Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

“AB ordusu” önerisi Avrupa’yı böldü

Kanal5 Kanal5
Mart 12, 2015
· Genel
0
PaylaşPaylaş

Rusya’nın Ukrayna kriziyle birlikte oluşturduğu tehdit Avrupa hükümetlerinin savunma politikalarını sorgulamasına ve gözden geçirmesine neden olurken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in “AB ordusu oluşturulsun” önerisi her Avrupa ülkesinde olumlu karşılanmadı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, geçen hafta AB’nin kendi ordusuna ihtiyacı olduğunu, bunun AB’nin son dönemde Rusya’nın oluşturduğu tehdit gibi, gelecek tehditlere karşı daha fazla önlem alınabilmesini sağlayacağını dile getirdi.

Juncker, AB ordusuyla üye ülkelerin savunma bütçelerinde tasarruf sağlanabileceğini ve bunun Avrupa entegrasyonunu teşvik edeceğini ifade etti. Eski Lüksemburg Başbakanı Juncker ayrıca, “AB ordusu, ortak dış ve güvenlik politikaları geliştirmemizi sağlayacaktır. Avrupa’nın imajı dış politika anlamında zedelendi, çok fazla ciddiye alınmıyoruz” dedi.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen AA’ya yaptığı açıklamada, “ABordusu” önerisinin yeni bir öneri olmadığını, uzun süredir gündemde olduğunu ancak bir türlü ilerletilemediğini belirtti.

Juncker’in konuyu yeniden gündeme getirmesindeki temel sebebin, Rusya’nın Avrupa için oluşturduğu tehdit olduğunu ifade eden Ülgen, “Juncker bu konuyu gündeme getirdikten sonra verilen tepkilerden görüyoruz ki AB içinde NATO’ya benzer bir savunma geliştirilmesine dair ciddi tereddütleri olan ülkeler var. Bunların başında da İngiltere geliyor” dedi.

İngiltere, daha önce de AB ordusu oluşturması fikrini birkaç kez dile getiren Juncker’in önerisini reddetti. İngiliz hükümeti, savunmanın ulusal bir konu olduğunu, AB’nin sorumluluğunda olmadığını bildirdi. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, “Savunmanın ulusal olduğu, AB’nin sorumluluğunda olmadığı konusundaki pozisyonumuz tamamen açıktır. Bu duruşumuzun değişmesi olası değildir ve bir Avrupa ordusunu olası görmüyoruz” ifadelerine yer verildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron daha önce konu gündeme geldiğinde, üye ülkeler arasındaki savunma işbirliğinin önemli olduğunu ancak AB kontrolünde bir ordu oluşturmanın doğru olmayacağını söylemişti.

Avrupa Parlamentosu üyesi, Muhafazakar Partili Geoffrey Van Orden, kimi zaman yeniden gündeme getirilen AB ordusu oluşturulması fikrine son verilmesi gerektiğini belirterek, “Ülkelerimiz ciddi bir tehdit altındaysa NATO’ya mı AB’ye mi güveniriz? Yanıt, sorunun içinde var zaten” dedi.

‘NATO, Avrupa’nın savunması için köşe taşı’

EDAM Başkanı Sinan Ülgen, bugün birçok Avrupa ülkesinde ekonomik yavaşlama ve kriz varken, savunma bütçelerinde kesintiler yaşanırken, AB’nin NATO’dan ayrı kendine has bir güvenlik kimliği oluşturmasını beklemenin gerçekçi olmadığını dile getirdi. Ülgen, “Uzun yıllardan beri ABD, NATO içindeki Avrupalı ortaklarından savunmaya ayırdıkları bütçeyi artırmalarını istiyor. NATO içinde bunu yapamayan birçok AB ülkesi varken, Juncker’in çağrısını gerçekçi görmüyorum” diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, “oluşturulacak bir AB ordusunun NATO’nun rolüne meydan okumayacağını” söylese de İngiliz siyasetçiler NATO’nun AB ülkelerinin savunmasının “temel taşı olması gerektiğini” ifade ediyor. İngiltere’de koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti, “ABordusu, savunduğumuz birşey değil. Gerekli olduğunu düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu. Muhalefetteki İşçi Partisi de AB ordusu önerisini desteklemeyeceğini, NATO’nun Avrupa’nın savunması için “köşe taşı” olmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarılı olan AB ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) savunma sözcüsü Mike Hookem da “Avrupa ordusu İngiltere için bir felaket olur. AB’nin Avro bölgesi ekonomisindeki beceriksizliğini gördük. Dolayısıyla savunmada nasıl AB’ye güvenilebilir ki?” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin AB’deki savunma kimliği inşasının, NATO’yu saf dışı bırakacak şekilde değil, NATO’yu tamamlayıcı nitelikte olması gerektiğini hep istediğini dile getiren EDAM Başkanı Ülgen, “İngiltere’nin hiçbir zaman AB’yi NATO yerine ikame etmek gibi bir bakış açışı olmamıştır. Üstüne üstlük bugün bir de İngiltere’de ‘AB’den çıkalım mı’ tartışması var” dedi.

