Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

Türkmenistan ile işbirliğine stratejik yaklaşıyoruz

Kanal5 Kanal5
Haziran 3, 2014
· Genel
0
PaylaşPaylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

“Kadirli doğanım, değerli kardeşim” diye hitap ettiği Berdimuhamedov ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek basın toplantısına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov’un ziyaretinin son 7 yılda iki ülke arasında devlet başkanı düzeyinde karşılıklı gerçekleştirilen 12’nci ziyaret olduğunu söyledi. Atçılık Bayramı dolayısıyla nisan ayında Türkmenistan’a gittiğini anımsatan Gül, 7 yılda senede ortalama iki kez düzenli olarak bir araya geldiklerini vurguladı.

“Ben 7 yıl önce Türkmenistan’ı ziyaret ettiğimde, 7 yıl boyunca Türkiye’den cumhurbaşkanı ziyareti yapılmamıştı Türkmenistan’a. Daha sonra ise senede iki kez karşılıklı bir araya geliyoruz ve ilişkilerimiz bugün bu noktaya gelmiş vaziyette” diyen Gül, karşılıklı ziyaretler sonucunda ilişkilerin büyük bir ivme yakaladığına işaret etti. Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yoğun temaslar aynı zamanda kardeşliğimizin de lafta kalmadığını göstermektedir. Hepimiz bir milletin farklı farklı boyları ve bugün de farklı farklı devletleri olarak gayet onurlu bir şekilde dünyada yerlerimizi almış vaziyetteyiz. Karşılıklı sevgi, saygı ve eşitlik içerisinde de birbirimizle büyük bir dayanışma gösteriyoruz. Bu yakın temaslar bu bilinci daha da güçlü hale getirmektedir.”

“Türk şirketlerine güven ve destek için teşekkür”

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini, samimi ve verimli görüşmeler sonucunda her alanda işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde irade ortaya konulduğunu ifade eden Gül, imzalanan belgelerin de ilişkilerin ulaştığı noktayı gösterdiğini kaydetti.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin, Türkmenistan ile mükemmel seyreden ilişkilerin en önemli boyutlarından olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, ülkede Berdimuhamedov liderliğinde gerçekleşen atılımlar ve büyük kalkınma hamlelerinin Türkiye için de iftihar vesilesi olduğunu söyledi. Türk firmalarının da bu kalkınma hamlesine büyük ve prestijli projeler üstlenerek katkıda bulunduğuna vurgu yapan Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

“Nitekim Türkmenistan son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Şirketlerimizin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değeri, Mayıs 2014 itibarıyla 40 milyar doların üzerindedir. Bu, değerli kardeşimin Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleşmektedir. Bunu sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim.

Ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar seviyesinde seyretmektedir. Bu ülkede 600’den fazla Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Doğrudan Türk yatırımlarının toplamı da 500 milyar dolara yakındır. Bu vesileyle başta Sayın Devlet Başkanı olmak üzere Türkmenistan makamlarına Türk şirketlerine güven ve destekleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Türk şirketlerinin bu güven ve desteğe layık biçimde Türkmenistan’daki yeni prestij projelerini başarıyla hayata geçireceklerine inancım da tamdır.”

“Aynı milletin çocukları olarak bizi kültür yaklaştırıyor”

Görüşmelerde, ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da gelişmesi için neler yapılabileceğinin değerlendirildiğini kaydeden Gül, 1-2 Haziran’da yapılan Hükümetler Arası Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda da bu konuların hükümetler arasında da ele alındığını vurguladı. Görüşülen konular arasında enerji ve ulaştırma alanında işbirliğinin de bulunduğuna işaret eden Gül, “Türkmenistan ile enerji ve ulaştırma alanındaki işbirliğine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bu alanda hayata geçirilecek projelerin bölgesel işbirliği ruhunu pekiştireceğine de inanıyoruz. Bu çerçevede Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik kararlılığımızı da sürdürüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

İkili ilişkilerin yanı sıra çok taraflı düzeydeki işbirliğinin de giderek arttığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlarda kardeşlik hukukunun gereği olarak güçlü bir işbirliği içerisinde olund Şirketlerimizin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değeri,uğunu kaydetti. Gül, Türkmenistan’ın Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına, Türkiye’nin de Türkmenistan’ın BM ile yapacağı önemli toplantılara destek verdiğini ifade etti.

Kültür ve eğitim alanındaki ilişkilerin de sürdüğüne vurgu yapan Gül, “Aynı milletin çocukları olarak bizi birbirimize esas yaklaştıran kültür sahasıdır. Bu alanda çok büyük faaliyetler gerçekleştirilmektedir, buna önem vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, basın toplantısı öncesinde ortak bir bildiriye imza attılar.

