Resmi Gazete’de, Olağanüstü Hal kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Bu kararnameler, OHAL’deki 4. ve 5. kararnameler oldu.
Bu Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin ipuçlarını, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan bakanlar kurulu toplantısı devam ederken basının karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş vermişti.
Yeni Kanun Hükmünde Kararnameler geçmiş kararnamelerin aksine, bu kez TSK yerine Emniyet’ten büyük tasviyeler yapıldı.
Hükümetin hazırladığı kararnamede;
– İçişleri ve dışişleri bakanlıklarında yeni ihraçlar…
– 2010 KPSS’de soru çalanların atamaları iptal edilecek.
– Emniyet’te, aralarında birinci sınıf emniyet müdürlerinin olduğu 2360 polis memurluktan çıkarıldı.
– Özel Harekat Polisliği için, KPSS aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları yeterli olacak.
– TSK’dan toplam 163 personel atıldı.
– Herhangi bir nedenle TSK’dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylar, gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi durumunda TSK’da görevlendirilebilecek. TSK ayrıca, dış kaynaklardan da pilot temin edebilecek.
– Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan çoğu bilişim uzmanı 196 kişi ihraç edildi.
– Telekomikasyon İletişim Başkanlığı kapatılarak yetkileri BTK’ya devredildi Böylece, istihbarat dinlemelerin yeni merkezi BTK oldu.
– Genelkurmay Başkanı’nın atamasını Cumhurbaşkanı yapacak. Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerini çerçeveleyen hükümler de Kanun Hükmünde Kararnemede yer aldı. Ayrıca, “Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanları arasından olur” şartı da kalktı.
– Kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması kararında geri adım atıldı. (27 Temmuz’da yapılan düzenlemede, sadece savaşta kuvvet komutanlıkları Genelkurmay teşkilatına dahil olacaktı. Yeni KHK’da barış ortamında da komutanlıkların Genelkurmay Teşkilatı içerisine dahil olduğu belirtildi)
– GATA hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na devredildi.
– 1 Temmuz’dan önce işlenen suçlarda koşulu salıverme 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Koşullu salıverme şartlarında yapılan değişiklikle de, cezaevinde kalma süresi 3’te 2’den yarıya düşürüldü.