Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Türkiye

FETÖ’nün yurt dışı eğitim yapılanması soruşturmasında Ukrayna’da yakalanan 2 sanığa dava açıldı

Kanal5 Kanal5
Haziran 9, 2021
· Türkiye
0
FETÖ’nün yurt dışı eğitim yapılanması soruşturmasında Ukrayna’da yakalanan 2 sanığa dava açıldı
PaylaşPaylaş

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yurtdışı eğitim sorumluları hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye gönderilen örgütün sözde Irak öğretmenleri 2 sanık hakkında, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ’nün Irak’taki eğitim yapılanmasında sözde öğretmenlik yapan Salih Fidan ve Samet Güre’nin, Ukrayna’dan başka bir ülkeye çıkmaya çalışırken yakalandıkları ve 6 Ocak 2021’de getirildikleri İstanbul’da 11 Ocak’ta tutuklandıkları bildirildi.

Sanıkların yakalandıktan sonra pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediklerini belirterek bazı beyanlarda bulundukları aktarılan iddianamede, sanıkların savcılıkça alınan ifadelerine yer verildi.

İfadesinde FETÖ ile ilk temasının öğrenci olduğu dönemde Samsun’daki bir dershaneye kaydıyla başladığı ve üniversiteyi kazandığı Adana’da örgüt evlerinde kaldığını anlatan Salih Fidan, mezun olduktan sonra o dönem birlikte kaldığı ev imamı Süleyman Gürbüz’ün teklifi üzerine 2004 yılında gittiği Afganistan’a 6 yıl kaldığını anlattı.

İddianamede, sanığın, “Kandahar’da görevliyken Hikmet Çoban ya da ‘Sağlam’ isimli kişiyi Afganistan ülke imamı olarak bildiği, ülke imamının en az iki yerel yardımcısının olduğu, ‘Osman’ isimli Mısır El Ezher Üniversitesi mezunu yardımcının örgüt adına önemli biri olduğu ve Fetullah Gülen’in kitaplarını tercüme ederek okullara gönderdiğini” söylediği aktarıldı.

Evliliğine örgüt mensuplarının aracı olduğunu ve örgütün eşine iş vermemesi üzerine Afganistan ile bağını kopararak 2010’da Türkiye’ye döndüğünü belirten sanık Fidan, “Kosova’nın ikinci imamı Abdullah Fıstık’ın teklifi üzerine eşiyle önce Kosova’ya oradan da Irak’a gittikleri, Işık Lisesi’nde görev aldıkları, kendisinin 1200, eşinin de 1000 dolar maaş aldığı, okul müdürüyle anlaşamadıkları için Erbil şehrine geçtiği, birlikte yakalandıkları diğer sanık Samet Güre ile bu okulda çalıştıkları ve sonra Kerkük’te çalışmaya başladığını” söyledi.

“15 Temmuz’dan sonra maaşımızın yüzde 15’i Türkiye’deki örgüt mensuplarına gönderiliyordu”

Salih Fidan, Kerkük’te 2 yıl görev yaptıktan sonra örgütsel faaliyetinin 15 Temmuz 2016 sürecinin ardından sona erdiğini savunarak, kendilerine Türkiye’ye gitmelerinin tehlikeli olacağının söylendiği ve bu süreçten sonra Türkiye’ye hiç gitmediklerini anlattı.

Darbe süreci yaşanmasından sonra, Kerkük’te örgüte ait okullarda görev yapan herkesin maaşından en az yüzde 15 kesinti yapılarak Türkiye’deki örgüt mensuplarına gönderildiğini aktaran Fidan, “Kesintiye son verildikten sonra üst düzey yöneticiler, örgüte aktarılmak üzere isteğe bağlı yardım yapılması yönünde telkinde bulundu. Ben yardımda bulunmadım. 15 Temmuz öncesinde de yardım yapılıyordu ve düzenli olarak telkinlere uyup aylık 100 dolar veriyordum. 15 Temmuz’dan sonra Irak’ta bulunan tüm Işık ve Çağ okullarının, bir aşiret liderine, Iraklı tüccara satıldığı söylendi. Ancak okulun el değiştirse bile bir şekilde faaliyetlerine devam ettiğini düşündürtecek şeyler vardı. 2018’de Bağdat’taki okulda görev aldım, Işık okulunda 2 yıl görev yaptım.” ifadelerini kullandı.

“Kendimizi tuvalete kilitledik ve uçağa binmedik”

İfadesinde Ukrayna’dan kaçış sürecini de anlatan sanık Fidan, bağlantı kurduğu “Seyit C.” isimli bir kişiyle 2020 yılında kendisi ve Samet Güre’yi ülkeden çıkarması için anlaştığına anlattı.

Geçen yıl ekim ayında pasaport süresinin bitmek üzere olması nedeniyle 11 Kasım 2020’de Ukrayna’ya giderek orada iltica talebinde bulunduklarını belirten Fidan, “Almanya gitmeye çalışırken Rata Ruska isimli Polonya sınırındaki şehre gittik, 31 Aralık gecesi yürüdük. Devriye polisleri bizi durdurdu ve sınır polisine teslim edildik. Lliv Havaalanı’nda Türkiye’ye dönmek üzere bilet aldılar. Samet’le direnerek uçağa binmedik ve kendimizi tuvalete kilitledik. Görevlilerin yardımıyla Kiev’e uçtuk. Bir süre sonra Türkiye uçağına bindirildik. İstanbul Havalimanı’na inince yapılan kontroller esnasında, hakkımızda yakalama kararı olduğu anlaşılınca gözaltına alınarak Ankara’ya götürüldük. Örgütle bağlantılı olduğum için pişmanım.” ifadelerini kullandı.

