Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Siyaset

‘Yüksek teknolojiye 6,1 milyar liralık destek sağladık’

Kanal5 Kanal5
Aralık 7, 2017
· Siyaset
0
PaylaşPaylaş

İSTANBUL

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Kalkınma Bakanlığı olarak özellikle yenilikçilik ve yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek sağladık, bu desteğimize bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceğiz.” dedi.

Elvan, TİM’in Ekonomi Bakanlığı‘nın koordinasyonunda düzenlediği 6. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nın ikinci gününde yaptığı konuşmada dünyanın hiçbir ülkesinde gelişme ve kalkınmanın tek veya birkaç bileşenle olmadığını söyledi.

Bir ülkenin gelişmesinin, kalkınmasının, üretim gücünü artırmasının, ürettiklerini markalaştırmasının, yeni ve yenilikçi ürünlerle dünyada varlığını hissettirmesinin, bütün paydaşların yerinde ve zamanında elin taşın altına koymasıyla mümkün olduğunu dile getiren Elvan, bu kapsamda kamunun, özel sektörün ve üniversitelerin üzerine düşenler görevler olduğuna işaret etti.

Elvan, maddi ve beşeri kaynakların doğru ve zamanında yerli yerince kullanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti.

“Özetle bütün bileşenlerin bir araya gelmesi, bütün paydaşların eş güdümlü hareket etmesi gerekir. Türkiye koyduğu hedeflere ulaşma noktasında bu hassasiyetle hareket ettiği zaman bizi kimse tutamaz. Hele şu gençleri gördükten sonra Türkiye’nin önünün çok daha parlak olduğuna inanıyorum. Dönemsel olarak bölgesel ve küresel etkilerden kaynaklanan sorunlar olabilir. Ancak neye yoğunlaşırsak, enerjimizi ne için harcarsak, sonuç alacağımız nokta da orasıdır.

Elbette iç ve dış terörle mücadele edeceğiz, milli iradenin önündeki engelleri kaldıracağız, Türkiye’nin huzuruna ve istikrarına yönelik tehditleri bertaraf edeceğiz. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde kalkınmamızdan, teknolojiye, Ar-Ge’ye, projeye yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

“Bilim üretmeye ve teknoloji geliştirmeye odaklanmamız gerekiyor”

Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelerden bahseden Elvan, küresel ekonomik kriz sonrası dünya ekonomisinin alınan tüm tedbirlere rağmen uzunca bir süre beklenen büyüme ivmesini yakalayamadığını anımsattı.

Elvan, 2017 yılına gelindiğinde, gelişmekte olan ülkelerin yanında gelişmiş ülkelerde de gözle görülür bir toparlanma gerçekleşmeye başladığına dikkati çekerek, bu büyümenin beraberinde dünya ticaret hacminde de artış getirdiğini aktardı.

“4 araştırma merkezini Bakanlığımız akredite etti ve şu an merkezlerin ödeneklerini gönderdik”

Kalkınma Bakanlığı’nın yenilikçilik ve yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek sağladıklarını belirten Elvan, bu desteğe bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceklerini söyledi.

Bakan Elvan, araştırma altyapılarının kurulması kadar etkin işletilmesinin de büyük öneme sahip olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda, kurdukları araştırma altyapılarını daha etkin ve sürdürülebilir hale getirmek, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacılar için birer çekim merkezi haline dönüştürmek için yasal düzenleme yaptıklarını hatırlattı.

Yapılan düzenleme çerçevesinde, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, kamu tüzel kişiliğine ve kendi bütçelerini kendilerinin yönetebildiği bir yetkiye sahip olacaklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi.

“Performanslarına bağlı olarak bu araştırma altyapı merkezlerine daha fazla ödenek aktarma imkanımız olacak. Pek çok vergi indirimi ve istisnalardan yararlanabilecekler. Personel istihdamı son derece esnek olacak, hem yurt içinden hem de yurt dışından ücreti de esnek olmak üzere personel istihdamı sağlanabilecek. Yine bu araştırma altyapı merkezlerimiz şirket kurabilecek, şirketlere ortak olabilecek.

Söz konusu kanun çerçevesinde ilk etapta İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi MEMS Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi altyapılarını sisteme alarak destek sürecini başlattık. Bu 4 araştırma merkezini Bakanlığımız akredite etti ve şu an merkezlerin ödeneklerini de gönderdik. Önümüzdeki yıldan itibaren performanslarına göre bu araştırma merkezlerine daha fazla ödenek tahsis etme imkanımız da olacak. Araştırma altyapı merkezlerinin sayısının her geçen gün daha da artmasını arzu ediyoruz.”

“Bugüne kadar binin üzerinde girişimciye kalkınma ajanslarımız destek verdi”

Elvan şu an 26 bölgede bulunan kalkınma ajanslarının çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ajansların girişimcilere destek vermeye devam ettiğini belirten Elvan, bugüne kadar binin üzerinde girişimciye kalkınma ajanslarının destek verdiğini söyledi.

