ANKARA – Sultan Çoğalan
Türkiye, siyasi karışıklıklar ve çatışmaların yanı sıra 2011’den bu yana son 60 yılın en büyük kuraklığının neden olduğu açlık ve kıtlıkla mücadele eden Somali‘ye, 15 ton gıda taşıyan yardım gemisi gönderecek.
Mersin Limanı’ndan 2 Haziran’da hareket edecek geminin 18-19 Haziran’da bölgeye ulaşması öngörülüyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye’nin 2005’te hız kazanan Afrika açılımının en önemli ayağını oluşturan Somali’de kıtlık nedeniyle 6,2 milyon Somalili gıda yardımına muhtaç.
Eğitim, sağlık, tarım, sosyal, altyapı ve birçok alandaki yatırımlarıyla Somali’nin yeniden inşa edilmesi sürecine büyük katkı sunan Türkiye, bölgede kuraklık nedeniyle ortaya çıkan gıda kriziyle mücadelede insani yardıma koşan ilk ülkelerden biri oldu.
Bu amaçla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Doğu Afrika, Güney Sudan ve Yemen’deki ihtiyaç sahiplerine yönelik başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kızılay ve çeşitli yardım kuruluşları tarafından bölgeye yardımlar gönderildi.
Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu’nun 26 Nisan’daki ziyareti sırasında da Somalili ihtiyaç sahiplerine 15 tonluk gıda yardımının ramazan ayında gönderileceğini açıklamıştı.
Bu kapsamda, AFAD koordinasyonunda 8,6 ton un, 3,1 ton şeker ile Türk Kızılayı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından (STK) temin edilen 3,3 ton çeşitli gıda malzemesinden oluşan yardımın bulunduğu gemi, 2 Haziran Cuma günü Mersin’in Taşucu Limanı’ndan Somali’ye hareket edecek.
Yardımların gönderilmesi dolayısıyla Mersin’de düzenlenecek törene, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da katılacak. Geminin 18-19 Haziran’da başkent Mogadişu’ya ulaşması bekleniyor.
2,9 milyon kişi acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor
Yaklaşık 10 yıldır devam eden, 2011’den itibaren şiddeti artan kuraklığın etkisiyle oluşan kıtlık nedeniyle “ulusal felaket” ilan edilen Somali’de 6,2 milyon kişi acil gıda, 2,9 milyon kişi de acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgede son 60 yılın en büyük kuraklığına bağlı kıtlık aynı zamanda bir milyondan fazla Somalilinin evlerini terk etmesine ve bugüne kadar yaşanan en yoğun iç göç hareketine yol açtı.
Nüfusunun yüzde 70’ine yakınının yoksul olduğu Somali’de, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, nüfusun yarısının mevcut su kaynaklarına erişimi sağlanamıyor.
Ayrıca su kaynaklarının temiz olmamasının da kolera ve sıtma gibi öldürücü salgın hastalıkların yayılmasına sebep olduğu ve ülkede 600 binden fazla kişinin sıtma ve koleradan etkilendiği tahmin ediliyor.
AFAD’ın Somali’ye yardımları
Doğu Afrika’da kuraklığın yol açtığı kıtlık, açlık ve susuzluk nedeniyle başta Somali olmak üzere bölge ülkelerine elini uzatan Türkiye, 2011’den bu yana eğitim, sağlık, temiz içme suyuna erişim, yol, hastane, hemşirelik okulu inşasının yanı sıra insani ve sağlık malzemesi yardım yaptı.
Bölgeye sadece AFAD tarafından yapılan yardımların miktarı toplam 315,2 milyon liraya ulaştı. Sadece bu yıl ülkede kıtlık nedeniyle başkent Mogadişu ile Baidoa, Kismayo, Laascaanood bölgelerinde 5 bin 446 aileye gıda kolisi dağıtıldı.