Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Ekonomi

‘Giresun fındığı 10,50 liradır, bunun altında satmayın’

Kanal5 Kanal5
Eylül 8, 2017
· Ekonomi
0
PaylaşPaylaş

GİRESUN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla düzenlenen “Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası”nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün önemine dikkati çekti.

Tarım sektörünün insanların beslenmesi, istihdamı, ekonomiye katkısı ve ihracat potansiyeli bakımından büyük önem taşıdığını ifade eden Fakıbaba, geleceğin dünyasında gıda ve tarımın bugünkünden çok daha önemli ve kritik noktada olacağını vurguladı.

Gıdasını kendisi üretebilen, gıda güvenliğini garanti altına alabilmiş ülkelerin, geleceğin lider ülkeleri olacağını belirten Fakıbaba, “Bu bi̇li̇nç ve farkındalıkla tarıma yaklaşıyor, gerek nakdi̇ hi̇be desteklerden gerekse de uyguladığımız pek çok proje i̇le tarım sektörünün güçlenmesi̇, sağlam bi̇r zemi̇ne oturtulması ve önünün açılması için çok çaba sarf ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Fakıbaba, bu bağlamda tarım sektörüne sağladıkları nakdi destekleri 2002 yılında 1,8 milyar liradan 2017’de 12,8 milyar liraya çıkardıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçilerimize 15 yılda toplam 105 milyar liranın üzerinde destek verdik. Bakanlığımızca sağlanan bu desteklerin ve yürütülen projelerin sonucunda birim alandan elde edilen verim miktarlarında önemli artışlar sağlandı ve bu toplam bitkisel üretim miktarımız yüzde 20 artarak, 117 milyon tona ulaştı. Tarım ve gıda ürünleri dış ticaretindeki artış da aynı şekilde devam etmektedir. 2002’de 3,8 milyar dolar olan tarımsal ihracatımız ise 2016 yılında 4,3 kat artışla 16,3 milyar dolara ulaşmıştır.”

Son 15 yılda Giresunlu çiftçilere 1,7 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığı bilgisini paylaşan Fakıbaba, “Bizler destek verdik, sizler ürettiniz, çalıştınız, katma değer sağladınız.” dedi.

Fakıbaba, söz konusu rakamlara ulaşırken Karadeniz Bölgesi’nin temel geçim kaynağı fındığın büyük rol oynadığına dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

“Ülkemizde 700 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor ve 500 binin üzerinde üreticimiz bulunuyor. Son 6 yıllık dönemdeki ortalama üretimimiz 550 bin ton civarındadır. Ülkemiz, dünya fındık üretiminin yüzde 60’ını, ticaretinin ise yüzde 70’ine yakınını tek başına sağlıyor. Türki̇ye, fındıktan 2016-2017 üretim sezonunda 1,8 milyar dolar ihracat geliri elde etmiştir. Bu nedenle fındık hem bölge insanımız hem de ülkemiz için stratejik bir ürün konumundadır.”

“Ürün borsasına geçiyoruz”

Fakıbaba, hükümet olarak fındık üreticilerinin hep yanında olduklarını vurgulayarak, “Üreticilerimize 2009’dan beri toplam 6 milyar lira destek ödemesi yaptık. Mazot ve gübre desteğiyle beraber her yıl üreticimize verdiğimiz destek miktarı dekara 181 Türk lirasıdır.” şeklinde konuştu.

Fındık bahçelerinin geliştirilmesine yönelik de çalışmaların devam ettiğini aktaran Fakıbaba, bütün bunların yanında fındığı en iyi şartlarda muhafaza etmek ve zamanı geldiğinde değerinde satıp, harcanan emeğin karşılığının alınabilmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Fakıbaba, bu nedenle de lisanslı depoculuk sisteminin hayata geçirildiğini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ürünlerin kamyonlarla nakledildiği bir dönemden, ürün kağıtlarının el değiştirdiği, satıldığı ürün borsasına geçiyoruz. Çiftçi ne zaman isterse o zaman satacak. Kağıdını vereceksin, paranı alacaksın. Bu sistem devreye girmiş bulunuyor. Bu sistem sayesinde üreticilerimiz güvenli, sigortalı ve sağlıklı depolama ve ürün senedine karşılık, bankalardan kredi kullanma imkanı bulacaktır. Hasat dönemlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşleri önlenerek piyasa dengelenecektir.

Alım satım işlemleri, ürün senedi üzerinden yapılacağından nakliye giderleri azalacaktır. Çiftçi, ürününü fiyatların en yüksek olduğunu düşündüğü dönemde satabilecek, ürün ticaretiyle uğraşan tacir ve sanayicilerimiz, kalitesi bilimsel kriterlere göre belirlenmiş ve fiyat istikrarı sağlanmış ürünleri kolayca temin edebilecektir.”

