Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

Suriye’de diplomatik çözüm arayışları sürüyor

Kanal5 Kanal5
Kasım 13, 2014
· Genel
0
PaylaşPaylaş

Arap Baharı’ndan cesaret alan Suriyeli muhaliflerin demokrasi talebiyle Mart 2011’de başlattıkları gösterilere rejimin verdiği sert tepki ile başlayan Suriye iç savaşında, bugüne kadar 200 binden fazla can kaybı yaşandı.

Milyonlarca insan evsiz kaldı. Birçoğu Türkiye gibi komşu ülkelere sığınırken bazıları ise ülke içinde farklı kentlere ve güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Yetim kalan çocuklar, yaralanan veya sakat kalan yüzbinlerce insan ve yakın gelecekte çözüm umudu vermeyen diplomatik çabalar, uluslararası toplumun gündemindeki yerini korumaya devam ediyor.

Dünyada barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu merci olan BM Güvenlik Konseyi, daimi üyeler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kilitlenerek çözüm beklentilerini şu ana kadar boşa çıkardı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Konsey’deki çözümsüzlüğü aşmak için bugüne kadar ikisi Arap Birliği ile ortak olmak üzere üç özel temsilci görevlendirdi ancak bu temsilcilerin çabaları da çözüm için yeterli olmadı.

En son atanan Staffan de Mistura, önceki girişimlerin başarısız olduğu bu zor sınavı geçebilmek için farklı bir taktikle uluslararası kamuoyu ve Suriye’deki taraflardan destek bulmak için bölgede temaslarını sürdürüyor.

De Mistura’dan önce yaşanan yaklaşık üç yıllık diplomatik süreçte iki farklı özel temsilci, farklı çözüm önerileri ile kamuoyunun karşısına çıkmışlardı.

Annan ve 6 maddelik barış planı

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye’deki krizin büyümesinin ardından 23 Şubat 2012’de eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı Arap Birliği ile BM’nin Suriye özel temsilcisi olarak atamıştı.

Görevlendirmenin ardından Annan, 6 maddelik bir barış planı hazırlayarak 16 Mart’ta planı Suriye’deki taraflara ve uluslararası kamuoyuna sundu.

Planda genel olarak, çatışmaların durdurulması, kent merkezlerinden askeri unsurların çekilmesi, Suriye rejiminin halkın meşru isteklerine cevap vermesi isteniyordu.

Nisan ayı başlarında tarafların uzun müzakereler sonucunda planı kabul ettiklerini beyan etmelerine rağmen şehirlerdeki askeri varlığın devam etmesi, protesto gösterilerine izin verilmemesi ve rejimin ağır silahlarla sivillere yönelik saldırılarının artması üzerine plan başarısız oldu ve çatışmalar tekrar yoğunlaştı.

Cenevre Bildirisi

Annan’ın 6 maddelik barış planının başarılı olamaması ve çatışmaların devam etmesi üzerine Annan, Cenevre’de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BMGK’nın daimi üyelerinin temsilcileri ve bölge ülkelerinin de katılımıyla 30 Haziran’da “Eylem Grubu” konferansı düzenledi.

Konferansın sonunda kriz dönemindeki en önemli metin olarak görülen Cenevre Bildirisi, taraflarca kabul edilerek kamuoyuna açıklandı. Bildiride, çözüm için muhalifler ve iktidarın ortak katılımıyla tam yetkili geçiş hükümeti kurulması, kapsamlı bir diyalog süreci başlatılması, çok partili, katılımcı ve adil bir seçime gidilmesi gibi maddeler kabul edildi.

Ancak Cenevre Bildirisi’ndeki geçiş hükümeti kurulması konusunda varılan mutabakatın sahaya yansımaması ve BMGK’daki bölünmüşlük nedeniyle çabalarının başarısız olduğunu belirten Annan, 2 Ağustos 2012’de istifasını açıkladı.

İbrahimi ve Cenevre-2 Konferansı

Annan’ın ayrılmasının ardından 17 Ağustos’ta BM ve Arap Birliği, Cezayirli deneyimli diplomat El-Ahdar el-İbrahimi’yi Suriye özel temsilcisi olarak görevlendirdi.

İbrahimi’nin görev süresinin büyük bir bölümü ise Cenevre-2 Konferansı’nın organize edilmesi çabalarına ayrıldı. Suriye’de geçiş hükümeti kurulması ön şartı nedeniyle taraflar arasında anlaşmazlıklar çözülemediği için 2013 yılının başından itibaren Konferans için verilen tarihler sürekli ertelendi ve ağustos ayında Şam yakınlarında kimyasal silah saldırısı oldu.

