Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Refik Anadol’un projesi “Rumi Dreams” düzenlenen açılış programıyla Gazi şehirlilerin ziyaretine açıldı.
Dünyanın her yerinde pek çok insana ufuk açıcı öğretileriyle dokunan Hz. Mevlâna’nın vefatının 750’nci yıldönümü kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yürütücülüğünde Refik Anadol ve ekibinin yapay zekayla yorumlarıyla oluşan sergi Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde 20 Aralık 2023- 31 Ocak 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekleyecek.
Düzenlenen açılış programına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Gaziantep İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Kültür A.Ş. Genel Müdürü Osman Demirtaş ve öğrenciler katıldı. Protokol konuşmaları sonrası kurdele kesilerek sergi Gaziantep’te ilk ziyaretçilerini ağırladı.
Rumi Dreams, Hz. Mevlana’nın yaşamı ve evreni yorumladığı çok katmanlı felsefi merceğinden ilham alarak Mevlâna Arşivleri’nden oluşan geniş bir veri kümesini canlandıran yapay zekâ tabanlı bir ışık ve hareket gösterisi olarak sunuluyor. 19 farklı dilde Mesnevi nüshaları, 180 binden fazla tekke resimleri, eski kitap sayfaları, belgeler ile tasavvuf müziği ve icra kayıtlarını işleyen Anadol ve ekibi Mevlâna’nın dünya görüşünün simgesi olan disiplinler arası veri setini makine öğrenme algoritmalarıyla işliyor.
Çalışma metin, ses, görüntüler ve Rumi Rüyaları olarak 4 bölümden oluşuyor. Çok boyutlu, dinamik bir performans oluşturan Rumi Dreams, ışık, bilgi ve hareketin anlamları arasındaki yakınlaşmanın büyüleyici sanatsal bir ifadesi olarak ortaya çıkarken ziyaretçileri “Dünyayı aydınlatan ışığını” bulmaya teşvik ediyor.
Açılış töreninde konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasında kültürün insanın kimliği olduğunu aktararak şunları söyledi:
“Kültür, yuvarlanan bu dünyada sağlam ve dik durmaktır. Bu şehir, bütün medeniyetlerin harmanlandığı çok özel bir şehirdir. Çocuklarımızı yarınlara iyi insan, adaletli iyi bir yönetici olarak yetiştirmek gerekiyor. Mesnevi’yi, anlayarak, aklı selim bir şekilde verdiği mesajları düşünerek okuyacağız. Hocalarımıza çok iş düşüyor bu konuda. Hocalık peygamberlik mesleğidir. Üstünlüğün takva olduğu, takvanın da iyi insan olmanın olduğu medeniyet kodlarımızı iyi anlamamız ve uygulamamız gerekiyor. Okuduğumuzda, düşündüğümüzde insani değerlerle kuşanacağız. Eğer uygulamış olsak, bu dünya bunu başarmış olsa bugün Gazze’de bu yaşananlar gerçekleşmez, çocuklar ölmezdi.”
Hz Mevlana’nın en önemli cümlesinin “Dinle” olduğunu aktaran Başkan Fatma Şahin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Kalp gözü ile anlayarak, empati kurarak dinlemek gerek. Bizler geldik gidiyoruz. Yarının gençleri burada olacak. Daha adaletli yöneticiler olmaları için çok iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Yaşatanlar ve öldürenler dünyasında Hz. Mevlana yaşatanları, iyiler ve kötüler dünyasında Hz. Mevlana iyileri temsil ediyor. Bu şehri çocukları iyilerin çocukları olacak. Bu şehrin gençleri yaşatanların şehri olacak. Burası Küçük Buhara ve gençleri iyi yetiştirmek bizim en büyük görevlerimizden birisi. Gönül çok önemli. Aklı selim, kalbi selim ve zevki selim. Bunun sonunda mutlu bir şehir, mutlu çocuklar, mutlu gençler oluşacak. Bütün dünya için ‘Yurtta barış dünyada barış’ amacıyla barış kalpte başlar diyerek iyi bir insan, adaletli yönetici, çocukların öldürülmediği bir dünyada katkısı olan bir insan olmak için buradayız.”