ANKARA (AA) – Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 156’sı Kara Harp Okulu kursiyeri, 8’i rütbeli 164 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yapıyor.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde hakim karşısına çıkan sözleşmeli subay adayı Anıl Aysel, önceki savunmasını tekrar ettiğini belirterek savunmasına başladı.
Cumhuriyet savcısının esasa ilişkin savunmasındaki tespitleri kabul etmediğini belirten Aysel, kursiyerlerin kendi iradeleriyle Genelkurmay Başkanlığı karargahına gitmediklerini söyledi.
Yasa dışı bir olayın içinde yer almamak için bir grup kursiyer arkadaşıyla karargahtaki mescide sığındıklarını anlatan Aysel, “Kimseye zarar vermedik, darbe girişiminde yer almadık. Beraatımı istiyorum.” savunmasını yaptı.
“Komutanlarımdan şikayetçiyim”
Sanık sözleşmeli subay adayı Bekir Yıldırım da 15 Temmuz akşamı yat içtimasından sonra alarm verildiğini, bunun üzerine şarjörsüz tüfeğini alarak toplanma alanına geçtiğini belirtti.
Komutanlarından şikayetçi olduğunu belirten Yıldırım, “Bizi o gün Genelkurmay karargahında ölüme terk eden komutanlardan şikayetçiyim. Kanunsuz bir işin parçası olmamak için oradan kaçtık, polise sığındık. Daha önce de söylemiştim, kimlik tespiti dışında iddianamede ismim geçmiyor. Beraatımı istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Darbeci hainler hayallerimizi çaldı”
Davanın tek tutuksuz sanığı sözleşmeli subay adayı B.A. ise kanser teşhisi konulduğunu belirterek, tedavisine devam edildiğini söyledi.
FETÖ üyesi olmadığını, iddianamede bunun aksini ortaya koyabilecek bir delilin bulunmadığını savunan B.A, “Darbeci hainler hayallerimizi çaldılar, umutlarımızı söndürdüler. Hepsinden şikayetçiyim. Üniversite sınavına köyde hazırlandım, bu örgütün ne dershanesine ne de yurduna gittim. Bu konuda beni doğrulayacak birçok şahidim vardır. Suçsuzum, bu sürecin mağduruyum aynı zamanda. Beraatımı talep ediyorum.” savunmasını yaptı.
Sanık sözleşmeli subay adayı Batıkan Türkdönmez da darbe girişiminde yer almadığını savunarak, Genelkurmaya kandırılarak götürüldük, dava sürecinde bu ortaya çıktı. Beraatimi istiyorum.” savunmasını yaptı.
“Bizi bu duruma düşürenlerden şikayetçiyim”
Sanık sözleşmeli subay adayı Batuhan Kaya da daha önceki duruşmada verdiği ifadeyi tekrarladığını belirterek, beraatını talep etti.
Ordu içindeki katı hiyerarşik yapı nedeniyle üst rütbeli askerlerin bile emir komutayı sorgulamaya yetkili olmadığını ifade eden Kaya, 4 aylık askeri geçmişi olan bir kursiyerin emirlere karşı gelme gücünün olmadığını kaydetti.
Cumhuriyet Savcısı’nın, mütalaasında lehine olacak birçok duruma değinmediğini savunan Kaya, “Bizler, o gece yaşananları tam olarak idrak edecek kadar askeri deneyimi olmayan 4 aylık askerlerdik. Kandırılarak, güvenli bölgeye götürüleceğiz diye helikopterlere bindirilerek Genelkurmay Başkanlığına getirildik. Kimseye zarar vermeden sabah saatlerine kadar konumumuzu koruduk. Bizi bu duruma düşürenlerden şikayetçiyim, beraatımı talep ediyorum.” diye konuştu.
Sanık sözleşmeli subay adayı Gökhan Aydın da diğer sanıklar gibi kandırıldını ve Genelkurmay Başkanlığına götürüldüklerini belirterek, suçsuz olduğunu savundu.
Sanık Metin Atak da suçsuz olduğunu belirterek, beraatini talep etti.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
Muhabir: Tanju Özkaya-İsmet Karakaş