TİRAN
Arnavut analist ve köşe yazarı Dr. Ermir Gjinishi, Arnavutluk‘ta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi ve finans destekçisi olarak bilindikleri halde Türkiye’ye rahatlıkla girip çıkan FETÖ mensupları bulunduğunu belirterek, bu kişileri Türkiye’nin acilen kara listeye alması gerektiğini söyledi.
Gjinishi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki FETÖ irtibatlı okulların 3-4 aydır maddi durumunun zayıfladığını ifade ederek, “Çalışanlarının maaşlarını vermekte zorlanıyor. Zayıflamanın nedeni Türkiye’deki mücadele. Bazı kurumları satışa çıkardılar ama satamadılar.” dedi.
FETÖ’nün kalifiye elemanlarını Avrupa ülkelerine götürdüğüne dikkati çeken Gjinishi, “İşi bilmeyenler ve ağırlığı olmayanlar kalıyor burada. Kurum ve işletmelerinin hissedarlarını değiştiriyorlar. Arnavutluk’ta yeni hissedarlar geldiğinde geçmiş siliniyor. Finansları kara bir delik gibi, şeffaf değil.” diye konuştu.
“FETÖ üyesi hala devletten büyük ihaleler alabiliyor”
Dr. Gjinishi, FETÖ’nün ülkedeki okul ve medreselerinde yeterli öğrenci bulunmadığını aktararak, şöyle devam etti:
“Arnavutluk İslam Birliğini devreye sokarak birliğin ismini ve ağırlığını kullanarak medreselere öğrenci çekmeye çalışıyorlar. Hutbede cemaate reklam yapıyorlar. Aslında Arnavutluk İslam Birliğinde bu şekilde ciddi bir bozgunluk yarattılar. Öğrenciler, Türkiye’de diplomaları tanınmayacağı için ve FETÖ’nün darbe girişimine karışması nedeniyle örgütün okullarında okumak istemiyor. Panik halinde oldukları için eğitim seviyeleri de düştü. Bir öğrenciyle konuştum, ‘Artık ders bile yapmıyoruz, kalite yerlere düştü’ diyor. Birbirleriyle de açık değil temkinli görüşüyorlar.”
FETÖ mensuplarının Arnavutluk hükümetiyle iş birliğinin sürdüğünü savunan Gjinishi, “FETÖ üyesi hala devletten büyük ihaleler alabiliyor.” dedi.
Gjinishi, örgütün 15 Temmuz darbe girişiminde insanları öldürdüğü için ülkede dini itibarının çok düştüğünü vurgulayarak, “Ancak devletin onların üyelerine ihale vermesi ciddi bir sıkıntı ve bu durum iki devlet arasında ciddi bir probleme dönüşebilir. Zira bu parayla terörizm besleniyor.” ifadelerini kullandı.
FETÖ ile Arnavutluk’ta mücadele için örgütün faaliyet ve yetki alanlarının daraltılması gerektiğine işaret eden Gjinishi, “Türk devleti burada devlet olarak ağırlığını hissettirmeli, vakıf veya sivil toplum kuruluşlarıyla değil. İki ülke arasında iş birliğinin güçlendirilmesi gerekir. Kültürel ilişkilere önem verilmeli. Kültür bakanlıkları ve araştırma enstitüleri iş birliği gibi.” diye konuştu.
“Gülen’in Arnavutluk’taki siyasi ve finansal ilişkileri kesilmeli”
İki ülke arasındaki iş birliğinin uzun vadeli planlanması gerektiğine dikkati çeken Gjinishi, “Öyle bir irade ortaya konmalı ki bu yapı hükümetler değişse bile değişmemeli. Bizi en fazla birleştiren husus, Balkanlar’da iki önemli müttefik olmamız. NATO çerçevesinde de bu aynı. Konu bu yönüyle ele alınmalı.” değerlendirmesinde bulundu.
Ülkesinde Türkiye lehinde yazan ve konuşan insan sayısının çok az olduğuna değinen Gjinishi, şunları kaydetti:
“Bunun için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği artırılmalı. İş birliği kültür, ekonomi ve güvenlik konularında geliştirilmeli. Çünkü Türkiye ve Arnavutluk terörizmden etkilenen iki ülke. Tabii birçok Balkan devleti de. Türk devleti, Arnavutluk devleti ile daha net konuşmalı ve belgelerle daha çok bilgi vermeli, Arnavutluk’ta adalete tesir eden kurumlarla daha fazla ilişki kurmalı.”
Ermir Gjinishi, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in Arnavutluk’taki siyasi ve finansal ilişkilerinin kesilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Türkiye için tehlikeli kişilerin Arnavutluk makamlarına iletilmesi gerekir. Neye karşı çıkacak Arnavutluk devleti? Somut bir şey yok. Hala Arnavutluk’ta faal olan FETÖ’cüler hakkında dosyalar yok. Türkiye çekincelerini bir daha söylemeli. Güvenlik anlaşmalarının takibi yapılmalı. Arnavutluk’ta FETÖ üyesi ve finans destekçisi olarak bilindikleri halde Türkiye’ye rahatlıkla girip işlerini hallettikten sonra aynı rahatlıkla ülkeden çıkış yapan FETÖ’cüler var. Bunlar Türkiye tarafından acilen kara listeye alınmalı.”
“İslam Birliğinde bütünleştirici ve geleneksel vizyona dönmeli”
Gjinishi, Türkiye’nin Arnavutluk’tan alacağı öğrenci sayısını da artırması gerektiğini belirterek, “Böylece akademik iş birliği artırılmalı. Ayrıca Arnavutluk İslam Birliği bütünleştirici ve geleneksel bir vizyona kavuşmalı. Çünkü onlar fiilen Arnavutluk devletinde faaliyet göstermekte. Akıl olarak çağdaş, benimsenmiş, kabul görmüş insanların olması lazım. Gülen bizim parçamız olamaz. Onların varlığı Arnavutluk ve diğerlerinin istikrarını tehdit ediyor.” dedi.
Batı ülkelerinin Arnavutluk üzerinde planları olduğunu savunan Gjinishi, sözlerini, “Balkanlar üzerinde etkili olmak için burayı kullanacaklar. Balkanlar’da kanunlarda sıkıntılar var, yolsuzluk var. Onlar açısından filizlenip güçlenmeleri için mükemmel bir alan. Bundan dolayı Balkanlar’ın dünya merkezini Arnavutluk olarak düşünüyorlar” şeklinde tamamladı.
Soruşturma başlatılacağı açıklanmıştı
Öte yandan, Arnavutluk Başsavcısı Adriatik Llalla, geçen hafta yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’daki darbe girişimine karışan bazı isimlerin Arnavutluk’ta gizlendiklerinden şüphelenildiğini ifade ederek, “Bu kapsamda, Arnavutluk makamları da soruşturma başlatacak.” demişti.