YALOVA-İsmail Ersan
Yalova‘dan Türk mutfağının tatlı kültürüne kazandırılan ve mideyi yormaması nedeniyle bölgede iftar sofralarının vazgeçilmezi olan “Yalova sütlüsü“nün satışları, ramazan nedeniyle üçe katlandı.
Dondurma ve yaz meyveleriyle de tüketilebilen, tarifi adeta sır gibi saklanan “Yalova sütlüsü”nün üretildiği işletmeye çevre illerden de sipariş geliyor.
Şeker oranı diğer tatlılara göre yüzde 60 daha az olan tatlının, “tahinli, damla sakızlı, çikolatalı ve klasik” olmak üzere 4 çeşidi bulunuyor.
Tatlının patentini 2010 yılından bu yana elinde bulunduran işletme sahibi Bahattin Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992’den beri Yalova’da tatlı sektöründe baklavacı olarak hizmet verdiklerini belirtti.
Battal, yaklaşık 12 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucu “Yalova sütlüsü” adını verdikleri tatlıyı geliştirdiklerini ve 2006’dan itibaren üretime geçtiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Neden böyle bir ürün geliştirmeye karar verdik? Yaşadığımız şehir çok güzel bir yer. İstedik ki Yalova’nın da kendine özgü bir ürünü olsun. Daha önce buradan İstanbul’un süt ihtiyacı karşılanıyordu. Biz de yapacağımız ürünün sütlü olması gerektiğini düşündük. Yaklaşık 12 yıl süren bir Ar-Ge çalışması sonucu bu ürün ortaya çıktı. Şimdi bu ürünleri konsept mağaza şeklinde müşterilerimizle buluşturuyoruz. Asıl hedefimiz, sağlıklı ve doğal tüketime yöneliktir.”
“Tarifini hiç kimseyle paylaşmıyor”
Battal, ortağı ve “Yalova sütlüsü”nün ustası Ömer Koyuncu’nun tatlının tarifini kendisiyle bile paylaşmadığını vurgulayarak, “Yalova sütlüsü yapılış aşaması, pişirilişi ve sütünün ayarlanması ile apayrı bir tatlıdır. Ortağım bu tatlının tarifini bilen tek kişi, tarifini hiç kimseyle paylaşmıyor. Yapılışını sadece o biliyor.” dedi.