Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Dünya

‘Suu Çii soykırıma ortak oluyor’

Kanal5 Kanal5
Eylül 15, 2017
· Dünya
0
PaylaşPaylaş

ANKARA – TUĞRUL ÇAM/DİLDAR BAYKAN

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw, Myanmar yönetiminin ana hedefinin yok edebildiği kadar çok Arakanlı Müslüman’ı yok etmek olduğunu söyledi.

Kyaw, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların ordu ve Budist milliyetçilerin saldırısı altındaki Maungdaw, Buthidaung ve Rathidaung kentinden Bangladeş’e kaçışının devam ettiğini belirtti.

Bangladeş sınırına uzakta kalan Buthidaung ve Rathidaung kentlerinden kaçmaya çalışan Arakanlı Müslümanların Bangladeş sınırına ulaşmak için günlerce yürüdüğünü dile getiren Kyaw, bölgedeki ormanlık alanlarda sıkışıp kalmış birçok kişinin olduğunu ve kendilerine bir an önce yardım eli uzatılmasını beklediklerini ifade etti.

Myanmar ordusunun da Bangladeş sınırına mayın döşediğine dikkati çeken Kyaw, son zamanlarda mayına basan birçok kişinin yaralandığını bildirdi.

“Myanmar hükümetinin arkasında büyük güçler var”

Myanmar hükümetine “istediğinizi yapın biz sizin arkanızdayız” güvencesi veren büyük güçler olduğunu savunan Kyaw, “Bu güç, Çin ya da Hindistan olabilir. Myanmar hükümetinin arkasında Çin’in olduğuna inanıyoruz. Çünkü Çin, hep Myanmar hükümetinin arkasındaydı.” değerlendirmesinde bulundu.

Hem Çin hem de Hindistan’ın Arakan‘da ticari ve stratejik çıkarları olduğuna değinen Kyaw, “Hindistan Başbakanı (Narendra) Modi, Myanmar’ı ziyaret ettiğinde Myanmar hükümetini açıkça destekleyerek, Arakan’daki zulmü ‘istikrar ve güvenlik eylemleri’ olarak yorumlamıştı.” ifadesini kullandı.

Hindistan’ın Myanmar bölgesinde 1 milyar dolarlık derin deniz projesi olduğunu, Çin’in ise buradan geçen bir petrol boru hattı bulunduğunu vurgulayan Kyaw, “Arakanlı Müslümanların yaşadığı bölgelerde de doğal zenginlikler var.” diye konuştu.

Kyaw, Myanmar hükümetinin Arakan’daki etnik temizliği, arkasında büyük bir güç olmadan yapamayacağını, bunun için de Çin ve Hindistan hükümetlerini arkasına aldığını dile getirdi.

“Yarım kalan işi bitirmek istiyorlar”

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’ın, Arakan’da yaşananları “2. Dünya Savaşı’nda yarım kalmış bir iş” olarak yorumladığını hatırlatan Kyaw, “Aslında o dönemde Arakanlı Müslümanların tamamını yok etmek istiyorlardı ama başaramadılar.” dedi.

ERC Başkanı Kyaw, Myanmar’da 1962 darbesiyle başa gelen Ne Win yönetimi döneminde, Arakanlı Müslümanlara yönelik sistematik ve devlet destekli zulmün başladığına dikkati çekerek, “1978’de ‘Kral Dragon Operasyonu’ ile Müslümanlara karşı yarım kalan iş yeniden başladı. Bu tarihte 200 binden fazla Arakanlı Müslüman topraklarından sürüldü.” ifadelerini kullandı.

Myanmar’ın eski Devlet Başkanı Thein Sein’in 2012’de, o dönemde Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri olan ve şu anda BM Genel Sekreterliği görevini yürüten Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede, “Bütün Arakanlı Müslümanları BM gözetiminde bir toplama kampına almalıyız.” ifadelerini kullandığına işaret eden Kyaw, “Ana hedefleri, yok edebildikleri kadar çok Arakanlı Müslüman’ı yok etmek, kalanları da toplama kampına koymak.” şeklinde konuştu.

“Suu Çii’ye en başta destek veriyorduk”

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii’nin Nobel Ödüllü olmasına rağmen Arakan’daki olaylara sessiz kalmasına ilişkin Kyaw, şunları kaydetti:

“Suu Çii ev hapsindeyken onu destekliyor, serbest bırakılması için gösteriler düzenliyorduk. Çünkü onun liderliği döneminde biraz rahat nefes alabileceğimizi umuyorduk. Hatta partisine bir tane bile Müslüman aday seçmediğinde bunun bulunduğu konumun zorluğundan kaynaklandığını düşündük.”