Bakanlık olarak da TMO aracılığıyla lisanslı depoları hep destekleyeceklerini ve Türkiye genelinde yayılmasına özen göstereceklerini anlatan Fakıbaba, “Bu bağlamda çalışmalarımız Allah’ın izniyle devam edecektir. Bu, Giresun için çok değerli ve önemli bir adım.” dedi.

Fakıbaba, fındık fiyatlarıyla ilgili de şunları ifade etti:

“Rekolte, resmi olarak 705 bin tondu fakat son zamanlarda güneş yanığı ve küllenmeden dolayı ben bunun daha önce 650 ile 700 bin ton olduğunu söylemiştim ve bugün net olarak resmi rakam 675 bin ton olarak açıklanmıştır. 675 bin ton bizim fındık rekoltemiz vardır. TMO’nun açıkladığı fiyat bir eşik, taban fiyattır. Bu taban fiyatın üzerine çıkması tabii ki tarım bakanı ve bir kardeşiniz olarak, özellikle Karadenizli bir damadı olan kardeşiniz olarak beni sizlerden daha fazla mutlu edecektir. Bundan emin olmanızı istiyorum.”

“Bunun altında satmayın”

Üreticilerden bir istirhamı olduğunu söyleyen Fakıbaba, üreticilerin açıklanan fiyatın altında fındığını satmaması gerektiğini anlattı.

Fakıbaba, “Bizim üreticimizden beklentimiz TMO’ya yardımcı olmaları. Acele etmemeleri yani hemen satıp gitmemeleri. Biz söz verdiğimiz hükümet olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Bakanlar Kurulumuz da bu konunun üzerinde ciddiyetle duruyorlar. Biz hükümet olarak ne söz vermişsek onları tek tek yerine getireceğiz. Bizim açıkladığımız fiyat levant 10 lira, Giresun fındığı 10,50 liradır. Bunun altında satmayın ve bütün fındıkları alacağımıza size söz veriyorum arkadaşlar.” diye konuştu.

Fakıbaba, TMO’nun üreticilerin fındığını satın alacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Sınırı yoktur, süre sınırı da yoktur. Randevu sıkıntısı da yoktur. Hiçbir üreticimiz fındığını satamama endişesi yaşamayacak. Dönüm başına önce 90 kilo olarak belirtmiştik, sonra 110 kilograma çıkarttık, bugün çok değerli bakanlarımızla konuştuk, bu 110 kilogramı 130 kilograma çıkarttık arkadaşlar. 130 kilograma kadar bütün alımları alacağız. Fındık alımında TMO’nun uyguladığı yüzde 2 çatlak oranın artırılmasını istiyorlar. Bunu da yine bakan arkadaşlarımızla konuşarak, yüzde 5’e çıkardık. Bizim amacımız TMO’ya gelen hiçbir çiftçimizi geri göndermemektir. Onun içi buna hükümet olarak söz vermişsek bu sözümüzün arkasındayız ve bu sözümüzü yerine getireceğiz.”

Muhabir: Meltem Yılmaz

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede
Ekonomi

AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede

Eylül 22, 2026
Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı
Ekonomi

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı

Ağustos 27, 2026
ÖZ TOPRAK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI METİN ÖZBEN’DEN KANAL 5’E ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Ekonomi

ÖZ TOPRAK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI METİN ÖZBEN’DEN KANAL 5’E ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Ağustos 15, 2026
Sonraki Haber

Kuveyt’ten Arakanlı Müslümanlara 1,5 milyon dolar yardım

Çin, Rus petrol devine ortak oluyor

ABD’de Irma Kasırgası alarmı

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

‘Kökünü kazıyıncaya kadar teröristlerden hesap soracağız’

9 yıl ago

FETÖ şüphelisi 23 askere tutuklama talebi

10 yıl ago
Rangers Teknik Direktörü Gerrard: Galatasaray maçın favorisi ama biz de iyi durumdayız

Rangers Teknik Direktörü Gerrard: Galatasaray maçın favorisi ama biz de iyi durumdayız

6 yıl ago

Türkeş’in doğumunun 100. yılına ilişkin açıklama

9 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

AYM’den Seyyanen Zam Kararı! Emeklilerin Gözü Şimdi Bu Gelişmede

Kahramankazan Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine Burs Desteği

Haymana’da Toplu Açılış! Hitit Doğa Parkı Ve Tarihi Yapılar Hizmete Açıldı

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Gündem

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı
Siyaset

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı

Kanal5
Eylül 22, 2026
0

YENİ Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirildi. YENİ Parti Sözcüsü Zeynel...

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

Eylül 22, 2026
MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

Eylül 22, 2026
Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Eylül 22, 2026
Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu! 217 Bin Kök Kenevir Ve Skunk İmha Edildi

Eylül 22, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı Eylül 22, 2026
  • Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında Eylül 22, 2026
  • MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi Eylül 22, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.