Bu saldırının ardından ABD’den müdahale sinyali gelmesi üzerine Rusya devreye girdi ve Suriye’nin kimyasal silahlarının imhası süreci başladı. Bu arada konvansiyonel silahlarla çatışmalar ve can kayıpları artarak devam etti.

El Ahdar el-İbrahimi’nin çabaları bir yıl sonra sonuç verdi ve 2. Cenevre Konferansı 22 Ocak 2014’te Montrö’de 40 ülkenin katılımıyla başladı. 24 Ocak’ta ise taraflar aynı masa etrafında ilk kez bir araya geldi. Ancak Cenevre’de yaklaşık iki hafta süren müzakerelerde Esed’in görevi devretmesi tartışmaları sonuçsuz kalınca, Konferans çözümsüz bir şekilde sona erdi.

Çabalarının sonuç vermemesi üzerine İbrahimi, 14 Mayıs’ta BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile Suriye halkına yardım edemediği için üzgün olduğunu belirterek istifasını duyurdu.

Mistura ve “lokal ateşkes” planı

El Ahdar el-İbrahimi’den boşalan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilciliği’ne 10 Temmuz’da İtalya ve İsveç vatandaşlıkları bulunan Staffan de Mistura atandı. De Mistura, seleflerinin aksine sadece BM temsilcisi olarak görevlendirildi.

Göreve başlamasının ardından BM Güvenlik Konseyi’ne ilk sunumunu 30 Ekim’de yapan Mistura, çözüm için hazırladığı planı Konsey’e sundu.

BM Güvenlik Konseyinde kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, Suriye’de bir “barış planı”ndan bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin bir “eylem planı” olduğunu belirterek Cenevre Bildirisi’nin halen geçerliliğini koruduğunu ama farklı bir metot ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mistura, belirli bölgelerde çatışmaları dondurma olarak nitelediği planı, tüm Suriye geneline yaymayı planladığını kaydetti. Mistura, BMGK’daki sunumunun ardından planın detayını taraflarla görüşmek için Suriye’ye giderek Suriye hükümeti ile bir araya geldi. Suriye hükümeti bu teklife olumlu yanıt verdi ancak muhalifler teklife temkinli yaklaşıyor.

Muhaliflerin bu konudaki çekinceleri için öne sürdükleri gerekçelerden birisi, diplomatik temasların Esed rejimine meşruiyet sağlaması endişesi.

Mistura’nın bölgedeki bir diğer önceliği de IŞİD tehdidinin durdurulması. Bunun için bölge ülkeleri ile sürekli temas halinde olan elçinin artık birden çok cephe ile temas kurup bu çalışmaları koordine etmesi gerekiyor.

Bütün bu diplomatik çabaların nasıl sonuçlanacağı ve BM’nin yeni bir elçi ataması ve yeni bir planın daha sunulması ihtiyacının olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

BM Genel Sekreteri’nin destek verdiği planın başarı şansı büyük oranda BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Batılı ülkelerin birleşmesine bağlı görülüyor.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti
Genel

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ
Ankara

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü
Genel

Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü

Ağustos 13, 2026
Sonraki Haber

Tarihi kaleyi dağcılar güçlendiriyor

Geçen yıl kişi başı 25 kutu ilaç tükettik

Ortaokul öğrencilerinden “robotu dans ettiren” yazılım

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Son sözü Erdoğan söyleyecek!

14 yıl ago

Kaza yapan kamyonet mayınlı araziye girdi

12 yıl ago
ASELSAN’dan 290 milyon liralık yatırım

ASELSAN’dan 290 milyon liralık yatırım

8 yıl ago
Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardında bıraktığı ağır enkaz kaldırılmayı bekliyor

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardında bıraktığı ağır enkaz kaldırılmayı bekliyor

6 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

İsrail Savunma Bakanı’ndan Küstah Sözler! Çelik Yelek Giyip Türkiye’yi Hedef Aldı

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı

Yunanistan’dan Küstah Türkiye Çıkışı! F-35’leri İşaret Edip Sahada Karşılık Veririz Dedi

Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok

Gündem

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
Gaziantep

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Kanal5
Eylül 2, 2026
0

Güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji çözümleri alanında faaliyet gösterecek olan MRC Solar, Oğuzeli’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı....

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Ağustos 29, 2026
Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Ağustos 29, 2026
Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

Ağustos 29, 2026
YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

Ağustos 27, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi Eylül 8, 2026
  • Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları… Eylül 8, 2026
  • OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI Eylül 2, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.