EGE’NİN İKİ YAKASI LEZZET ŞENLİĞİNDE BULUŞTU
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş Boşnak, Girit ve Midilli ve Ayvalık yöresine ait geleneksel yemekler yeniden hayat buldu.
Genelde zeytinyağlı yemekler, otlar ve deniz ürünlerinin Ege kültürüyle harmanlandığı zengin mutfağıyla bilinen Ayvalık, bu özelliğiyle otoritelerce Türkiye’nin önemli bir gurme kenti olarak kabul edilirken, bu bilinçle hareket eden Ayvalık Belediyesi, özellikle mübadele döneminde Girit ve Midilli’nin yanı sıra Boşnak kültürünün en güzel örneklerinden oluşan yemekleri bir kitapta toplamak yemek şenliğinin bu yıl ikincisini organize etti.
Şenlik kapsamında ilçede bir ilk olma özelliğini taşıyan Zeytin Müzesi’nin açılışının da gerçekleştiği gözlenirken, ‘En İyi Tarif Benimki’ sloganıyla düzenlenen şenlikte Yunanistan’ın Midilli adasından gelen bir grup ev hanımının da yaptıkları birbirinden leziz yemekler beğeniye sunuldu.
Birinciye bin liralık ödülün verildiği yemek yarışmasında finale kalan; Saffet Cambaz, Emel Ayşe Kayserili, Emel Yavuz, Gülsüm Kamu, Stratis Pothas, Keti Pantelara, Sevasti Simou, Samartzidoğu Dora, Sofia Koufopoulou ve Benal Satıcı adlı yarışmacıların, Peynirli Patlıcan, Kabak Çiçeği Dolması, İncir tatlısı, Kuzu Etli Maydonoz yemeği, Kolocito, Etli Enginar Kapama, Enginarlı Kuzu Yahni, Asma Yaprağında Enginar Dolması, Ebegümeçli Kabak Dolması, Zeytinyağlı Enginar, Lorlu Tart, Sufahazo, Sirkeli Kalamar isimlerini taşıyan yemekleri arasında jüri üyelerinin tercih yapmakta zorlandıkları kaydedildi.
İHA