Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

Limak Şirketler Grubu iddiaları yalanladı

Kanal5 Kanal5
Ağustos 25, 2014
· Genel
0
PaylaşPaylaş

Limak Şirketler Grubundan yapılan açıklamada, “Santrallerimizde olay günü, TEİAŞ’tan gelen talimat doğrultusunda olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup, bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması gibi bir durum yaşandığına ilişkin iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Şirketten, Siirt’teki Botan Çayı’nda dün suyun aniden yükselmesi olayına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Şirkete ait Alkumru Barajı’nın yaklaşık 15 kilometre aşağısında, yaşanan elim olay nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu ifade edilen açıklamada, olayda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifa dilekleri iletildi.

Santrallerde olay günü, TEİAŞ’tan gelen talimat doğrultusunda olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçildiği belirtilen açıklamada, bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması gibi bir durum yaşandığına ilişkin iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bilmenizi isteriz ki tesisler, her zaman elektrik üretim talimatlarına anında cevap verecek şekilde emre amade durumdadır. Bu vesileyle tesisimizin çalışma prensibini ve olay günü yaşanan gelişmeleri bilginize sunarız. Siirt sınırları içerisinde ve Botan Çayı üzerinde bulunan Alkumru Barajı ve HES ile Kirazlık Regülatörü ve HES’lerimizin günlük üretim faaliyeti TEİAŞ talimatlarına istinaden yapılmaktadır. Bu çerçevede olay günü sabah 06.00-10.00 saatleri arasında birer ünite devrede olup saat 16.00 itibarıyla da TEİAŞ’tan gelen yeni talimat doğrultusunda ikişer ünite çalışmaya başlamıştır.

Bu noktada, hidroelektrik santralda enerji üretiminin nasıl yapıldığı konusunda yanlış bir algı ve anlayışı düzeltmek açısından şu kısa bilgiyi de vermek isteriz. Bir hidroelektrik santralinde enerji üretimi sırasında baraj gölünden alınan su, türbinlerden geçtikten sonra dere yatağına deşarj edilir. Su, kapaklar açılarak değil türbinlerden kontrollü olarak verilir. Dolayısıyla enerji üretimi amacıyla türbinlerden bırakılan su miktarı, ilgili resmi kurumlar tarafından onaylanmış miktarın üzerine kesinlikle çıkmamaktadır. Baraj kapakları ise sadece gerekmesi halinde feyezan döneminde (nisan-mayıs) barajın yıkılmaması için açılan ve fazla suyun savaklandığı deşarj kanalıdır. Bu kapaklar enerji üretiminde kesinlikle kullanılmamakta olup, bu yanlış bilginin düzeltilmesi büyük önem taşımaktadır.

Dolayısıyla olay günü, santralde, olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup, iddiaların aksine herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması söz konusu değildir.”

Botan HES’te erken uyarı sistemi var

Şirketin çalışma prensipleri çerçevesinde 3 Mart 2014’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ 10. Bölge Müdürlüğü nezdinde yapılan bilgilendirmede, vatandaşların Botan Çayı’na yaklaşmamalarının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunun vurgulandığı aktarılan açıklamada, bu kapsamda bölgede gerekli tüm tedbirlerin alınmasının sağlanması ile ilgili gerekli başvurunun yapıldığı ifade edildi.

Valilik tarafından yöre halkının bilgilendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda ilgili makamlara görev verildiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

“Siirt Valiliğince sesli ihbar sistemi kurulması talebi üzerine, İdari Müdürlükçe belirlenen Botan Çayı’nda üç adet noktaya (Botan HES, Bolaris Kaplıcası ve Eruh Köprüsü) erken uyarı sistemi konmuştur. Olayın geçtiği Botan HES’de erken uyarı sistemi vardır. Her üç erken uyarı sistemi mahallinden değil santraldan gönderilen SMS mesaj bilgisiyle otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Uyarı sistemi suyun ilgili noktaya gelmesinden 15 dakika öncesinden çalıştırılmakta ve ilgili noktada uyarı hem ışıklı hem de sesli (siren) olarak yapılmaktadır. Ayrıca bölgede nehir yatağına girmenin tehlikeli ve yasak olduğuna ilişkin birçok uyarı levhası da bulunmaktadır.

Hal böyleyken, 24 Ağustos Pazar günü yaşanan olaydan etkilenen vatandaşlarımızın girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış; prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen maalesef bu çok üzücü durum meydana gelmiştir. Olaya ilişkin üzüntülerimizi bir kez daha belirtir, bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip ettiğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Siirt’teki Botan Çayı’nda dün ani yükselme nedeniyle 6 kişi suya kapılmıştı.

Çocuklarını kurtarmaya çalışırken öldü

Öte yandan, Botan Çayı’nın aniden yükselmesi sonucu 2 çocuğuyla suya kapılan Osman Parlaküşer’in çocuklarını kurtarmaya çalışırken hayatını kaybettiği bildirildi.

Görgü tanığı Maşallah Özevin, olay anında Meydandere köyü mevkisinde kendilerinin dışında 7 ailenin daha piknik yaptığını söyledi.

Suyun yükseldiğini fark etmeleri üzerine bulundukları yerden uzaklaşmayla başladıklarını ancak 3 ailenin kaçamadığı için suda oluşan adacıklarda mahsur kaldığını kaydeden Özevin, adacıktaki ailelerin el ele tutuştuğunu kaydetti.

Orada cep telefonu çekmediği için yüksek kesime çıkıp telefonla yardım talebinde bulunduğunu ifade eden Özevin, yaklaşık 40 dakika sonra suyun daha fazla yükselmesi sonucu mahsur kalanların suya kapıldığını dile getirdi.

Siren çalmadığı iddiası

Su yükselmeden önce siren sesi duymadığını öne süren Özevin, olayda büyük panik yaşadıklarını vurguladı.

“Büyükler çocuklarını alarak, suyun diğer tarafına gitmeye çalışıyordu” diyen Özevin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osman isteseydi kendi canını kurtarabilirdi. 3 çocuğunu sudan kurtarmaya çalıştı ancak kurtaramayarak onlarla suya kapılıp gitti. Onun eşini ise başka birisi kurtardı. Çocuklarını kurtarmak isterken çocuklarıyla suda boğuldu.”

Savcılığa suç duyurusu

Öte yandan Siirt Baro Başkanı Mehmet Cemal Acar yaptığı açıklamada, olayla ilgili Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti
Genel

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ
Ankara

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü
Genel

Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü

Ağustos 13, 2026
Sonraki Haber

NATO Abhazya’daki seçimi tanımıyor

Üniversite kayıtlarında e-Devlet dönemi

Bakanlar Kurulu’nun tamamen istifası söz konusu değil

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Bakanlıktan inşaatçıları rahatlatacak uygulama

12 yıl ago
Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

5 yıl ago
Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

5 yıl ago
Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

8 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Peş Peşe Bıçak Darbeleri! Milletvekili Melih Meriç’e Saldırıda Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Erdoğan’ın Sözleri Dünyada Yankılandı! İsrail’i Titreten Savaş Mesajı

Gündem

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü
Dünya

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Kanal5
Ağustos 21, 2026
0

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) Kamerun sınırına yakın Zamboye köyü çevresinde geleneksel yöntemlerle işletilen denetimsiz bir altın madeninde...

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

Ağustos 21, 2026
AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

Ağustos 21, 2026
AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Ağustos 20, 2026
Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü Ağustos 21, 2026
  • OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek Ağustos 21, 2026
  • AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti Ağustos 21, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır.

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.