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen sanıklardan Samet Güre de ifadesinde, “15 Temmuz’dan sonra kendi maaşından da 175 dolar düzenli kesinti yapıldığını belirterek, bu paraların Türkiye’ye nasıl sokulduğunu ve nasıl dağıtıldığını bilmediğini anlattı.

Güre, kurduğu sosyal medya hesabından örgüte destek amaçlı paylaşım ve retweet işlemleri yapıp örgüte müzahir kişileri takip ettiğini belirterek, Türkiye’ye dönmelerinin engellenmeye çalışıldığı, kendilerine kötü muamele göreceklerinin söylendiğini kaydetti.

Eşi de kaçak yollarla Irak’a kaçtı

Sanık Güre, 2018 başlarında Türkiye’ye gelen eşinin pasaportunun iptal edilmesi nedeniyle bir daha dönemediğini ifade ederek, eşinin bunun üzerine 1500 dolar karşılığında kaçak yollarla Hakkari üzerinden Irak’a geçtiğini söyledi.

Eşinin kaçması için ödediği paranın terör örgütü PKK’ya gidip gitmediğini bilmediğini savunan Güre, “Çünkü buralar PKK’nın egemen olduğu bölgeler. Bu kişi vasıtasıyla eşimin yasadışı yollardan Hakkari üzerinden Irak’a giriş yapmasını sağladım. Eşim geldikten sonra Işık lisesinde 2020 mart ayına kadar çalışmaya devam etti.” dedi.

“Türkiye’yi uluslararası kamuoyunda zor duruma düşürme çabasına girdiler”

İddianamede, FETÖ ile organik bağ kurarak süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerde bulunan sanıkların, örgütün Irak yapılanması içerisinde yer aldıkları belirtilerek, sanıkların örgütle mensubiyetlerinin yakalanarak Türkiye’ye iade edildikleri 6 Ocak 2021 tarihine kadar devam ettiği ifade edildi.

Sanıkların Ukrayna yetkili makamları tarafından yakalandıkları tarihte örgütsel tavır içinde hareket ederek havaalanında canlı yayın yaptıkları ve Türkiye’yi uluslararası kamuoyunda zor duruma düşürme çabasına girdikleri vurgulanan iddianamede, sanıkların bu amaçla değişik ülkelerden örgüt üyeleriyle görüşme yaptıkları kaydedildi.

İddianamede, FETÖ adına himmet, kurban parası adı altında örgüte yardımda bulunan sanıkların, örgütle irtibatlı Bank Asya’da hesap açtıkları, örgütün sohbet ve toplantılarına katıldıkları ve okuldaki öğrencileri örgüte kazandırmak amacıyla FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in kitaplarını okutup videolarını izlettirdikleri anlatıldı.

Sanıkların beyanlarında birçok kişi hakkında teşhiste bulundukları ancak teşhiste bulundukları tüm şüpheliler hakkında daha önceden soruşturma yürütülmesi nedeniyle beyanlarının etkin pişmanlık hükümleri kapsamında kalmadığına işaret edilen iddianamede, bu kişilerin örgütsel talimatla hareket ederek haklarında adli işlemler bulunan kişilerle ilgili beyanda bulunup etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaya çalışma yolunu seçtikleri belirtildi.

Sanıkların “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında
Türkiye

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

Eylül 22, 2026
Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi
Türkiye

Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

Eylül 22, 2026
AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede
Ekonomi

AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede

Eylül 22, 2026
Sonraki Haber
İsrail, Ramallah’ta Filistinlilere hizmet sunan sağlık merkezini, ‘güvenlik’ gerekçesiyle 6 ay süreyle kapattı

İsrail, Ramallah’ta Filistinlilere hizmet sunan sağlık merkezini, ‘güvenlik’ gerekçesiyle 6 ay süreyle kapattı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: 105 bin Rus askerinden sadece 11 bini geri döndü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: 105 bin Rus askerinden sadece 11 bini geri döndü

Pentagon Sözcüsü Kirby, Karzai Havalimanı ile ilgili Türk yetkililerle görüşme yapılması gerektiğini belirtti

Pentagon Sözcüsü Kirby, Karzai Havalimanı ile ilgili Türk yetkililerle görüşme yapılması gerektiğini belirtti

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

‘Anne kanalıyla geçen hastalıklar dışlanmaya neden oluyor’

10 yıl ago
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin sorumluluğunu kabul ettiklerini söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki sorumluluğunu kabul etti

5 yıl ago
Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

6 yıl ago
Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

5 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Gündem

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici
Dünya

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici

Kanal5
Eylül 24, 2026
0

Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu, İsrail’in işgal ve katliam politikalarına yönelik tepkilere sahne oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel...

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

Eylül 24, 2026
Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Eylül 23, 2026
Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Eylül 23, 2026
Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Eylül 23, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Ankara’da Dengeler Altüst Oldu! CHP’nin Elinde Sadece 2 Belediye Kaldı Eylül 25, 2026
  • 84 Yaşında Mesleğini Yaşatıyor! 70 Yıldır Aynı Değirmenin Başında Eylül 25, 2026
  • ABD’den Dikkat Çeken Türkiye Açıklaması! Sürpriz İran İtirafı, Bomba S-400 ve F-35 Detayı Eylül 25, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.