Kentin bu stratejik konumunu yaptığı yatırımlarla turizm alanına da taşımayı hedefleyen Kırıkkale Valiliği, bu doğrultuda oluşturduğu “www.kirikkale.com.tr” web sitesiyle kentte gezilebilecek yerlerin tanıtımını yapıyor.
Şehrin en önemli turistik lokasyonlarından olan Keskin ilçesinde Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü restore edilerek turizme kazandırıldı.
Kızılırmak kıyısında inşa edilen Obaköy ve Yeşil Vadi, 11 kilometre uzunluğa sahip “Turkuaz Bisiklet Yolu” Balışeyh ilçesinde bulunan Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı, ziyaretçilere alternatif sunuyor.
Öte yandan, merkeze bağlı Hasandede köyünde bulunan ve farklı yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan “Kırmızı Peribacaları” da ziyaretçilerini bekliyor.
Keskin ilçesine bağlı Haydar Sultan köyünde bulunan bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi ile Balışeyh ilçesindeki Ballı Baba Türbesi de restore edilerek ziyarete açıldı.
Merkeze bağlı Hasandede köyünde yer alan ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan Hasandede Cami ve Türbesi, kent merkezinde Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi örnek alınarak tamamen Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle 2015 yılında yapımı tamamlanan Nur Cami ve Külliyesi, kente gelen vatandaşların ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.
Kırıkkale’yi ziyaret edenler yöresel lezzetlerden “Keskin tava”yı da tadabiliyor.
Vali Yunus Sezer, AA muhabirine, Kırıkkale’nin Orta Anadolu’nun en önemli şehirlerinden olduğunu söyledi.
Kırıkkale’nin MKEK, TÜPRAŞ ve 3 organize sanayi bölgesiyle sanayi alanında kendi rüştünü ispatlamış ve savunma sanayi alanındaki yatırımlarla da gelecekte adından sıkça bahsettirecek önemli bir il olduğuna dikkati çeken Sezer, “Kırıkkale, insani değerleriyle ön plana çıkması gereken bir kentimiz. Burada çok büyük bir tarihi değer söz konusu. Kırıkkale, Anadolu insanının tüm vasıflarını, çelebiliğini, kadirşinaslığını görebileceğimiz bir ilimiz. Hacı Taşan’la beraber abdal kültürüne beşiklik yapan önemli bir şehrimiz. Yine Kralların Ressamı dediğimiz Rahmi Pehlivanlı’nın eserlerinin bulunduğu ve yaşadığı bir yer.” diye konuştu.
Sezer, son 3 yıldır kentin turizm alanındaki potansiyeli değerlendirmek üzere belediyelerle önemli atılımlar ve yatırımların gerçekleştirildiğini aktardı.
Kırıkkale’nin Türkiye’deki önemli turizm akslarına aday bir il olduğunu vurgulayan Vali Sezer, şöyle konuştu:
“Kırıkkale, İç Anadolu’nun önemli dağlarından Dinek Dağı’na ev sahipliği yapıyor. Bir yandan Keskin gibi tarihi yapıya sahip bir ilçemiz var. Diğer taraftan 80 kilometreye yakın Kızılırmak’a ev sahipliği yapıyor. Burayı çok iyi değerlendirerek, öncelikle tarihi Çeşnigir Köprüsü’nü yeniden restore edip rekreasyon alanlarıyla, parklarla, seyir terasıyla beraber ilimize ve ülkemize çok önemli bir değer kazandırıldı. Vatandaşlarımızın gelip tekne turu, spor ve gezi yapabilecekleri önemli bir alan. Burası hem tarih hem de doğa ile iç içe.”
Sezer, Yeşil Vadi’ye de 500 dönümlük alana park ve sportif alanlar inşa edildiğini belirterek, Kızılırmak kenarında Oba Köy’ün oluşturulduğunu dile getirdi.
Kentin hemen Ankara’nın yanı başında, 50 kilometre uzağında olduğunu anlatan Sezer, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla bir metropole yakın olması da buranın avantajını oldukça artırıyor. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın TOKİ ve belediyemizle iş birliğiyle yaptırdığı Millet Bahçesi de Türkiye’nin en güzel parklarından biri olacak. Aynı zamanda Dinek Dağı’nda bir gençlik kampı inşa ediliyor. Buranın yanına atlı safari diyebileceğimiz, insanların gelip atlarla veya yürüyerek dağ turizmi yapabilecekleri bir alan oluşturuldu. Karaahmetli Parkı’mızda sahili olan, güzellikleriyle insanları büyüleyen, etrafında lavanta bahçelerinin oluşturulduğu bir park. Burada da turizmle ilgili altyapı çalışmalarımız devam edecek. Vatandaşlarımızı hem kamp yapmaya hem balık avlamaya hem de buranın güzelliklerini görmeye davet ediyoruz.”
Vali Sezer, “Hepsini bir araya topladığımız zaman Kırıkkale, İç Anadolu başta olmak üzere Türkiye’nin turizm alanında önemli akslarından biri haline geliyor. Türkiye’nin her yerinden vatandaşlarımızı Kırıkkale’ye bekliyoruz.” dedi.
Kentte, Rahmi Pehlivanlı’nın eserlerinin ve Büklükale kazı alanından çıkan birçok medeniyete ait eserlerin sergileneceği şehir müzesinin bitmek üzere olduğunu aktaran Sezer, “Kırıkkale’yi aynı zamanda silaha adını veren şehir diye adlandırıyoruz. Önemli bir silah müzesi inşa ediliyor. Şu anda silah fabrikası içerisinde dar bir alanda sergilenen silahlar daha geniş bir yerde sergilenecek. Bunlar simülasyon cihazlarıyla da vatandaşlarımızın kullanmasına imkan verilecek. Böyle bir silah müzesini de kente kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.