SAMSUN – İlyas Gün
Samsun‘un Ladik ilçesinde ahşap ev, okul, ambar ve caminin bulunduğu “Ambarköy Açık Hava Müzesi“, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Ladik Kaymakamlığınca, köylerde tahıl saklamak amacıyla 17, 18 ve 19’uncu yüzyılda yapılan ahşap ambarlar ile ahşap yapıları korumak, gelecek nesillere taşımak amacıyla 2010 yılında proje başlatıldı.
İlçedeki ahşap mimari kültürün yansıtılması amacıyla oluşturulan “Ambarköy Açıkhava Müzesi”ne köylülerce bağışlanan 22 ahşap ambar konuldu ile köy yaşamını anlatmak için evler yapıldı. Açık hava müzesinde ayrıca ahşap cami ve değirmen de bulunuyor.
Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yaşatıldığı Ambarköy’deki ambarlarda Hazreti Süleyman’ın mührünü temsil eden simge de yer alıyor.
Müze koordinatörü Şahin Örnek, AA muhabirine, ilçede geçmişte yaygın durumdaki ahşap ambar kültürünün gitgide yok olmaya başladığını söyledi.
Ahşap ambar kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için gönüllülük esasına dayalı müze kurduklarını anlatan Örnek, “İlçemizde eskiden ahşap ambarlar çok kullanılıyordu. Günümüzde eskidiği için kullanılmıyor ve odun niyetine satılıyor. Bu kültür kaybolmadan harekete geçip köylerden ambar toplamaya başladık. Ayrıca müzenin yaşayan bir köy konseptinde olması için diğer ahşap yapıları da topladık.” dedi.
Vatandaşların kullanmadıkları tarihi ahşap yapıları kendilerine bağışladığını aktaran Örnek, şu değerlendirmede bulundu:
“Tarihi köy evlerinin bulunduğu müzede 64 metrekare ve iki katlı olan, 300 yıllık caminin parçaları kullanılarak yeniden inşa edilen yapı da yer alıyor. Osmanlı şeyhülislamlarından Ladikli Mehmet Efendi’nin adını taşıyan camide imam ve müezzin görev yapıyor.” ifadesini kullandı.
Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin turizme açık olduğunu dile getiren Örnek, eski ahşap yapılara Türkiye ve yurt dışından turistlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.
Muhabir: İlyas Gün