Başbakan Erdoğan: “”Eğitimde dönüşümün kararını çoktan aldık. Geri dönmemiz diye birşey burada asla söz konusu değil… ”
Başbakan Erdoğan, Murat Akgün moderatörlüğünde gazeteciler Mehmet Barlas, Sevilay Yükselir, Mustafa Karaalioğlu, İbrahim Karagül, Nihal Bengisu Karaca’nın sorularını yanıtladı.
İşte Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları…
DERSHANELER KONUSU
Başbakan Erdoğan dershanelerle ilgili, “Eğitimde dönüşümün kararını çoktan aldık. Geri dönmemiz diye bişey burada asla sözkonusu değil… Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil. Meclis’ten bu yasayı geçireceğiz. Ben bu akşamdan sonra bu konuyla ilgili bir daha konuşmam. İlgili arkadaşlarım konuşur” diye konuştu.
Erdoğan şunları söyledi:
“Biz birçok sorunu birlikte hallettiğimiz kardeşlerimizle ayrılığa düşmeyiz. Burada fitne odakları var. Biz bu fitne odaklarını fırsat vermemeliyiz. Siyasi iktidar 8 yıldır dershaneler konusunu söylüyor. Bu yeni birşey değil. Okulsa okul kuralım. Bizim bu konudaki attığımız adım bugünün adımı değil. Biz dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bunun kararını biz çoktan verdik. Kardeşlerimiz bize taleplerle gelecekse bu talepler ancak bu çerçevenin içinde ele alınır. Bu taslak meclise gelecek ve bu biz taslağı meclisten geçireceğiz. Bu yasayı geçirdikten sonra da inşallah ülkemizde uygulama alanlarını bulacağız. Niyetimiz samimi. Kimseyi kırıp dökmek değil. Önünüz tıkanmıyor. Siz şekil vermek istiyorsunuz. Biz size imkanlar sağlıyoruz. Kolaycılğa kaçmayalım.”
GERİ DÖNMEMİZ SÖZKONUSU DEĞİL
“Eğitimde biliyorsunuz bir reform yaptık, 4+4+4. Bunu niye yaptık? Hiçbir iktidar 12 yıl zorunlu eğitime imza atamadı ve biz bu adımı attık. İstiyoruz ki kaliteyi arttıralım. Bu nedenle o iddiaları ortaya atanlara diyoruz ki madem bu işi iyi yaptığınızı söylüyorsunuz gelin. 10 yılda 400 bin öğretmeni Milli Eğitim’e kazandırdık. Bütçemizi dikkatli bir şekilde değerlendireceğiz, kullanacağız. Şubat ayında 10 bin öğretmen atamayı öngörüyoruz. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde öğretmen açığımızı sıfırlamış olacağız. Bu arkadaşlar okul istemiyorlarsa bir alternatif daha söyledik, açık lise. Burada bu art niyetler olduğu sürece bu tartışma bitmez. Biz milletin aleyhine olacak bir şeye fırsat vermek istemiyoruz. Bizim geri dönmemiz söz konusu değil.
“Eğitimde fırsat eşitliği olayını üniversiteye girişte de sağlamış ve okul müfredatlarına bağlı bir sınavı sağlamış olacağız. Bu mesele bizim için bir memleket meselesidir, bir eğitim meselesidir. Partimizin ve hükümetimizin programlarında yer alan bir meseledir. Yeni açıklanmış şeyler değil bu. Cemaat deniliyor, Cemaat’le Hizmet’le karşı karşıya gelmek gibi bir şey de çok çirkindir. Biz Cemaat mensubu kardeşlerimizin ellerindeki medya organlarıyla bize saldırmalarını, hatta gerçeğe aykırı şekilde saldırmalarını yadırgıyoruz. Bu niye bir cemaate yönelik olsun.
Cemaat mensubu olan kardeşlerim lütfen burayı tekrar hatırlasınlar biz ne dedik öğrencileri özel okullarda okutalım, parayı devlet versin. Danıştay ne yaptı, bunu reddetti. O zaman Ak Parti iktidarı Cemaat’e kaynak sağlamak için bu yasayı düzenledi dediler. Cemaat mensubu kardeşlerim bu olayda yediğimiz darbeyi, tokadı unutuyorlar mı? Biz şimdi niçin Cemaat’i karşımıza alalım. Siz niye eğitimi belli vakıflara, derneklere teslim ediyorsunuz diye bize hesap sorarlar. Çünkü biz belli bir grubun değil tüm milletin iktidarıyız. Kendilerinin de bizi anlayışla beklemeleri lazım, sürdürdükleri propagandayı bitirmeleri lazım ve bizden bir geri dönüş bekliyorlarsa bunun olmayacağını bilmeleri lazım.”
Bizim ayrılığa değil birleştirmeye gayret etmemiz lazım ama bu gayretimiz karşılığını bulur. Bu ülkeye yazık olur, bu gençliğe yazık olur. 800 bin öğretmenin emeğini yok saymak bu öğretmenlere ayıp olur. Altını çizerek tekrar ediyorum, ücretsiz bütün etüt merkezleri serbesttir. Okuma salonları zaten ücretsiz.”
CEMAAT’İN DERSHANE PAYI
-Cemaatin dershanelerdeki payı yüzde 25’tir. Ama ses yüksek ve farklı çıkıyor. Burada yakışı kalmayan ifadeler kullanılıyor.
DİLİMİZ GÖNÜL DİLİ
-Onların kullandığı dil gönül dili değil. Biz gönül dilimizi sürdüreceğiz. Karşı taraftan da gönül dilini kullanmasını istiyorum. Biz iş yapma durumundayız. Bizim niyetimiz hayırlı, kavgada olmayız. Biz dönüşüme katkı sunmak istiyoruz. Çocuğu ilkokuldan mı yoksa, ortaokuldan mı alacaksın al yetiştir. Bu ülkeye hizmet sun.









