Öksürük vücudun içerdeki hastalıklara karşı oluşturduğu, herhangi bir hastalık veya alerji durumunda belirti olarak ortaya çıkan bir savunma mekanizmasıdır. Bu sayede akciğerlerde meydana gelen enfeksiyon etkenleri, mukus ve diğer partiküller dışarı atılır.
Geçmeyen öksürük nedir belirtileri nelerdir tedavisi nasıldır şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Öksürük bir refleks mekanizması olarak akciğerlerde bulunan yabancı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Öksürük ortaya çıkarken ilk önce akciğer tüm havayı en derinlerine kadar çeker. Sonrasında akciğer ve diyafram kası en şiddetli haliyle kasılır. Daha sonra akciğerlerde bulunan bu hava şiddetli bir şekilde dışarı atılır. Bu sayede akciğerlerde bulunan enfeksiyon etkenleri ve mukus gibi partiküller dışarı atılır.
İnsanlarda boğaz kaşıntısında veya boğaz temizliği amacıyla öksürük refleksi görülebilmektedir. Bu durum çok sık gerçekleşmediği sürece normal karşılanmaktadır. Ancak bazı durumlarda (özellikle üst ve alt solunum yollarını etkileyen enfeksiyon hastalıklarında) bu durum artış gösterebilir ve geçmeyen öksürük halini alabilmektedir. Solunum yollarında meydana gelen bu hastalıklar iyi bir şekilde tedavi edildiğinde genellikle 1 hafta içerisinde, belirti olarak ortaya çıkan öksürük ise yaklaşık 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı hastalıklarda bu durum 2 aydan daha fazla sürebilmekte ve geçmeyen öksürük halini alabilmektedir.
Günümüzde hastaneye yapılan başvuruların büyük bir çoğunluğu geçmeyen öksürük nedeniyle olmaktadır. Bunda en büyük neden vücudun birçok yerinde oluşabilecek hastalıkların öksürüğe neden olabilmesidir. Ayrıca geçmeyen öksürük tablosu idrar kaçırmaya, uyku problemlerine ve yorgunluğa neden olduğu için kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Öksürük krizleri geçmeyen hastalar geçmeyen öksürük nasıl geçer tedavi edilir şeklindeki soruları sorabilmektedir. Buna net bir cevabın verilebilmesi için öksürüğe neden olan altta yatan sebeplerin bulunması gerekmektedir.
Geçmeyen Öksürüğün Nedenleri Nelerdir ?
Kronik öksürük yani geçmeyen öksürük birçok probleme bağlı olarak görülebilen bir semptomdur. Bu durum genellikle solunum yollarında bulunan organlarda meydana gelen hastalıklar sonucunda ya da bu organların etkilenmesi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. İşte geçmeyen öksürüğün nedenleri;
- Geçmeyen öksürüklerin bilinen en yaygın nedeni sigara kullanımıdır. Öyleki sigara kullanan her bireyde mutlaka bu durum ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi ise sigara içerisinde onlarca adet bulunan toksik ve zehirli maddelerin akciğerleri tahriş etmesidir. Sigara kullanımına bağlı olarak görülen geçmeyen öksürüklerin tedavi edilebilmesi için kişinin öncelikle sigarayı bırakması gerekmektedir.
- Geçmeyen öksürüğe neden olan diğer bir neden ise astım hastalığıdır. Astım çeşitli alerjenlerin akciğere ulaşması ve sonucunda da solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes darlığına neden olan bir hastalıktır. Astım hastalığında da vücut bu duruma karşı olarak öksürük üretir ve solunumu kolaylaştırmaya çalışır.
- Geçmeyen öksürüklerin yaygın görülen diğer bir nedeni ise geniz akıntılarıdır. Geniz akıntıları toz parçaları, kimyasal maddeler, sinüzit veya iltihap sonucu ortaya çıkan ve mukustan daha berrak olan bir sıvıdır. Oluştuktan sonra sinirlerin üzerinden geçerek onları uyaran geniz akıntıları geçmeyen öksürüğe neden olabilmektedir.
- Bunların yanı sıra reflü hastalığı, kronik bronşit, enfeksiyonlar, ACE inhibitörleri, kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları, stres, alışkanlık vb. durumlar da geçmeyen öksürüğe neden olabilmektedir.
Geçmeyen Öksürüğün Tedavisi Nasıldır ?
Geçmeyen öksürük ve buna neden olan etken mutlaka tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Çünkü bu durum hastaların yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Öksürük tablosu eğer sigara kullanımına veya daha basit problemler sonucunda ortaya çıkmış ise kolaylıkla ulaşılabilen öksürük ilaçları veya bitkisel uygulamalar ile bu durum kolay bir şekilde ortadan kalkabilmektedir. Bu uygulamalar sonucunda öksürük kolay bir şekilde ortadan kalkmaktadır ancak halen iyileşme göstermiyor ve devam ediyor ise göğüs hastalıkları doktorları tarafından detaylı bir muayene yapılmalı ve konulan teşhise göre tedaviler planlanmalıdır. Bu tedavilerde hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik ilaçlar ve uygulamalar belirlenir ve beraberinde öksürük kesici ilaçlar kullanılır.
Öksürük tedavisinde kullanılan tıbbi ilaçların yanı sıra ılık su tüketimi, bitkisel çaylar, solunum desteği vb. uygulamalar da öksürüğü kesmekte ve hastaları rahatlatabilmektedir. Ayrıca doktor istemine göre balgam söktürücü ve balgam parçalayıcı ilaçlar da kullanılabilmektedir.