Canlı Yayın
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Cumartesi, Mart 6, 2021
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • YAŞAM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • EĞİTİM
  • BİLİM TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • SPOR
    • FUTBOL
    • BASKETBOL
    • DÜNYADAN SPOR
  • PROGRAMLAR
    • Ahmet Yardımcı ile İyilikten Sağlığa
    • Ankara Özel
    • Aydın Tufan ile Gündem Özel
    • Doğru Bakış
    • Divan
    • Elif Ufluoğlu ile Sivil Etki
    • Gündem Tarım
    • Hadi Öztürk ile Gurbetten Sılaya
    • Kim Nerede Ne Yapıyor ?
    • Medeniyetimiz
    • Merkez Ankara
    • Önce Eğitim
    • Siyaset Analizi
    • Saadet-i Dareyn
    • Son Durum
    • Spor Ruhu
    • Üretimin Liderleri
    • Yaşayan Tarih
  • KURUMSAL
    • UYDU FREKANS BİLGİSİ
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Cumartesi, Mart 6, 2021
Canlı Yayın
Kanal 5
Ana Sayfa Haber Yaşam Haberleri Bilim Teknoloji

Bolu Aladağlar’da yeni bir bitki türü keşfedildi

Sakarya ile Bolu Abant İzzet Baysal üniversitelerinden iki akademisyen, Bolu'nun Aladağlar bölgesinde, süsengiller familyasından yeni bir bitki türü buldu.

• AA
1 ay önce
• Bilim Teknoloji
A A

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker, Bolu’nun Aladağlar bölgesinde arazi çalışması gerçekleştirdi.

İki akademisyen yaklaşık 2 yıl süren çalışma sonucu Aladağlar’da süsengiller familyasından bir bitki türü keşfetti.

“Phytotaxa” dergisinde, yeni tür olarak bilimsel adıyla “Gladiolus Aladagensis” olarak yayımlanan bitkiye “Aladağ kılıçotu” adı verildi.

“Türkiye’de de dünyada da başka hiçbir alanda yetişmiyor”

Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, AA muhabirine, Aladağlar bölgesinde Doç. Dr. İsmail Eker ile gerçekleştirdikleri arazi çalışmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü söyledi.

Çalışma sonucunda, dünyada sadece Aladağlar’da yetişen süsengiller familyasından bir bitki türü keşfettiklerini belirten Sağıroğlu, “Kılıçotu olarak bilinen bu bitkinin keşfettiğimiz yeni türüne biz Türkçe isim olarak ‘Aladağ kılıçotu’ adını verdik, bilimsel olarak “Gladiolus Aladagensis” olarak adlandırdık. Keşfettiğimiz bu yeni türe ilişkin makalemiz, dünyada bir bilimsel dergide yayınlandı.” dedi.

Sağıroğlu, süsengiller familyasının dünya genelinde 300 bitki türünün bulunduğunu aktararak, Türkiye’de de 13 doğal türünün yetiştiğini anlattı.

Bu bitkilerin besin olarak kullanılmasının yanında dünyanın farklı bölgelerinde, özellikle Afrika kıtasında geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında kullanıldığını dile getiren Sağıroğlu, şöyle devam etti:

“Menenjit, sıtma, ishal, ülser gibi hastalıkların tedavisinde insanlar geçmişte bu bitkiyi kullandı, hala da kullanılmaktadır. Bazı bilimsel kaynaklarda, dizanteri hastalığına karşı bile halkın bu bitkiyi kullandığı ortaya konulmuştur. Bu bitkilerin, enfeksiyon ve benzeri hastalıklara karşı etkisinin olup olmadığıyla ilgili yapılan çalışmalar var. İlgili türlerde yapılan çalışmalarda gerçekten bazı türlerinin antimikrobiyal, antioksidan ve antifungal özellik gösterdiği ortaya konulmuştur. Keşfettiğimiz yeni türle ilgili olarak daha sonra yapacağımız araştırmalarla bu bitkinin antimikrobiyal, antifungal ve diğer kimyasal özelliklerini ortaya koyacağız.”

Sağıroğlu, değerlendirmelerinde bitkinin çiçekli ve meyveli örneklerinin daha fazla toplanması gerektiğini ortaya koyduklarını ve çalışmalarını bu doğrultuda yaptıklarını kaydetti.

Yaptıkları araştırmalar ve kaynak taramasıyla bu türün sadece Aladağlar bölgesinde yetişen doğal bir bitki olduğunu tespit ettiklerini aktaran Sağıroğlu, “Bu bitkinin, dünyadaki diğer örneklerinden birçok yönüyle farklı olduğunu, bilimsel çalışmalarla ortaya koyduk. Daha sonra bu çalışmalarımızı bir araya getirerek bilimsel dergide de yayınladık. Bunun sadece Bolu Aladağlar bölgesinde yetişen bir bitki olduğunu keşfettik. Türkiye’de de dünyada da başka hiçbir alanda yetişmiyor.” diye konuştu.

  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Canlı Yayın
  • Uydu Frekans Bilgisi
  • Programlar
    • Ahmet Yardımcı ile İyilikten Sağlığa
    • Ankara Özel
    • Ankara Raporu
    • Aydın Tufan ile Gündem Özel
    • Doğru Bakış
    • Divan
    • Elif Ufluoğlu ile Sivil Etki
    • Gündem Tarım
    • Hadi Öztürk ile Gurbetten Sılaya
    • Kim Nerede Ne Yapıyor ?
    • Medeniyetimiz
    • Merkez Ankara
    • Önce Eğitim
    • Saadet-i Dareyn
    • Siyaset Analizi
    • Son Durum
    • Spor Ruhu
    • Üretimin Liderleri
    • Yaşayan Tarih
  • Tüm Haberler
  • Dünya
  • Türkiye
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Yaşam Haberleri
    • Yaşam
    • Bilim Teknoloji
    • Kültür Sanat
    • Sağlık
    • Eğitim
  • Spor
    • Futbol
    • Basketbol
    • Dünyadan Spor
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2020 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

»
«