Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Kültür

‘Batılı yaklaşımın bizim tarihimizi sildiğini fark ettim’

Kanal5 Kanal5
Haziran 23, 2017
· Kültür
0
PaylaşPaylaş

İSTANBUL – MUSA ALCAN

“Bab’Aziz” , “Kayıp Güvercin Gerdanlığı”, “Çöl İşaretçileri” gibi filmleriyle tanınan Nacer Khemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşlarda babasını kaybetmesinden çok etkilendiğini ve sinemaya yöneldiğini ifade etti.

Khemir, 20’li yaşlarında UNESCO bursuyla Paris’e gittiğini belirterek, “Batılı bir yaklaşımın bizim tarihimizi ve geleneğimizi sildiğini fark ettim. Sinema, bir şeyleri anlatmak ve kanıtlamak için en etkili yöntem. Sinema aynı zamanda bir temsiliyet, bir imaj problemini ortaya çıkarıyor. O da İslamın imajı. Bu problemin de çözülmesi gerekiyor. Bu çağda da imajsız bir şekilde yaşayamayız.” diye konuştu.

“İmaj fabrikalardan daha önemli”

Müslümanların imaj sorununa fazla önem göstermediğine dikkati çeken Khemir, şöyle devam etti:

“Yeni bir imaj oluşturmamız ve bunu tek bir ülkede değil bütün dünyada göstermeliyiz. Bab’Aziz filmini yapabilmek için 10 yıl bekledim. Şimdi bu film bütün dünyaya hitap ediyor. İmajı olmayan birinin yüzü olmaz ve kimseyi temsil edemez. Ben bu yüzden, bu kültüre bir imaj verebilmek için sinema yapıyorum. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika, Avrupa’yı kurtarmak için milyar dolarlar harcadı. Bunun karşılığında sadece ‘Bizim filmlerimiz Avrupa sinemalarında vergisiz gösterilsin’ dedi. İslam dünyasında sadece fabrika kurmayı önemsedik. İmaj fabrikalardan daha önemli. İmaj sorunu insanlara anlatılmadı ve bu konuda bir şeyler yapılmadı.”

Khemir, sinemayla filmlerde hikayenin bedene değil ruha hitap etmesi gerektiğine işaret ederek, sinema yapmasının sebeplerinden birinin dünyanın güzelliklerini göstermek olduğunu söyledi.

Sinema yapan yeni bir nesli yetiştirmek gerektiğini aktaran Khemir, “Sinemayı, bu işten anlamayan insanların eline bırakamayız. ‘Bizim sinemamız’ için çalışmamız gerekiyor. Bir vizyon çalışması yapmalıyız. Bab’Aziz filmi, Batıdaki festivallerde aday olmayı bırakın, gösterimi bile yapılmıyor. Çünkü bu filmin başka bir ses olduğunu biliyorlar ve bizim farklı bir sesimizin olduğunu göstermek istemiyorlar. İmaj aslında çok büyük bir savaş.” ifadelerini kullandı.

Muhyiddin İbn-i Arabi filminde 6 dil konuşuluyor

Sinemanın bir dil olduğuna vurgu yapan yönetmen, şunları kaydetti:

“Sinemanın kaynakları ve dil özelliği üzerinde çalışmamız lazım. Her kültür kendi dilini, motiflerini geliştiriyor. Müslümanlar kendi vizyonlarını dünyaya anlatmak istiyorsa bir sinema dili geliştirmeli. Sinemayla ilgili bir saha çalışması yapılması gerekiyor ama yapılmadı. Biz sinemanın her zaman bir teknik olduğunu ve Batıdan öğreneceğimizi düşündük. Herhangi bir kişi cep telefonuyla çekim yapabilir. Bu yüzden teknik eskisi kadar önemli değil.”

Khemir, tasavvuf içerikli çalışmalar yaptığını anlatarak, tasavvufun, insanın bütün gerçekliği bilmesinin imkansızlığını gösteren bir şey olduğu değerlendirmesini yaptı.

Yaklaşık 3 yıl önce “Looking for Muhyiddin” isimli Muhyiddin İbn-i Arabi’nin hayatına odaklanan bir filme imza atan Khemir, filmi çekmek için dünyanın birçok yerinde Muhyiddin İbn-i Arabi uzmanıyla görüştüğünü anlattı.

Khemir, farklı ülkelerde geçen ve 6 dil konuşulan bir film çektiğinin altını çizerek, “Çekimleri Yemen, Tunus, Şam, Konya, İstanbul, Bursa, İspanya, Fransa, New York, İngiltere’de yaptık. Muhyiddin İbn-i Arabi’yi anlatmanın en iyi yolunun onu sevenlerle konuşmak olduğunu düşündüm. İspanya’da doğmuş bir İspanyol’un veya Oxofrd’lu bir İngiliz’in Muhyiddin İbn-i Arabi’yi neden sevdiğini öğrenmek ilginç.” şeklinde konuştu.

Türkiye’den, Muhyiddin İbn-i Arabi üzerine çalışmaları bulunan ilahiyatçı yazar Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’la çalıştığına değinen Khemir, çekimlerin kendisi açısından çok verimli geçtiğini dile getirdi.

