında yaptığı konuşmada ise Türk Konseyi’nin bir sonraki toplantısının yapılacağı Kazakistan’a teşekkürlerini sundu.

Toplantılar ile Türk Konseyi’nin güçlendirilmesine yönelik iradenin bir kez daha teyit edildiğini ifade eden Gül, liderler olarak zirve vesilesi ile verilen fotoğrafın da bu anlama geldiğini kaydetti.

Projenin, birlikte hayal edildiğini ve bugünlere getirildiğini dile getiren Gül, şöyle konuştu:

“Konsey’in halklarımızın istikrar ve refahına katkı yapacak sonuç odaklı, somut projeler üreten bir cazibe merkezi haline gelmesi yine bizim desteğimizle olacaktır. Şimdiye kadar önemli adımlar attık. Zirvelerde alınan kararların uygulanması ve somut projelerin hayata geçirilmesi çok önemlidir. Hepimiz Cumhurbaşkanları olarak bu projeleri takip edeceğiz. Bu momentumu sürdürmeye ihtiyaç vardır.”

Bakanların da temas halinde olarak projelerin takibini gerçekleştireceğine işaret eden Gül, yeni atanan Genel Sekreter’in orijinal fikirlerine ve vizyoner gayretlerine ihtiyaç duyulacağını belirtti. Gül, “Yeni Genel Sekreterin yaşının getirdiği dinamizmi Konsey’e de yansıtmasını bekliyoruz. Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye, kendisine her zaman destek olacaktır” dedi.

Gül, Türkiye’nin yeni genel sekretere destek olacağını ifade ederek, zirveye katılanlara teşekkür etti ve ülkelerine döndüklerinde Türk halkının sevgi ve selamlarını iletmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının ardından zirvenin ortak bildirisi, Türk Konseyi genel sekreter ve yardımcılarının atanmasına ilişkin kararı imzaya açtı. İmzaların atılmasının ardından teşekkür eden Gül, toplantıyı sonlandırdı.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«