Türkiye’nin Ermeni asıllı ilk kaymakamı Berk Acar, hafta başında Denizli’nin Babadağ ilçesindeki görevine başladı. Denizli merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Babadağ ilçesi 1995 doğumlu kaymakamın ilk görev yeri.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez Ermeni asıllı bir kaymakamın atanması konusunda Babadağlıların fikirlerini öğrenmek için Hürriyet, ilçenin yolunu tuttu. Babadağ yüksek rakımı, tertemiz havası, yemyeşil doğasıyla cennet gibi bir kasaba.
Gençlerin göç verdiği, emeklilerin yoğunluklu olarak yaşadığı Babadağ’da kasaba merkezindeki kahvehaneye oturuyoruz. Kaymakam Acar, önce 30 Ağustos törenlerinde ve ardından pazar ziyaretinde kasaba halkıyla tanışıp selamlaşmış.
İlk olarak girdiğimiz Rahvan Atçılar Kıraathanesi’nde çalışan Musa Yılmaz, Kaymakam Berk Acar’ın ilçeye 1 hafta önce geldiğini söylüyor. Yılmaz, “İlk tayin yeri olduğunu duyduk. Bizim için insan olsun yeter. Kürt, Türk, Ermeni hiç fark etmez. Türkiye’de ayrımcılığı kaldırmamız lazım. Bir kişi Türk vatandaşı ise benim için bitmiştir. İnsanları Ermeni, Yahudi diye ayırırsak ülkemiz bundan dolayı kaybeder. Benim için bu kaymakam diğer kaymakamlarla eşittir” diyor.
68 kuşağından eski ülkü ocakları başkanlığı yapmış emekli Recep Arıcan alıyor sözü: “Kaymakam gayet düzgün birine benziyor. Burada salı günleri pazar kurulur. Belediye başkanı ile birlikte göreve gelir gelmez bir pazar ziyareti yaptı. Orada gördük. Duyduk ki Fatih’te Kocamustafapaşa’da büyümüş. Orada Babadağlılar çoktur. Bence o sebeple ilk görev yeri olarak buraya atadılar. Ben bu atamayı Babadağ için çok olumlu buluyorum. İlçemizin ne kadar barışçıl bir yer olduğunun ispatı. Burada Ermeni, Rum, Türk, Kürt hiç fark etmez. Babadağ hoşgörülü bir kasabadır, bilinçli insanlar yaşar burada.”dedi.
Babadağ’ın manzaralı bir noktasında çay içen Hüseyin Gündoğan ve Zeki Özcan’ın yanına gidiyoruz. Gündoğan başlıyor anlatmaya: “Kaymakam bir ilçe için çok önemlidir. Ben 7 sene kaymakamın yanında görev yaptım. Bu kaymakamın nereli olduğunun ya da dininin bizim için önemi yok. Önemli olan hizmetleri. Örneğin bizim buraya çıkmaz sokak derler. Ulaşım zor, heyelan bölgesi. Bu sebeple düz araziler yok. Biz burada bu sebeple pahalılık yaşıyoruz. Denizli’de iki lira olan sebze buraya dört liraya geliyor. Gençlerimiz göç ediyor. Kaymakam gibi, belediye başkanı gibi kişilerden bu tip sorunlara çare bulmalarını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.