Ayrıca Gül ve Berdimuhamedov huzurunda çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı. “Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetler Arası Türk-Türkmen Komisyonu 5. Dönem Toplantısı Protokolü”ne Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması”na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Ormancılık ve Meteoroloji Alanında İşbirliği Anlaşması”nı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu imza koydu.

İmza töreninde, TÜBİTAK ile Türkmenistan Bilimler Akademisi arasında bilimsel ve teknolojik işbirliği protokolü ile KOSGEB ve Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği arasında mutabakat zaptı da imzalandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov

Gül ile görüşmesinde, önemli bölgesel sorun ve konuları değerlendirdiklerini belirten Berdimuhammedov de barış ve güvenliği güçlendirmeyle istikrarlı kalkınmayı sağlamak konusunda işbirliği yapma noktasında yaklaşımlarının benzer olduğunu görme fırsatı bulduklarını anlattı. Konuk cumhurbaşkanı, görüşmeler esnasında, iki ülkenin imkanlarını ve karşılıklı çıkarlara dayalı projeleri uygulamak üzere elverişli şartların oluştuğunu da gördüklerini dile getirdi. Görüşmede, inşaat, enerji, ulaştırma, haberleşme ve eğitim sektörlerinde iki ülkenin karşılıklı çıkarlara dayalı işbirliğini geliştirme konusunda fikir teatisinde bulunduklarını da ifade eden Berdimuhammedov, şöyle devam etti:

“Ticari ilişkilerimizin de hızla geliştiğini belirtmek istiyorum. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar 746 milyon dolardı. Bu gösterge, son 7 yıl içinde, her sene yüzde 38 oranında arttı.

Ülkemiz gelişmiş ve ihracata yönelik sanayi sektörünü oluşturmaktadır. Bugün Türkmenistan’ın izlediği birçok ulusal program var. En önemlisi de Türkmenistan’ı sanayi ülkesine dönüştürmeye yönelik programdır. Tekstil, sanayi, petrokimya, yakıt, enerji sektörlerindeki ürünlerimizin burada arttığını görüyoruz. Bu durum ticari ilişkilerimizin nitelik bakımından yeni bir düzeye çıkmakta olduğunu göstermektedir. İkili ticaret ilişkilerini daha da geliştirmek için bizim geniş çaplı çalışmalarımız sürecek.”

Ziyaretinin hedefine ulaştığını kaydeden Berdimuhammedov, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte de stratejik öneme sahip olacağını sözlerine ekledi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti
Genel

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ
Ankara

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü
Genel

Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü

Ağustos 13, 2026
Sonraki Haber

Oy verme işlemleri meşruiyet tartışmaları gölgesinde sürüyor

Eylemci ailelerin sayısı artıyor

Rus yanlısı ayrılıkçılara operasyon: 7 ölü, 8 yaralı

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Ziraat Türkiye Kupası’nda final heyecanı

Ziraat Türkiye Kupası’nda final heyecanı

5 yıl ago

İzmir’de ‘ByLock’ kullanıcısı 6 avukat tutuklandı

9 yıl ago
KOSGEB desteğiyle yazılım firması kuran akademisyen öğrencilere iş imkanı sunuyor

KOSGEB desteğiyle yazılım firması kuran akademisyen öğrencilere iş imkanı sunuyor

6 yıl ago

‘Bölgemize şekil vermek isteyenlerle mücadelemiz sürecek’

9 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Almanya’dan Olay Çıkış! Sınırlar Kapanacak Euro Bırakılacak

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Gündem

Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok
Siyaset

Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok

Kanal5
Ağustos 25, 2026
0

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Yeni Parti arasında tırmanan siyasi gerilimde...

Kahramankazan’ın Tescilli Kavurması Dünya Vitrinine Çıkıyor

Kahramankazan’ın Tescilli Kavurması Dünya Vitrinine Çıkıyor

Ağustos 25, 2026
Dehşet Anlarının Görüntüsü Ortaya Çıktı! Katliam Gibi Kazada Can Kaybı 4’e Yükseldi

Dehşet Anlarının Görüntüsü Ortaya Çıktı! Katliam Gibi Kazada Can Kaybı 4’e Yükseldi

Ağustos 25, 2026
Almanya’dan Olay Çıkış! Sınırlar Kapanacak Euro Bırakılacak

Almanya’dan Olay Çıkış! Sınırlar Kapanacak Euro Bırakılacak

Ağustos 25, 2026
Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Ağustos 21, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI Eylül 2, 2026
  • Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar Ağustos 29, 2026
  • Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje Ağustos 29, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.