‘Almanya’nın amacı Avrupa hükümetlerine uyarı’

Almanya’da ise Juncker’in önerisi destek buldu. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, “ABordusunun Avrupa’nın güvenliğini güçlendireceğini” bildirdi. Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz de Başbakan Angela Merkel’in Avrupa ordusu fikrine açık olduğunu ve Avrupa’da daha güçlü bir askeri işbirliğe gidilmesini olumlu bulduğunu ifade etti.

EDAM Başkanı Sinan Ülgen, Almanya’nın da bu öneriyi hayata geçirmenin mümkün olmadığını gördüğünü ancak, Rusya’nın artan tehdidi nedeniyle Avrupa hükümetlerinin savunma konusunu daha ciddiye almaları amacıyla bu öneriye destek verdiklerini ifade etti.

Rusya’nın tehdidi nedeniyle AB’de bir tartışma başlatmak için Almanya’nın bu öneriye destek verdiğini ifade eden Ülgen, şunları söyledi:

“Almanya da açıkçası bu önerinin hayata geçme şansının bulunmadığını görüyor. Rusya’dan artan tehdit neticesinde Avrupa hükümetlerinin savunma konusunu daha ciddiye almaları, savunma bütçelerini artırmaları ve böylelikle gerek NATO içinde gerek AB içinde Rusya’ya karşı daha güvenli bir yapıya kavuşmalarını sağlamak için bir tartışma başlatmak amacıyla bence Juncker’in önerisine Almanya destek verdi. Yoksa Almanya da bunun siyaseten AB içinde ilerletilmesinin mümkün olmayacağını gayet iyi biliyor.”

Ekonomi İlişkileri Enstitüsü Direktör Yardımcısı Dr. Richard Wellings de Juncker’in açıklamasının zamanlamasına dikkati çekerek, “Alman hükümeti ile NATO arasında Ukrayna krizine yaklaşımları konusunda bir gerginlik yaşanırken, böyle bir teklifte bulunulması manidar” dedi.

İngiltere’nin karşı çıkmasının nedenlerinden birinin de İngiliz hükümetindeki ” AB şüphecisi” görüşler olduğunu belirten Wellings, “Ordu, daha fazla güç ve merkezileşme demek. İngiltere’deAB şüphecileri buna karşı çıkıyor. ABD’nin Avrupa’daki en yakın müttefiki olarak İngiltere ayrıca, NATO ile herhangi bir gerginlik yaşanmasını istemiyor. Esas itibariyle İngiltere, ABD’nin AB’deki temsilcisi gibi” diye konuştu.

Londra’da savunma ve güvenlik alanlarında çalışmalar yürüten Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü (RUSI) adlı düşünce kuruluşu bu hafta açıkladığı bir raporda, mayıs ayında İngiltere’de yapılacak genel seçimi hangi siyasi parti kazanırsa kazansın ülkenin savunma bütçesinde kesintiler olacağı uyarısında bulundu.

RUSI, İngiltere’de savunma harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2’si olan NATO hedefinin altına düşmesinin kaçınılmaz olduğunu ve gelecek 5 yıl içinde 30 bin kişinin ordudan çıkarılmak zorunda kalınacağını bildirdi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti
Genel

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ
Ankara

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü
Genel

Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü

Ağustos 13, 2026
Sonraki Haber

Ferguson’da iki polis memuru vuruldu

Berkin Elvan eylemlerine katılan 28 kişiye gözaltı

9 milyon kişi “kayıtsız” çalışıyor

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Siyaset Analizi’nin Konuğu Haluk İpek

12 yıl ago

Cumhurbaşkanı Gül, Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi

13 yıl ago
ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

5 yıl ago
Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

6 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

İsrail Savunma Bakanı’ndan Küstah Sözler! Çelik Yelek Giyip Türkiye’yi Hedef Aldı

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı

Gündem

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi
Dünya

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Kanal5
Eylül 8, 2026
0

Kuzey Kore'den düşmanlarına gözdağı niteliğinde bir savunma hamlesi daha geldi. Pyonyang yönetimi, 5 bin tonluk nükleer kapasiteli...

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Eylül 8, 2026
OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Eylül 2, 2026
Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Ağustos 29, 2026
Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Ağustos 29, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi Eylül 8, 2026
  • Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları… Eylül 8, 2026
  • OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI Eylül 2, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.