Türkiye ‘nin enerji koridoru olma hedefinin, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin doğalgaz keşiflerinin ardından Lübnan ‘ın da çalışmalarla güçleneceği belirtildi.
İngiltere Merkezli Danışmanlık Şirketi Crystol Energy’nin Üst Yöneticisi Dr. Carole Nakhle, Lübnan’da yakın zamanda arama lisanslarının verilmesiyle bölgede doğalgaz keşif ve sondaj çalışmalarının başlayacağını belirtti.
TÜRKİYE NEDEN GÜÇLENİR?
Doğu Akdeniz ‘deki doğalgaz keşiflerinin Türkiye’nin bölgede enerji merkezi olma hedefini güçlendirdiğini dile getiren Nakhle, “Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye’den geçmesinin yanı sıra gemi taşımacılığıyla enerji transferi de boğazlardan sağlanıyor.
Doğu Akdeniz’den gelecek yeni arz kaynakları Türkiye’nin bölgede enerji koridoru olma hedefine katkı sağlayacaktır.” dedi.
‘RUSYA İRAN’A İZİN VERMEZ’
Jeopolitikçi ve Stratejist Dr. Nejat Tarakçı da B ölgedeki enerji keşif, çıkarma, işletme ve pazarlama çalışmalarının süreci etkileyeceğini dile getirdi.
Tarakçı, şöyle devam etti:
“Bölgeyi kaosa sokabilecek tek faktör, bölgeye yatırım yapacak dev enerji şirketleri arasındaki rekabet sonucu ülkelere verilecek kar payları olacaktır. Lübnan siyasi, etnik ve inanç bakımından çok karışık bir ülkedir. Dolayısıyla ülkenin deniz alanlarında bulunacak bir enerji kaynağı, İran’ın Hizbullah ve Suriye kanalıyla bölgede etkin olmaya çalışacağı anlamına gelebilir. Ancak ABD, Avrupa ve hatta Rusya, İran’ın bölgedeki enerji denkleminde söz sahibi olmasına izin vermeyeceklerdir. Bölgedeki gazın Avrupa’ya nakli için en ekonomik ve en güvenli güzergah Türkiye’dir. Bu bağlamda Türkiye, hem siyasi ve ekonomik istikrarı hem de hattın deniz güvenliği için yeterli deniz gücüne sahip olması yönüyle öne çıkmaktadır.”
‘2023’TEN ÖNCE ÜRETEMEZLER’
Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Dr. Sohbet Karbuz ise Lübnan sularındaki petrol ve doğalgaz aramacılığına ilişkin, “Bugüne kadar beş kere ertelenen ihalenin ne zaman yapılacağını öngörmek zor. Neredeyse iki yılı aşkın süredir cumhurbaşkanı seçilemeyen bir atmosferde 24 bakanın parseller ve anlaşma modeli konularında fikir birliğine varma olasılığı şu sıralarda yapılan yoğun diplomasi trafiğine rağmen çok düşük görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Karbuz, Lübnan’ın Doğu Akdeniz’de 2023’ten önce doğalgaz veya petrol üretilebileceğini düşünmediğini belirtti.