ANKARA
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Kadın ve Demokrasi Derneğin (KADEM) iş birliğiyle “Çalışma Hayatında Kadın ve Mobbing” paneli düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, yaptığı konuşmada, panelde iş yerlerinde psikolojik taciz ve mobbing konularının gündeme geleceğini belirtti.
Bu konuda 2011’de Başbakanlığın bir genelgesinin bulunduğunu ifade eden Karabay, “Bazen Türk gibi başlıyoruz Türk gibi bitiremiyoruz. Bu işleri kurumsallaştırmak, devam ettirmek lazım. Sadece strateji belgelerinde, eylem planlarında tutmamak lazım.” diye konuştu.
Son 15 yılda Türkiye’de sosyal devlet olma noktasında devrim gerçekleştirildiğini dile getiren Karabay, “Bundan 15 yıl önce kız öğrencilerimizin orta öğretimdeki okullaşma oranı yüzde 40’lar düzeyindeydi. Bugün yüzde 85’lere ulaştık. Yükseköğrenimde kız öğrencilerimizin sayısı yüzde 15’lerde iken bugün yüzde 40’lara ulaştık.” dedi.
Karabay, mühendislik, bilgi ve haberleşme teknolojileriyle ilgili üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun kızların sayısı OECD ortalamasına göre yüzde 30 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 35’lerde olduğunu kaydetti.
Karabay, “Türkiye son 15 yılda kadın meseleleriyle ilgili çok aşama kaydetmiştir fakat kaydetmemiz gereken çok daha aşama var.” ifadesini kullandı.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da kadın hakları ve kadınlarla ilgili sorunlara dikkati çekti.
20. yüzyılın başlarında kadınların haklarıyla, sıkıntılarıyla ilgili yoğun tartışmalar olduğunu ifade eden Doğan, Türkiye’nin seçme ve seçilme hakkını dünyada kadınlara veren ilk ülkelerden birisi olduğunu hatırlattı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kadın haklarıyla ilgili sembol bir gün olduğunu dile getiren Doğan, panele katılanlara teşekkür etti.
Programa, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut da katıldı.
Muhabir: Merve Yıldızalp-Büşra Nur Uslu