“Türkiye, yenilik endekslerinde hızla yukarı doğru tırmanmakta”

Türkiye’nin yenilik endekslerinde hızla yukarıya doğru tırmandığını belirten Elvan, Küresel Yenilik Endeksinde 2013 yılında 68’inci sırada olan Türkiye’nin bu yıl 43’üncü sıraya yükseldiğini söyledi.

Elvan, girişimciliğin finansmanı açısından yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı fırsatlardan da faydalanmak üzere yoğun şekilde çalıştıklarını dile getirerek, konuşmasını şunları anlattı:

“Risk sermayesi ve melek yatırım gibi finansman mekanizmalarına ilave olarak internet üzerinden erişilebilen Kitle Fonlama Platformlarının oluşturulması da bu yöndeki çalışmalarımızdan birisidir. 2 gün önce bu platformların yasal altyapısını oluşturuldu. Kitle fonlaması, yeni iş fikri olan girişimcilerin özellikle erken aşama finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan yenilikçi bir çözüm. Bu mekanizma girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracağı gibi küçük yatırımcıların yenilikçi iş fikirlerine yatırım yapmasını da kolaylaştıracak.

Muhabir: Eda Fatma Topçu

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Kahramankazan’da Siyasi Trafik Hızlandı! Çırpanoğlu, Özcan Ve Çelebi’yi Belediyede Ağırladı
Ankara

Kahramankazan’da Siyasi Trafik Hızlandı! Çırpanoğlu, Özcan Ve Çelebi’yi Belediyede Ağırladı

Ekim 3, 2026
İzmir’de Tekmeler Havada Uçuştu! Buca’da Yeni Parti’liler Birbirine Girdi
Siyaset

İzmir’de Tekmeler Havada Uçuştu! Buca’da Yeni Parti’liler Birbirine Girdi

Ekim 3, 2026
Hakan Fidan İsrailli Temsilciyi Fırçaladı! Kapalı Kapılar Ardındaki Toplantıda Ortalık Karıştı
Siyaset

Hakan Fidan İsrailli Temsilciyi Fırçaladı! Kapalı Kapılar Ardındaki Toplantıda Ortalık Karıştı

Ekim 3, 2026
Sonraki Haber

‘Türk mutfağı bir mutfak imparatorluğudur’

‘Müslüman ve Hristiyan toplumlarında infiale yol açacaktır’

Irak’tan ABD’ye diplomatik nota

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

‘Anne kanalıyla geçen hastalıklar dışlanmaya neden oluyor’

10 yıl ago
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin sorumluluğunu kabul ettiklerini söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki sorumluluğunu kabul etti

5 yıl ago
Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

Türkiye havalimanlarında ocakta 5,2 milyon yolcuya hizmet verildi

6 yıl ago
Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

Antalyaspor’da kulüp başkanlığına Aziz Çetin seçildi

5 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

YENİ Parti’de İsim Değişikliği Kapıda! Parti Sözcüsü Zeynel Emre Formülü Açıkladı

Manisa’da Okul Önünde Can Pazarı! 11 Öğrenci Yaralandı Saldırgan ve Ailesi Gözaltında

MHP Gaziantep İl Kongresi Yapıldı! Mehmet Sait Kılıç Başkan Seçildi

Cumhur İttifakı’na Katılacak Mı? Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’dan Dikkat Çeken Açıklama

Gündem

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici
Dünya

Macron BM’de Gazze Gerçeğini Haykırdı! Hepimiz İçin Utanç Verici

Kanal5
Eylül 24, 2026
0

Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu, İsrail’in işgal ve katliam politikalarına yönelik tepkilere sahne oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel...

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

İmzalar Atıldı! Grönland Artık ABD’nin

Eylül 24, 2026
Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Yunan Liderden Skandal Mesaj! Tek Çözüm Türkleri Öldürmek

Eylül 23, 2026
Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Şanlıurfa’da sıra gecesi böyle görüntülendi! Robot da çiğ köfte yoğurdu

Eylül 23, 2026
Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Suudi Arabistan’ın İlk Yerli Otomobili Tanıtıldı! İşte Dikkat Çeken Özellikleri

Eylül 23, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Trump’tan Orta Doğu’ya Dev Sevkiyat! Uçak Gemisi Ve 10 Bin Asker Daha Gönderilecek Ekim 3, 2026
  • Gaziantep’te Umre Kurası Çekildi! 41 Yıl Ve Üzeri Evli 1000 Çift Umre’ye Gönderilecek Ekim 3, 2026
  • Sincan’da Yağlı Güreş Heyecanı! Pehlivanlar Er Meydanına Çıkacak Ekim 3, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.