Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazar, Temmuz 20, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazar, Temmuz 20, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
Ana Sayfa Haber

Kış ortasında salkımında taze üzüm keyfi

• Kaynak: AA
8 yıl önce
• Haber
A A

MALATYA – Orhan Yoldaş

Malatya‘nın Arapgir ilçesinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen üzümü bağlarından eylül ayında toplayan çiftçiler, atalarından miras kalan yöntemleri kullanarak kış ortasında salkımında taze üzüm keyfi yaşatıyor.

Üzüm bağları ve bölgeye has Köhnü üzümüyle nam salan Arapgir ilçesinde, birbirinden farklı 13 çeşit üzüm yetişiyor.

Siyah üzümleri dalında kurutarak piyasaya süren çiftçiler, Amasya üzümlerini de dayanıklılığı sayesinde salkımlarıyla “kara depo” adı verilen evlerinin yanında ya da altlarında kurulan mahzenlere asıyor.

Hiçbir teknolojik cihaz kullanılmadan, atalarından kalan tamamen doğal yöntemleri bugün de sürdüren çiftçiler, hem civardakilere hem de sipariş verenlere mayıs hatta nisan aylarına kadar salkımında taze üzüm keyfi sunuyor.

“Benim depomda üzümler nisan ayına kadar kalabiliyor”

İlçeye bağlı Budak Mahallesi’ndeki üzüm üreticisi Mustafa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında teknoloji kullanmadan yaş üzümleri muhafaza ettiklerini söyledi.

Babasının ve dedesinin de üzüm üreticisi olduğunu aktaran Kaya, “Ben de çocukluğumdan bu yana üzüm üretiminin içindeyim. Ekim ayından üzümleri bağda hasat ediyoruz, burada getirip sapına bağladığımız iple asıyoruz. Babadan dedelerimizden böyle gördük, biz de devam ettiriyoruz.” dedi.

Yılda ortalama bin 500 kilo üzümü mahzenlerde taze olarak sakladığını kaydeden Kaya, “Üzümleri Elazığ, Ankara, Kayseri, Erzurum’a çok gönderirdik, şimdi ise daha çok İstanbul’a gönderiyoruz. Kilosunu 3 liraya satıyoruz. Yaklaşık bin 500 kilo üzümü bu şekilde satıyorum. Biz buraya kara depo diyoruz. Üzümlerin doğallığını çok güzel muhafaza ediyor. Üzümler canlı kalıyor, herhangi bir bozulma olmuyor. Benim depomda üzümler nisan ayına kadar kalabiliyor.” diye konuştu.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«