Kyaw, Suu Çii’nin diğer bakanların aksine, Dışişleri Bakanı olarak ordu ve Genelkurmay Başkanı’na doğrudan müdahale etme hakkı bulunduğuna işaret ederek, “Suu Çii, Arakan’daki soykırıma sadece sessiz kalmıyor, aynı zamanda buna ortak oluyor.” dedi.

Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Kyaw, Suu Çii’yi, “Sosyal medya paylaşımlarında ‘yalan haberleri’ yayarak, güvenilir kaynakları kapı dışarı ediyor.” sözleriyle eleştirdi.

Myanmar yönetiminin, Arakanlı Müslümanları “terörist” olarak nitelendirmesine ilişkin Kyaw, “Bunun sebeplerinden biri, zalimliklerine meşru bir kılıf hazırlamak. Bir başka nedeni de kamuoyunu kendi taraflarına çekmek. Böylece halk, ‘terörizmi’ sadece ordunun kontrol edebileceğine inandırılıyor. Ama hükümetin bu iddiaları için elinde bir kanıt yok.” şeklinde konuştu.

“Uzun süredir etnik temizlik hazırlığındaydılar”

Kyaw, Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan’da sivillere yönelik 25 Ağustos’ta başlattığı saldırılarıyla ilgili şunları söyledi:

“Bu operasyonlar önceden planlanmıştı. Ordu bölgede konuşlanmaya başlamış, radikal Budist rahipler bölgeyi ziyaret etmiş, Rathidaung’dan çıkışlar engellenmişti. 25 Ağustos’ta karakol saldırıları olduğunda uzun süredir etnik temizlik hazırlığındaydılar zaten. Eğer bu süreçte gelişen olayları tek tek incelerseniz büyük resmi görürsünüz.”

Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına dair uluslararası toplumdan gelen tepkilere ve beklentilerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Kyaw, “Şu ana kadar uluslararası toplumdan, Arakanlı Müslümanlara yönelik zalimce suçlar işleyen Myanmar ordusunu durduracak kadar etkili bir tepki gelmedi.” dedi.

Avrupa Birliği, Amerika ve BM’den açıklamalar yapıldığını ancak bunların sahada etkili olmadığını belirten Kyaw, “Uluslararası topluma bu yavaşlatılmış soykırımı durdurma çağrısı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Kyaw, Arakan’da hiçbir Müslüman kalmadığında uluslararası toplumun çıkıp “bunun tekrarlanmayacağını açıklamasını” istemediklerini vurgulayarak, “Bir an önce uluslararası toplum harekete geçmezse ellerinde Arakanlı Müslümanların kanı olacak.” dedi.

Yaşananların sorumlularının da adalet önüne çıkarılması gerektiği, aksi halde en yakın zamanda yeni bir soykırıma girişileceği uyarısında bulunan Kyaw, “Türkiye’den uluslararası toplumla bu konuda ortaklık kurmasını istiyoruz çünkü bu uluslararası bir kriz ve aciliyet.” diye konuştu.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Netanyahu’dan Erdoğan talimatı! Dosya hazırlanacak UCM’ye şikayet edecekler
Dünya

Netanyahu’dan Erdoğan talimatı! Dosya hazırlanacak UCM’ye şikayet edecekler

Eylül 29, 2026
Macron Şaşırtan Gelişmeyi Duyurdu! Fransa’dan Suudi Arabistan’a Askeri Çıkarma!
Dünya

Macron Şaşırtan Gelişmeyi Duyurdu! Fransa’dan Suudi Arabistan’a Askeri Çıkarma!

Eylül 26, 2026
Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici
Dünya

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici

Eylül 24, 2026
Sonraki Haber

Türk demokrasi tarihinin acı günü

Başbakan Yıldırım, Fransa Dışişleri Bakanı’nı kabul etti

Fitch Türkiye ile ilgili tahminlerini yeniden değerlendirecek

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

‘Anne kanalıyla geçen hastalıklar dışlanmaya neden oluyor’

10 yıl ago
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin sorumluluğunu kabul ettiklerini söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki sorumluluğunu kabul etti

5 yıl ago
Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

6 yıl ago
Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

5 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Gündem

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici
Dünya

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici

Kanal5
Eylül 24, 2026
0

Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu, İsrail’in işgal ve katliam politikalarına yönelik tepkilere sahne oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel...

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

Eylül 24, 2026
Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Eylül 23, 2026
Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Eylül 23, 2026
Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Eylül 23, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Üç Ülkeden Güç Gösterisi! Birliğin Gücü-2026 Tatbikatı’ndan Nefes Kesen Anlar Eylül 29, 2026
  • Akaryakıta Tarihi Zam Geliyor! Benzin Ve Motorin Fiyatı Uçacak Eylül 29, 2026
  • Van’da Korku Dolu Anlar! Kız Öğrenci Okula Pompalı Tüfekle Geldi Eylül 29, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.