ESKİŞEHİR – Deniz Açık
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, UNFPA’nın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile iş birliğiyle kurulan Eskişehir Kadın Sağlığı Danışma Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye sınırının diğer tarafındaki insanların çok hızlı bir şekilde geldiğini söyledi.
“Bunu yönetmek ve ev sahipliğini yapmak çok zor bir şey. Savaş nedeniyle Suriye’den gelenlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin başarısından öğrenilecek çok şey var.” diyen Kulessa, şunları söyledi:
“Türkiye’nin ürettiği deneyimi diğer ülkelerin de öğrenmesi gerekiyor. İnsanlar zamanla kamplardan şehirlere doğru gelmeye başladı. Bu da belediyeler ve şehirlerin önemli bir durumla başa çıkmasını gerektiriyor. Mücadeleyi birlikte yaptığımızda başarı elde ediliyor. Mücadele edilecek ve çözümlenmesi gereken birçok şey var ama Türkiye güzel bir başarıya örnek oldu.”
Entegrasyon ve geçiş sürecini yönetebilmenin önemine işaret eden Kulessa, Suriye’den gelenlerin mesleki becerilerinin öne çıkmasını amaçladıklarını anlattı.
Burada meslek edinebilmeleri ve iş hayatına tutunabilmeleri için geçiş sürecini örgütlemek gerektiğini ifade eden Kulessa, “Şu anda bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çalıştığımız kişiler toplumun içinde yer alan insan grupları, belediyeler, politikacılar. Çünkü onların bu toplumun içinde yer bulmaları için kaynaşmaları ve uzlaşmaları gerekiyor. Bu yüzden yerel toplum ve toplum içindeki kesimlerle çalışmalarımız sürecek.” değerlendirmesinde bulundu.