Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Perşembe, Temmuz 31, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Perşembe, Temmuz 31, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
Ana Sayfa Haber Türkiye

Araban sarımsağının ünü sınırları aştı

• Kaynak: AA
8 yıl önce
• Türkiye
A A

GAZİANTEP – Yeter Erdine

Gaziantep‘in Araban ilçesinde üreticeler, 13 yıldan bu yana üretimini yaptıkları ve aralarında Kastamonu‘nun da bulunduğu illerin yanı sıra yurt dışına da sattıkları sarımsakta talepleri karşılamaya çalışıyor.

İlkbahar yağışlarının bolluğu dolayısıyla rekoltede artış beklenen ve tarladan ihracatçı firmalara ve diğer alıcılara verilen sarımsakta hasat devam ediyor.

Adıyaman’ın Besni ilçesinden sahur vakti yola çıkan ve sabahın ilk ışıklarıyla iş başı yapan tarım işçileri, sıcak havaya rağmen mesailerini sürdürüyor. Bazı işçiler ise sarımsak tarlasına kurdukları çadırlarda kalıyor.

Rekolte geçen yıla göre 1,5 misli arttı

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kilogramı tarlada 4,5-5 liraya alıcı bulan sarımsağın karlı bir iş olduğunu ve bu nedenle ekim alanının sürekli artığını söyledi.

“Bu sene 40 bin dönüm alanda yapılan üretimden 60 bin ton rekolte bekliyoruz” diyen Doğan, rekoltenin geçen yıla göre 1,5 misli artığını ifade etti.

Bölgede üretilen sarımsağımızın yapısı, lezzeti ve pazar olanaklarının Araban sarımsağına ilgiyi artırdığını aktaran Doğan, “Bu sene yağışlar da boldu. Çiftçinin enerji girdisi azaldı. Ürüne 2-3 defa su verilmemiş oldu. Böylece elektrikle çalışan kuyulardan su alınmadı. Sarımsak doğal olarak sulanmış oldu.” diye konuştu.

Diğer yörelere göre daha dayanıklı

Kastamonu ve diğer bazı yörelerde sarımsağın ikinci ayda ekildiğini anlatan Doğan, Araban sarımsağının ekiminin ise 9’uncu, 10’uncu ayda yapıldığını ve üzerinden bir kış geçtiğini dile getirdi. Doğan, şunları kaydetti:

“Bu nedenle Araban sarımsağı daha dayanıklıdır. Kışın kurusu daha dayanıklı oluyor. Yeşili de daha fazla rağbet görüyor. Araban sarımsağı, iri, albenisi yüksek, kokusu azdır.”

İhracatçı firmalar aracılığıyla Almanya, İran, İtalya, Suudi Arabistan gibi ülkelere de gönderilen sarımsağın daha çok iç piyasaya gittiğini vurgulayan Doğan, “Yurt dışına ürün göndermek üzere gelen bazı müşteriler, eli boş dönüyor. Çünkü mal kalmıyor, çoğu iç piyasada satılıyor.” dedi.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«