Türkiye’nin, Nahçıvan, İran ve Ermenistan sınırını oluşturan Aras Vadisi’nde yaşayan leylekler, bölgenin biyoçeşitliliğine renk katıyor.
Aras Vadisi, rakımı, coğrafi konumu ve sahip olduğu iklimi nedeniyle birçok yaban hayvanına olduğu gibi yaklaşık 350 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Bölgenin biyoçeşitliliği, sürüngenler, memeliler, balık türleri, yırtıcılar gibi birbirinden farklı türlere yaşam alanı sunarken, neredeyse her yol kenarı, mahalle ve köyde yaşam alanı kuran leyleklerle de bu çeşitliliğe zenginlik katıyor. Özellikle Iğdır ve Nahçıvan’da sembol haline gelen ve heykelleri dikilen leylekleri cadde, bina çatıları, su deposu, elektrik direkleri gibi birçok yüksek yapının zirvesinde görmek mümkün.
Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, Aras’ın sunduğu beslenme imkanları dolayısıyla leyleklerce tercih edildiğini söyledi. Bazı leyleklerin, hava şartlarının elverişli olması ve yöre halkının sahiplenmesi gibi nedenlerle bölgeyi terk etmediğini ifade eden Türkoğlu şöyle konuştu.
Doğa fotoğrafçısı Harun Cengiz de Iğdır’da birçok türe ilişkin yaptıkları fotoğraf çalışmaları arasında en fazla ilgiyi, leyleklerin yaşantısının gördüğünü söyledi.