ANKARA
YÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖK’te ilk kez düzenlenen “Engelsiz Erişim Çalıştayı“nın açılışındaki konuşmasında, engelliliğin, Dünya Sağlık Örgütünce bir insan hakları meselesi ve “insan olma halinin bir parçası” olarak belirtildiğini aktardı.
Hemen herkesin hayatının belli bir noktasında geçici veya kalıcı olarak zayıf düşebileceğine ve engellilik durumuyla karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Saraç, 1970’li yıllarda yapılan çalışmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun herhangi bir tür engellilik durumu ile yaşamakta olduğunu, bu oranın son verilere göre yüzde 15’e yükseldiğini kaydetti.
Bir milyarın üzerindeki engelli bireyden 110-190 milyonunun hayatlarını devam ettirme konusunda ciddi zorluklar yaşadıklarının düşünüldüğünü aktaran Saraç, Türkiye’de engelli bireylerle ilgili araştırmaların, engellilik oranının toplam nüfus içinde yüzde 12 olduğunu gösterdiğini, bu oranın, 8 milyonun üzerinde vatandaşın engelli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Saraç, YÖK bünyesindeki Engelli Öğrenci Komisyonunun ve rektörlükler bünyesindeki Engelli Öğrenci Birimlerinin de konuya ilişkin çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Saraç, “Yükseköğretim kurumlarındaki engelli öğrenci sayısı 13 bin 655. Bu sayı, konunun özelliği dolayısıyla tam olarak gerçek durumu yansıtmıyor da olabilir. Bununla birlikte daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkanı sunmak istiyoruz.” dedi.
Engellilik durumlarına göre 5 bin 480 fiziksel, 3 bin 954 görme, bin 245 işitme engelli öğrencinin olduğunu, diğer farklı engelli gruplarının yükseköğretimde çok az sayıda yer aldığını dile getiren Saraç, “YÖK olarak öncelikli hedefimiz, öğrencilerimizin yükseköğretime girebilmesi ve yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli fiziksel ve akademik ortamın hazırlanması, engelli öğrencilerimizin eğitim öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması.” değerlendirmesini yaptı.
Türk işaret dili mütercim tercümanlığı konusunda da çalışmanın sürdüğünü bildiren Saraç, “Yakında bu alanda lisansüstü programların açılacağı müjdesini buradan verebilirim.” açıklamasında bulundu.
Engelsiz üniversiteler çalıştayı
Saraç, bu yıl yapılacak 11. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’nın ev sahibinin Bülent Ecevit Üniversitesi olduğunu ve toplantının 8-9 Mayıs 2017 tarihlerinde Zonguldak’ta gerçekleştirileceğini duyurdu.
Muhabir: Selma Kasap,Yasemin Kalyoncuoğlu