GİRESUN – Atakan Çıtlak
Doğu Karadeniz‘in Türkleşmesinde önemli rol oynayan Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepnilerin yaşam tarzı ve kültürü kentin turizmine katkı sunacak.
Giresun Ekoturizm Merkezi Derneği ve Keşap Belediyesince başlatılan proje kapsamında ilçe sınırları içerisinde Çepnilerin gündelik yaşam ve kültürünü yansıtan otantik “Çepni Köyü” ya da “Çepni Obası” kurulması planlanıyor.
Giresun’a gelen turistler, 10 dönümlük alan üzerinde inşa edilecek 15 ev ve sosyal tesislerde Çepni yaşamı ve kültürünü yaşayarak öğrenecek.
Giresun Ekoturizm Merkezi Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ve bölge illerine yerleşen Çepnilerin, Oğuzların 24 boyundan biri olduğunu ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynadıklarını belirtti.
Halen bölge coğrafyasında etkisini sürdüren Çepnilerin yaşam tarzı ve kültürünün yöre ekoturizmi için bulunmaz nimet olduğuna işaret eden Genç, bu yönde Keşap Belediyesi ile ortak proje başlattıklarını söyledi.
Keşap ilçesinde ekoturizme hitap edecek “Çepni Köyü” ya da “Çepni Obası” kurmayı hedeflediklerini anlatan Genç, “Bunun için uygun arazi arayışlarımız devam ediyor. Yayla sınırları içerisinde olursa oba, köy sınırları içerisinde kalırsa otantik köy oluşturacağız.” dedi.
Genç, 15 ev ve birkaç da sosyal tesisten oluşacak yerleşim alanının tamamen ekolojik ve Çepnilerin gündelik hayat şartları ile kültürüne sahip olacağını söyledi.
“Tamamen ekolojik bir yaşam merkezi olacak”
Tamamen ekolojik bir yaşam merkezi olacağını ifade eden Genç, şunları kaydetti:
“Oluşturmayı planladığımız köy ya da oba, Çepnilerin yaşadıkları yöreye özgü ev tipinde olacak. Göz kakma, muska kakma tabir edilen evler. 40-50 metrekare büyüklüğünde inşa edilecek. İçerisi geçmişin izlerini taşıyacak, insanların yaşam tarzı ve kültürlerini yansıtacak. İnsanlar burada 100 yıl önceki havayı teneffüs ederek konaklayacak. Burada tarihi ve kültürel açıdan Çepnilere özgü yaşamı ve kültürü tadacaklar.”
Genç, 2 milyon liraya mal olmasını planladıkları projenin bölgede ekoturizmin gelişimine çok büyük katkı sağlayacağına inandıklarını vurgulayarak, “Burada müthiş potansiyel var. Uyuyan bu zenginliğimizi milletimizin emrine vererek bölge turizmine kazandırmak istiyoruz. Çepni köyü ya da obasını il geneline yaymayı, bu yönde birkaç projenin tamamlanmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.
Giresun’un ekoturizm açısından büyük potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Genç, yapılacak projelerle bölge turizminin gelişimine ciddi katkı sunulabileceğini dile getirdi.
Genç, yöre insanının mutlaka ekoturizmi benimsemesi ve sahiplenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.