ANKARA – Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), “Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı (KATİP)” ile yabancı uyruklu kamu görevlisi, araştırmacı ve akademisyenlere Türkçe öğrenmeleri için burs imkanı sağlıyor.
YTB’den edinilen bilgiye göre, ülkelerinde etkin olabilecek, gelecek vadeden yabancı uyruklu kamu görevlisi, araştırmacı ve akademisyenlerin Türkçe öğrenmelerine yönelik 8 aylık burs programıyla bursiyerlerin Türkiye’yi yakından tanıması ve Türkiye ile sürdürülebilir bağlar kurması hedefleniyor.
Türkçe öğreniminin yanı sıra kültürel ve akademik faaliyetleri de içeren programdan, ilk kez uygulandığı 2015 yılında 15, 2016 yılında 26 akademisyen ve kamu görevlisi burs alarak mezun oldu.
KATİP burs programına bu yıl kabul edilen 15 yabancı akademisyen ve kamu görevlisi de İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi’nde Türkçe eğitimlerine devam ediyor.
Burs kapsamında 8 ay ücretsiz Türkçe eğitimi alan katılımcıların barınma, Türkiye’ye ilk geliş ve eğitimden sonra Türkiye’den dönüş ulaşım masrafları karşılanıyor.
Türkiye’nin dış temsilcilikleri tarafından uygun görülen adayların kabul edildiği burs programına başvurular internet üzerinden yapılıyor.
Katılımcılarda aranan şartlar
Programa başvuracak kamu çalışanlarında ilgili kurumda en az 3 yıl çalışmış ve tercihen yüksek lisans ya da doktora derecesine sahip olma şartı aranıyor.
Ayrıca, adayların Türkiye’nin dış temsilciliğinin bulunduğu veya bu temsilciliklerden birine akredite olan ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekiyor.
Araştırmacı ve bilim insanlarının burstan yararlanabilmesi için bir üniversitede, araştırma merkezinde, bilim akademisinde çalışması, doktoraya devam etmesi ya da doktorasını tamamlamış olması gerekiyor. Çalışma alanının Türkiye ile ilgili bir konuda ve sosyal bilimler alanında olması da tercih ediliyor.
Türk vatandaşlarının, mavi kart sahiplerinin ve herhangi bir sebeple Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanların kabul edilmediği burs programına başvuru şartları arasında ayrıca, Türkiye’de ikamet etmemek ve 40 yaşını doldurmamak da var.
Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu