Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi’nin Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen üçüncü toplantısının genel katılımlı oturumunda yaptığı konuşmada, Balkan ülkelerinin liderlerinin benimsediği vizyoner yaklaşımın geçmişe değil geleceğe bakan zihinsel bir dönüşümün kapısını araladığını belirterek, “Balkanlarda oluşmasına katkı sağlamak için elbirliğiyle çalıştığımız pozitif atmosfer, üçlü zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma ve ortak projeler üretme safhasına geçmesine ilişkin olarak bizlere umut aşılamaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
“Ancak Balkanlarda hala yapılacak işler de mevcuttur. Üçlü Zirve süreci tam da bu, daha fazlasını yapma arzu ve iradesinin tezahürüdür. Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki üçlü işbirliği, üçlü zirveler sürecini İstanbul’da başlattığımız Nisan 2010’dan çok daha kapsamlı ve ileri bir noktaya erişmiştir. Süreç sayesinde diyalog ve işbirliğimizin temelleri her geçen gün güçlenmektedir.”
Görüşmelerde, tüm Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabaları ve sürece ekonomik boyutun dahil edilmesi üzerinde durulacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu iki konunun Balkanlarda kalıcı barış, huzur, istikrar, güven ve refah ortamı oluşturulmasının en güçlü teminatı olarak görüldüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının ardından oturum basına kapalı devam etti.
Ekonomik ilişkileri güçlendirmeliyiz
Radmanoviç ve Nikoliç, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi’nin Çankaya Köşkü’nde düzenlenen üçüncü toplantısının ardından yapılan ortak basın toplantısında konuştu.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Radmanoviç, “Ekonomik ilişkileri güçlendirmeliyiz. Ben Bosna Hersek adına Türk yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.
Radmanoviç şunları kaydetti:
“Biz Bosna Hersek temsilcileri olarak sonraki zirveye kadar Türkiye’yi daha fazla yatırım konusunda teşvik etmek istiyoruz. Son yıllarda Türkiye’nin ülkemizdeki yatırımları artıyor. Özellikle enerji alanında Türk girişimciler Bosna Hersek’te yatırım yapmaya başladı. Biz ticaret hacmimizi her iki ülkeyle de artırmak istiyoruz. Bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu toplantı her üç ülkenin halklarına çok büyük ümit veren bir toplantı oldu.”
Türkiye’yi ekonomik partner olarak görüyoruz
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de geçmişinSırbistan ve Bosna Hersek’e çok ağır yükler bıraktığını ancak geçmişin geçmişte kalması gerektiğini söyledi. Komşularla Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve özellikle Bosna Hersek’le ilişkileri derinleştirmek istediklerini vurgulayan Nikoliç, Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine Bosna halkının karar vereceğini ve kendilerinin de buna saygı duyacaklarını dile getirdi.
Nikoliç, Türkiye’yi de önemli bir partner olarak gördüklerini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Her ne kadar her konuda mutabık kalmasak da işbirliğimiz ve dostluğumuz çok önemli. Siyasal işbirliğimiz çok iyi bir seviyede ama ekonomik ilişkiler bizi mutlu edecek seviyede değil. Özellikle ekonomik potansiyeli gerektiği kadar kullanamadık.”
Nikoliç, Sırbistan’da her ürünün üretilemediğini belirterek, “Biz Türkiye’yi önemli bir ekonomik partner olarak görüyoruz. Bizde nitelikli işçilik bulunuyor. Yatırımlar için uygun bir ülkeyiz” dedi.