Khemir, filmle birlikte kendisinin de Muhyiddin İbn-i Arabi’yi daha yakından tanıdığını ifade ederek, “Muhyiddin İbn-i Arabi filmimin Türkçe altyazılı halini hazırlatıyorum ve Türkiye’de de gösterilmesini çok isterim. Türkiye’de Muhyiddin İbn-i Arabi’nin bir projeksiyonunu gerçekleştirebilirsek çok iyi olur.” dedi.

Son film Müslüman dünyasının kaybettiklerini konu ediniyor

Nacer Khemir, Avrupa’da sömürgecilik zihniyetinin hala var olduğu yorumunu yaparak, “Batıya karşı dik durmayı başaran ülkelerin en önde gideni Türkiye. Coğrafi güce sahip bir ülke. İslam’ın başarısı Türkiye’ye bağlı. Dünyada adaleti savaşla sağlayacağını düşünenler var. DEAŞ’ın yolunda olanlar bir çıkmazdalar ve ölüme gidiyorlar. İslam silahla değil ticaret ve diyalogla yaygınlaştı. Bu tarihi bir gerçek.” sözlerine yer verdi.

Bilinçli bir neslin ancak eğitimle yetiştirilebileceğini ve bunun için de bir “Medeniyet Okulu” açılması gerektiğini belirten Khemir, şu ifadeleri kullandı:

“Bu okul, karşılaştığı sorunlara çözüm üretebilen entelektüel bir nesil yetiştirecek. Üretken bir okul olmalı ve gençler oradan dünyaya cevap versin. Burada sosyal, siyasi ve entelektüel anlamda bir sorumluluk var. Kötü gidişi düzeltebilmek, coğrafyayı yeniden çizmek gerekiyor. Bu sorunla ilgilenmezsek, bazı şeylere cevap veremeyiz. Daha korkunç olan, bir genç yaşadığı ülkede eğitim almazsa, o ülkenin düşmanı haline gelebiliyor.”

Yönetmen, son olarak geçen yıl Müslüman dünyasının neler kaybettiğiyle alakalı yeni bir sinema filmi çektiğini anımsatarak, “Gençlerin iki kaybı var. Geçmiş ve gelecek. Gelecek bizi bazı yönlere götürüyor ama onun kaybedilmesinden çok korkuyorum. Peki gençliği kurtarmak için bu yönü değiştirebilir miyiz? Şimdiki nesil bir şeyler yapabilmek için önceki nesilden daha fazla para harcıyor.” diye konuştu.

Senaryosunu da yazdığı “Whispering Sands” isimli filmde, Bab’Aziz’in de müziklerini yapan Armand Amar’la çalıştıkları bilgisini veren Khemir, “Filmde birkaç oyuncu haricinde köylü insanlar oynadı. Film Doğu dünyasını anlatıyor ama aslında doğrudan İslamı anlatmıyor. Küçük tasavvufi hikayeler var. Filmde aslında birçok hikaye var ve yönetmenin doğrudan iradesiyle oluşan bir film değil. Hikayelerin kendiliğinden aktığı bir film oldu.” sözlerini kullandı.

Nacer Khemir, “Whispering Sands” filminin konusunu ise şöyle açıkladı:

“Arap asıllı Kanadalı bir kadın bir yolculuğa çıkar ve Tunus çölünde bir yeri bulması için ona yardım etmek üzere bir rehber tutar. Kadına sırrını açıklatmak için rehber ona çocukluğundan ilham aldığı Sufi hikayeleri anlatır. Çölün ortasına geldiklerinde kadın yolculuğunun sebebini açıklar. Gamsız rehber yolculuk sırasında çocuklarının ülkeyi terk ettiğini öğrenir. Ölümcül bir gelecekle yüzleşmeden önce oğullarını yakalamalıdır.”

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!
Ankara

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!

Temmuz 10, 2026
Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday
Ankara

Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday

Haziran 26, 2026
KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Kültür

KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Mayıs 16, 2026
Sonraki Haber

İstanbul’dan Bosna’ya Srebrenitsa yolculuğu

‘Yardım eli uzanmazsa çocuklarım asla yürüyemeyecek’

İstanbul Ramazan Bayramı’na hazır

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

‘Kökünü kazıyıncaya kadar teröristlerden hesap soracağız’

9 yıl ago

FETÖ şüphelisi 23 askere tutuklama talebi

10 yıl ago
Rangers Teknik Direktörü Gerrard: Galatasaray maçın favorisi ama biz de iyi durumdayız

Rangers Teknik Direktörü Gerrard: Galatasaray maçın favorisi ama biz de iyi durumdayız

6 yıl ago

Türkeş’in doğumunun 100. yılına ilişkin açıklama

9 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede

Kahramankazan Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine Burs Desteği

Haymana’da Toplu Açılış! Hitit Doğa Parkı Ve Tarihi Yapılar Hizmete Açıldı

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Gündem

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı
Siyaset

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı

Kanal5
Eylül 22, 2026
0

YENİ Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirildi. YENİ Parti Sözcüsü Zeynel...

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

Eylül 22, 2026
MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

Eylül 22, 2026
Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Eylül 22, 2026
Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

Eylül 22, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı Eylül 22, 2026
  • Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında Eylül 22, 2026
  • MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi Eylül 22, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.